Anadolu'nun kalbinde yer alan Konya'nın 4 vazgeçilmez lezzeti

Anadolu'nun kalbinde yer alan Konya'nın 4 vazgeçilmez lezzeti
 Editör
Etliekmek, Arabaşı çorbası, Tirit kebabı ve Çebiç... Anadolu'nun kalbinde yer alan Konya'nın lezzet duraklarını keşfedin! Bu 4 özel tarifle Konya mutfağının en meşhur lezzetlerini evinizde kolayca hazırlayabilirsiniz

Anadolu'nun zengin mutfak mirasından ilham alan bu lezzetler, damak tadınızı şenlendirmeye hazır. Etliekmek'in çıtır hamurunda saklı etli harcı, arabaşı çorbasının doyurucu ve lezzetli aroması, tirit kebabının geleneksel sunumu ve çebiç'in tandırda pişmiş enfes tadı...

Konya'nın bu 4 lezzetli durakla unutulmaz bir gastronomi deneyimi yaşayın!

s-fae28a25bdb94c37c763672c6716557b0a4c28b0.jpg

Konya Usulü Etli Ekmek Tarifi

4 su bardağı un, 1 su bardağı + 1 çay bardağı ılık su,1 tatlı kaşığı tuz,1 yemek kaşığı toz şeker, 1 çay kaşığı kuru maya.

İÇ HARCI İÇİN

400 gram dana kıyma,1 adet soğan,1 adet domates,1 adet yeşil biber, 1/4 demet maydanoz,1 çay kaşığı tuz,1 çay kaşığı karabiber,2 tatlı kaşığı toz kırmızı biber.

ÜZERİ İÇİN

1 adet yumurta sarısı,1 yemek kaşığı sıvı yağ,Susam.

HAZIRLANIŞI

Hamur için: Unu, tuzu, şekeri ve mayayı geniş bir kaba alın. Ilık suyu azar azar ekleyerek yumuşak bir hamur yoğurun. Hamuru üzerini nemli bir bezle örterek ılık bir ortamda 1 saat kadar mayalanmaya bırakın.

İç harcı için: Soğanı, domatesi ve yeşil biberi ince ince doğrayın. Maydanozu da küçük küçük doğrayın. Kıymayı bir kaba alın ve tuz, karabiber ve toz kırmızı biber ile baharatlandırın. Doğranmış soğan, domates, biber ve maydanozu da ekleyip iyice karıştırın.

Mayalanan hamuru: 8 eşit bezeye ayırın. Bezleri unlanmış bir tezgahta ayrı ayrı açın. Bezelerin ortasına iç harçtan birer kaşık koyun ve hamurun kenarlarını kapatarak bohça gibi sıkıca kapatın.

Fırınınızı 180 dereceye ısıtın. Yağlanmış bir fırın tepsisine etli ekmekleri dizin. Yumurta sarısını çırpın ve fırça ile etli ekmeklerin üzerine sürün. Üzerlerine susam serpin.

Etli ekmekleri önceden ısıtılmış fırında 30-40 dakika kadar pişirin. Üzerleri kızarana kadar pişirdikten sonra fırından çıkarın.

arabasi-corbasi-gelenek-ve-lezzet-bulusmasi-882637.jpg

ARABAŞI ÇORBASI TARİFİ

Arabaşı çorbası, Anadolu mutfağının en lezzetli ve doyurucu çorbalarından biridir. Konya yöresine özgü bu çorba, bulgur, nohut, et ve sebzelerin muhteşem uyumuyla hazırlanır.

Malzemeler

1 su bardağı bulgur

1/2 su bardağı nohut

400 gram kuzu eti (kemikli)

1 adet soğan

2 diş sarımsak

2 adet domates

1 adet yeşil biber

3 su bardağı tavuk suyu veya et suyu

1 su bardağı sıcak su

1 yemek kaşığı domates salçası

1 tatlı kaşığı biber salçası

1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber

1 tatlı kaşığı tuz

1/2 çay kaşığı karabiber

1/4 demet maydanoz

2 yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı zeytinyağı

HAZIRLANIŞI

Nohutları: Bir gece önceden ıslatın.

Kuzu etini: Küçük parçalara ayırın.

Soğanı: İnce ince doğrayın.

Sarımsakları: Rendeleyin.

Domatesleri: Küp küp doğrayın.

Yeşil biberi: İnce ince doğrayın.

Maydanozu: İnce ince doğrayın.

Tencereye: Tereyağı ve zeytinyağını ısıtın. Soğanları ekleyip kavurun.

Sarımsakları: Ekleyip kavurun.

Domatesleri: Ekleyip kavurun.

Biber salçası ve toz kırmızı biberi: Ekleyip kavurun.

Kuzu etini: Ekleyip kavurun.

Nohutları: Süzerek ekleyin.

Tavuk suyu veya et suyunu: Ekleyin.

Sıcak suyu: Ekleyin.

Tuzu ve karabiberi: Ekleyin.

Çorbayı: Kaynatın ve kısık ateşte 40-50 dakika pişirin.

Bulguru: Ekleyin ve 10 dakika daha pişirin.

Çorbanın: Üzerine maydanoz serpin ve servis edin

cebic-88093e7c-735c-4c33-8d76-2712bc8708b1.jpg

KONYA USULÜ TİRİT KEBABI TARİFİ

Tirit kebabı, Konya mutfağının en meşhur ve lezzetli yemeklerinden biridir. Ekmek, et, soğan, domates ve yoğurt ile hazırlanan bu lezzetli yemek, oldukça doyurucu ve besleyicidir.

MALZEMELER

4 adet bayat ekmek

1/4 su bardağı sıvı yağ

İÇ HARCI İÇİN

500 gram kuzu eti (kemikli)

2 adet soğan

2 adet domates

1 adet yeşil biber

1/2 demet maydanoz

1 yemek kaşığı domates salçası

1 tatlı kaşığı biber salçası

1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber

1 tatlı kaşığı tuz

1/2 çay kaşığı karabiber

2 su bardağı et suyu veya tavuk suyu

ÜZERİ İÇİN

3 su bardağı yoğurt

2 diş sarımsak

1/4 su bardağı tereyağı

Kırmızı pul biber

HAZIRLANIŞI

Ekmekleri küp küp doğrayın.

Yağı tavada ısıtın ve ekmekleri yağda kızartın.

Kızaran ekmekleri bir tabağa alın.

İÇ HARCI İÇİN

Kuzu etini küçük parçalara ayırın.

Soğanları ince ince doğrayın.

Domatesleri ve yeşil biberi küp küp doğrayın.

Maydanozu ince ince doğrayın.

Tencereye et suyunu veya tavuk suyunu koyun ve kaynatın.

Kaynar suya eti ekleyin ve pişirin.

Et piştikten sonra soğanları ekleyin ve kavurun.

Domates, biber, domates salçası, biber salçası, toz kırmızı biber, tuz ve karabiberi ekleyin ve karıştırın.

Çorbayı 10 dakika kadar daha pişirin.

Yoğurdu, ince rendelenmiş sarımsağı ve tuzu bir kapta karıştırın.

Tereyağını tavada eritin.

SERVİS

Kızarmış ekmekleri servis tabağına alın.

Üzerine etli harcı dökün.

Yoğurtlu sosu gezdirin.

Eritilmiş tereyağı ve pul biber ile süsleyin.

Tirit kebabını sıcak servis edin.

PÜF NOKTALARI

Ekmekleri çok fazla kızartmamaya dikkat edin.

Etin kemikli olması çorbaya daha güzel bir tat verir.

Domates salçası ve biber salçası kavrulurken kokusu çıkana kadar kavurulmalıdır.

Tirit kebabını servis etmeden önce yoğurtlu sosun ve tereyağının ılıması için bekleyin.

62ee5b55-big.jpg

KONYA USULÜ ÇEBİÇ TARİFİ

Konya'ya özgü ve oldukça lezzetli bir et yemeği. Kuzu eti, soğan ve baharatlardan oluşan harçla hazırlanan çebiç, tandırda pişirilerek servis edilir.

MALZEMELER

1 adet 1 yaşını doldurmamış kuzu

2 adet kuru soğan

10 adet arpacık soğan

5 diş sarımsak

2 su bardağı süzme yoğurt

1 su bardağı salça

1/2 demet maydanoz

1/4 demet taze nane

1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber

1 tatlı kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı tuz

1/2 çay kaşığı kimyon

1/2 çay kaşığı kekik

1/4 su bardağı sıvı yağ

HAZIRLANIŞI

Kuzuyu: Temizleyip iç organlarını çıkarın.

Kuru soğanları: İnce ince doğrayın.

Arpacık soğanları: Soyun ve ikiye bölün.

Sarımsakları: İnce ince doğrayın.

Maydanozu ve naneyi: İnce ince doğrayın.

Bir kapta: Yoğurdu, salçayı, toz kırmızı biberi, karabiberi, tuzu, kimyonu, kekiği ve sıvı yağı karıştırın.

Kuzuyu: Hazırladığınız yoğurtlu karışımla içini ve dışını iyice ovun.

Uzun ve sivri bir bıçak kullanarak: Kuzu etinin kaba etli yerlerine cepler açın ve ayıklanmış soğan ve sarımsakları bu ceplere yerleştirin.

Kuzuyu: Tandırın içine yerleştirin ve tandırı kapatın.

Kuzuyu: Yaklaşık 3-4 saat pişirin.

Kuzu piştikten sonra: Tandırın kapağını açın ve kuzuyu dışarı çıkarın.

Kuzuyu: Kesin ve servis tabağına alın.

Çebiç: Yanında pilav veya ekmek ile servis edilir.

PÜF NOKTALAR

Kuzu etinin genç ve yağlı olması çebiçin daha lezzetli olmasını sağlar.

Soğanları ve sarımsakları ayıklayarak yerleştirmek, çebiçin daha güzel bir aroma almasını sağlar.

Tandırın iyice ısınmış olması, çebiçin daha çabuk ve eşit şekilde pişmesini sağlar.

Kuzuyu pişirmeden önce yoğurtlu karışımda en az 1 saat bekletmek, etin yumuşamasını ve lezzetlenmesini sağlar.

Çebiç: Konya'da birçok restoranda bulabilirsiniz. Evde de tandırınız varsa kolayca hazırlayabileceğiniz bu lezzetli tarifi denemenizi tavsiye ederim.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.