Aziziye Camii

Aziziye Camii
Aziziye Camii, Hacıveyiszade gibi bir zatla özdeşleşmiş bir camii.

Halk arasında Fevkâni Camii olarak da bilinen, Bezirganlar Hanı Arsası adıyla meşhur olan arsanın üzerine yaptırılan cami, Mevlâna Dergahı’nın batısında, Kapı Camii’nin doğusunda işlek bir cadde üzerindedir. Caminin bulunduğu bölge önemli bir ticaret merkezidir. Şeyh Ahmet Efendi Vakfı’na ait olan diğer binaların kuzeyinde kalır. Caminin yakınında Nalbantçılar Sokağı, bitişiğinde aynı vakfa ait Kervansaray hanı, kıble tarafında Şeyh Ahmet Efendi Çifte Hamamı ile Debbağlar Hamamı, doğusunda ise camiye bitişik kahve tahmisi vardır. Cami, Musahip Mustafa Paşa tarafından mütevellisi Şeyh Ahmet Efendi’ye ödenen dört kese yani iki bin kuruş ile yaptırılmış, altında altı adet dükkan ve kemer bulunan, iki katlı bir binadır. Şeyh Ahmet Efendi Camii’nin yapım tarihi hakkında görüş ayrılıkları vardır. Oğuzoğlu eserinin, dokuzuncu ve onuncu sayfalarında 1667’de caminin diğer vakıf eserleriyle beraber inşa edildiğini bildirirken, 113. sayfasında, 1682’de diğer vakıf eserleriyle beraber yaptırıldığını belirtmesi bir tezattır. Konya Vilayeti isimli eserde caminin 1679’da Musahib-i Şehriyarî Mustafa Paşa tarafından bina edildiğini yazmaktadır. Mehmet Önder, Küçükdağ ve Konya Vilâyeti Salnamesi’nde 1671-1676 tarihleri arasında yaptırıldığı kayıtlıdır. 31 Ekim-9 Kasım 1674 tarihli belgeden; caminin bahsedilen tarihlerden daha önceleri var olduğunu ve Musahip Mustafa Paşa tarafından gönderilen paralarla tamir ettirilerek veya yıktırılıp yeniden yaptırıldıktan sonra Şeyh Ahmet Efendi veya Fevkâni Camii adıyla yeniden ibadete açıldığı anlaşılmaktadır. Cami vakfiyesi ise, 30 Ocak 1673 tarihlidir.

ŞEYH AHMET EFENDİ CAMİİ’NDEN AZİZİYE CAMİİ’NE

1867’de Konya’da meydana gelen meşhur yangın sırasında Şeyh Ahmet Efendi Camii de yanmış, 1872 tarihinde Şeyh Ahmet Efendi Camii Vakıfı’nın gelirleri, Sultan Abdülaziz’in ve halkın yardımları, Sultan Abdülaziz’in annesi Pertevniyal Valide Sultan’nın yirmi sekiz bin liralık desteğiyle, Aziziye adı verilen yeni caminin inşaatı tamamlanmıştır. 1916 tarihli salnamede Aziziye Camii’nin varidatı altmış bin kuruştur. Aziziye Camii’nin yapım tarihi olarak İbrahim Hakkı Konyalı, Konya’da ikamet eden büyük sanatkâr Hamdizâde Mahbûb Efendi’nin Aziziye Camii’ndeki hatların yazımını bitirdiği, 1876 tarihini inşa tarihi olarak vermiştir. Önder ise, caminin kuzey tarafında bulunan cümle kapısı üzerindeki Sultan Abdülaziz’in tuğrası ile altında yazılı bulunan 1874 tarihini caminin ibadete açılış tarihi olarak verir ki, bu görüş genel kabul görmüştür.

YANGINDAN SONRA

Aziziye Camisi’nin olduğu yer, Bezirgânlar Hanı arsası idi. Yüksek Camii yada Şeyh Ahmet Efendi camii adıyla bilinen cami 1676’da bitirilmiş bir cami idi. 28 Eylül 1867 tarihinde meydana gelen büyük Konya çarşısı yangınında, Kapı Cami ile birlikte tamamen kül oldu. Yangın sonrasında Konya’da yapı anlayışının köklü bir şekilde değiştiği ve taştan yapılan binalara geçildiği görülür.

Yüksek Caminin yerine yapılan ve bugün Aziziye Camii olarak bildiğimiz cami, Türk barok ve rokoko tarzı denilen bir mimari anlayışla yeniden inşa edilmiştir.

whatsapp-image-2020-04-24-at-23-27-42.jpeg

whatsapp-image-2020-04-24-at-23-27-43.jpeg

whatsapp-image-2020-04-24-at-23-27-38.jpeg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.