ABD Uluslararası Enerji İlişkileri Özel Temsilcisi Hochstein:
ANKARA (AA) - ABD Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Enerji İlişkileri Özel Temsilcisi Amos Hochstein, Kuzey Akım 2 doğalgaz boru hattı projesinin, Avrupa'nın ulusal güvenliğini tehdit ettiğini, enerji birliğini desteklemediğini ve bölgenin enerji güvenliğine katkı sağlamadığını ifade etti.
Telekonferans yoluyla basını bilgilendiren Hochstein, 4 Mayıs'ta Washington DC'de gerçekleştirilen ABD-AB Enerji Konseyinde enerji güvenliği, enerjide kaynak çeşitlendirmesi, sektörde iş birliği ve doğalgaz projelerinin konuşulan ana konuları oluşturduğuna dikkati çekti.
Hochstein, Rusya’dan Almanya’ya Baltık Denizi altından toplam 55 milyar metreküp kapasiteli Kuzey Akım 2 projesi hakkındaki endişeleri konsey toplantısında değerlendirdiklerini belirterek, "Kuzey Akım 1 projesi de aynı yoldan doğalgaz taşırken ve hatta yarı kapasitede çalışırken yeni bir doğalgaz boru hattı daha döşemenin amacı nedir? Bu proje ticari değil." dedi.
Kuzey Akım 2'nin Avrupa'nın ulusal güvenliğini tehdit ettiğine işaret eden Hochstein, "Bölgenin enerji güvenliği ve birliğine ters düşen, bu konularını yok sayan, Ukrayna ve Slovakya'nın ekonomisini tehlikeye atan ve batı ile doğu arasındaki gerginliğin daha da kötüye gitmesini sağlayacak Kuzey Akım 2 projesi, ABD'yi oldukça endişelendiriyor." ifadelerini kullandı.
Hochstein, bu projeyi yapmak yerine Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) ve Türkiye'den geçen Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nden (TANAP) oluşan Güney Gaz Koridoru'nun hızlandırılmasının daha mantıklı bir sonuç olacağını vurgulayarak, "Güney Gaz Koridoru projesi hem ticari açıdan daha anlamlı olur hem de bölgenin enerji güvenliği ve birliğine katkı sağlar. Bu proje Azerbaycan, Hazar bölgesi, Türkiye ve Avrupa için ticari ve jeopolitik öneme sahip." dedi.
Avrupa'nın bazı ülkelerinde enerjinin siyasi bir araç olarak kullanıldığına değinen Hochstein, enerji tedariğinde bir ülkeye yüzde 100 bağımlı olmaktan kurtulmanın tek yolunun teknolojiye ve altyapıya erişimle sağlandığını aktardı.
Hochstein, Avrupa'daki ülkeler arasında enerji bağlantı yollarının geliştirilmesinin önemine vurgu yaparak, "Enerji kaynaklarının Avrupa'da bir ülkeden başkasına kolayca aktarılabilmesi bölgede tamamen yeni bir geleceğin kapısını açar. Bu, Rusya ve Rus gazına karşı bir alternatif oluşturur, bölgede rekabeti artırır ve Rus gazı dışında bir kaynağın piyasaya girişine imkan verir." diye konuştu.
Kaynak:Anadolu Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.