50 yıl önce yazdı: George Totari, Filistin'in özgürlük mücadelesinin sembolü haline gelen "Leve Palestina" şarkısını söyledi

50 yıl önce yazdı: George Totari, Filistin'in özgürlük mücadelesinin sembolü haline gelen "Leve Palestina" şarkısını  söyledi
Filistin'in özgürlük mücadelesi ile özdeşleşen "LEVE PALESTİNA" şarkısının yazarı, Kofia grubunun kurucusu GEORGE TOTARİ, ünlü şarkısını Eurovision'un düzenleneceği İsveç’in Malmö kentinde seslendir

Filistin'in özgürlük mücadelesi ile özdeşleşen "leve Palestina" şarkısının yazarı, Kofia grubunun kurucusu George Totari, ünlü şarkısını Eurovision Şarkı Yarışması’nın düzenleneceği İsveç’in Malmö kentinde seslendirdi

Totari, 11 Mayıs'taki Eurovision Şarkı Yarışması'na İsrail'in katılımını protesto etmek için bulunduğu İsveç'in Malmö kentinde AA muhabirine yaptığı açıklamada, Filistin'in Nasıra bölgesinde doğduğunu söyledi.

İsrail'in 1967'de başlattığı savaşta ülkesinden ayrılarak İsveç'e yerleştiğini anlatan Totari, şu ifadeleri kullandı:

"İsveç'te yaşayan, Filistin'in Nasıra bölgesinden sıradan bir vatandaşım. 1973 yılında 'Leve Palestina' şarkısını yazdım. İsrail'in ülkeme yaptıklarını ve yaşananları şarkıyla anlatmak istedim. Çünkü 1967 yılında İsveç'e geldiğimde İsveçliler, İsrail zulmünü bilmiyordu. Politikacıların konuştuğu unutulur, şarkı ise insanların aklında sürekli kalır."

Parçanın dünyaca ünlü olmasına ilişkin Totari, "Çok fazla İsveçli sanatçı arkadaşım oldu ve şarkının bu seviyeye gelmesine çok yardımcı oldular." dedi.

totari-leve-palestina-sarkisini-aa-icin-soyledi.jpg

Uzun yıllardır Filistin destekçileri için ikon olan 'Leve Palestina' şarkısının yazarı George Totari, dünyaca ünlü şarkısını Anadolu Ajansı için Eurovision Şarkı Yarışması’nın düzenleneceği İsveç’in Malmö kentinde seslendirdi

"ŞARKIYI 50 YIL ÖNCE YAZDIM"

İsrail'in 1967'de başlattığı savaş esnasında ülkesinden ayrılarak İsveç'e yerleşen Filistin-Nasıra doğumlu şarkı yazarı George Totari, 1972'de İsveçli müzisyenlerle kurduğu Kofia grubunu, şarkılarının direnişin sembolü haline gelmesini ve Gazze'de yaşananları AA muhabirine anlattı.

Şarkının bu kadar popüler olmasını beklemediğini ifade eden Totari, "Bu şarkıyı 50 yıl önce yazdım. Yavaş yavaş popüler hale geldi. Hiç İsveççe bilmeyip bu şarkıyı söyleyen insanlar görüyorum. Arapça tercüme de var. Ben hiçbir şey yapmadım, sadece şarkıyı besteledim ve insanlar, özellikle gençler bunu beğendi, tüm dünyaya yaydı." değerlendirmesinde bulundu.

Totari, eserin Filistin halkına faydası olması için elinden geleni yaptığını aktararak, "Leve Palestina" şarkısının dünyanın yer yanından insanın kalbine girdiğini belirtti.

İnsanların her yerde şarkısını söylediğini vurgulayan sanatçı, "İsveç'te de birçok protestoda bu şarkı söyleniyor ama hükümet İsrail'i destekliyor. Orada çocuklarımızın öldüğünü ve İsrail'in bizi bombaladığını görmüyorlar. Bugün siyaset adeta ticaret gibi. Sen ve ben, onlar için hiçbir şey ifade etmiyoruz. Onlar için sadece ticaretleri önemli." diye konuştu.

MALMÖ'DE İSRAİL'E YÖNELİK BÜYÜK GÖSTERİLER BEKLENİYOR

Öte yandan, İsrail'in Eurovision'da yer alacağı 11 Mayıs yaklaşırken, Malmö'de 9 ve 11 Mayıs'ta iki ayrı büyük gösteri yapılması bekleniyor.

Aktivistler, Avrupa'nın farklı kentlerinde bir araya gelerek, birlik ve dayanışma içinde Filistin'e destek için yürüyüş düzenleyeceklerini açıkladı. Gösterilere yüksek katılım beklenirken, durum organizasyon komitesi ve yerel emniyet birimlerince dikkatle izleniyor.

Avrupa Yayın Birliğinden (EBU) 2 Mayıs'ta yapılan açıklamada, Eurovision Şarkı Yarışması'nda davetlilerin Filistin bayrağıyla içeri alınmayacağı duyurulmuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.