Muhammed Ali Okutan

Muhammed Ali Okutan

Uyarı!

Uyarı!

Bismillâhirrahmânirrahim.

Müslümanlar olarak yaşadığımız olaylardan ders almak bizler üzerine gerekli olduğu kadar dinimizin de emirleri arasındadır. Efendimiz aleyhisselatü vesselam hadis-i şerifinde şöyle buyurmaktadır; “Mü'min aynı delikten iki defa sokulmaz, ısırılmaz." (Buhârî, Edeb, 83; Müslim, Zühd, 63)

Bu hadis-i şerif yaşadığımız olaylardan ibret almamız ve aynı hatalara tekrar düşmememiz için Efendimiz aleyhisselatü vesselamdan bizlere bir nasihattir. Ülke olarak büyük bir doğal afetle karşı karşıya kalmış bulunmaktayız. Yaşanan bu olaydan çıkarmamız gereken derslerden biraz bahsedeyim.

Öncelikli olarak bu afet bize; liyakatsiz insanlara, sadece akrabamız veya yakınımız olduğu için ihale peşkeş çekmememiz gerektiğini göstermiştir. Yaptığı binadan malzeme çalan, bu duruma göz yuman gerekli kontrolleri yapmayan kişi ve kurumları sadece bizden diyerek korumamamız gerektiğini göstermiştir. Böyle olaylarda işin teknik ve dünyevi boyutu bina sağlamlaştırmakla, gerekli çalışmaları sağlam yapmakla mümkündür. Her şey mükemmelen olsaydı… deprem olamayacak mıydı?

Allah Teâlâ ve Tekaddes Hazretleri Kur’an-ı Kerimde şöyle buyurmaktadır; “Kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayın.”( Bakara Suresi 195. Ayet) insan bile isteye kendini tehlikeye nasıl ve niçin atar?

Bizler bu dünyaya Allah Teâlâ Hazretlerine kulluk etmek için gönderildik ve O’nun lütfu ile İslam dinine iman ettik. Rabbimiz bizlerden bu dünyada kendisinin emrettiği doğrultuda hayat sürmemizi istemektedir. Müslümanlar olarak dinden uzaklaştığımız, dünya hayatına fazlaca yöneldiğimiz zamanlarda Rabbimiz musibetlerle bizi uyarmaktadır.

Allah Teâlâ ve Tekaddes Hazretleri Kur’an-ı Kerimde şöyle buyurmaktadır; “İnsanların kendi işledikleri (kötülükler) sebebiyle karada ve denizde bozulma ortaya çıkmıştır. Dönmeleri için Allah, yaptıklarının bazı (kötü) sonuçlarını (dünyada) onlara tattıracaktır.”( Rûm Suresi 41. Ayet)

Bizlerin bu yaşanan afetten alması gereken dersler çok fazladır. Ölümün bize ne zaman ve ne şekilde geleceği belirli değildir. İşlediğimiz günahlardan iş işten geçmeden hemen tövbe etmemiz gerekmektedir. İslam’dan uzak olan yaşantımızı tamamıyla İslam’ı kaynak alarak tekrar tanzim etmemiz gerekmektedir.

Yaşadığımız afet bizleri tekrar fıtratımız olan İslam’a döndürmüştür. Bir haftalık süreçte Müslümanlar bir anda birlik olmuş ve afet bölgesindeki kardeşlerini unutmamıştır. Yaptıkları yardım ve çalışmaları ile onlara destek olmuş ve olmaya devam etmektedir. Bu süreç bizlere göstermiştir ki İslam’a ne kadar sarılırsak Allah Teâlâ ve Tekaddes Hazretlerinin yardım ve rahmeti o kadar üzerimizde olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muhammed Ali Okutan Arşivi
SON YAZILAR