Balıkçıların zorlu mesaisi

Balıkçıların zorlu mesaisi
1 Eylül itibarıyla "Vira Bismillah" diyerek denize açılan balıkçılar, zorlu mesailerine aralıksız devam ediyor.

1 Eylül itibarıyla "Vira Bismillah" diyerek denize açılan balıkçılar, 54 günlük yoğun mesailerine devam ediyor. Karadeniz sularında bol miktarda palamut avlayan denizciler, şimdi ise hamsi sezonundan gelecek olumlu haberleri bekliyor.

7 AYLIK ZORLU SÜREÇ

İHA'dan alınan habere göre: gırgır tekneleriyle 7 gün 24 saat radarları açık bir şekilde denizde avlanan balıkçılar, fırtına çıktığında en yakın limana sığınıp hava koşulları düzelince yeniden denize açılıyorlar. Av sezonunda ailelerinden uzak 7.5 ay geçiren balıkçılar, büyük bir dayanışma içinde ağlara takılan balıkları güverteye çekiyor. Artvin ile Zonguldak arasındaki bölgede avlanan teknelerin ağlarına takılan bol palamut, balıkçıların yüzünü güldürse de, hamsi konusunda endişeler var. Tekne sahipleri ve mürettebat, karadan onlarca mil uzaklıkta denizlerde balık avlamaya devam ediyor.

Tekne sahibi Mustafa Şen, palamut sezonunun iyi geçtiğini, ancak balık fiyatlarının düşük olmasından dolayı maliyetlerin ağır geldiğini belirtti: "Vatandaşlar bol ve ucuz balık yiyor, ama bize göre masraflarımız yüksek. Karadeniz’de çok fazla balıkçı teknesi olduğu için fiyatlar düşük oluyor. Palamut iyi gidiyor, ancak hamsi için aynı umut yok. Deniz işi belli olmaz" dedi.

iha-20241024aw314726-5.jpg

Ordu’nun Fatsa ilçesinden Trabzon’a gelen gırgır teknesinde çalışan balıkçı Eren Yurt ise sezonun masraflar nedeniyle zorlayıcı geçtiğini ifade etti: "Palamut var ama para etmiyor. Bu teknede 33 kişi çalışıyoruz. İstanbul’a nakliye 100 bin lira tutuyor, dolayısıyla bize pastanın son dilimi kalıyor. Hamsi olur ama bol olmaz diye düşünüyoruz, havaların soğuması lazım. Deniz halen sıcak" diye konuştu.

Balıkçılardan Cengiz Yüksel de, bu yıl sezonun hareketli geçtiğini ancak fazla balık olmasının fiyatları düşürdüğünü söyledi: "Maliyetler ağır, çok fazla tekne var. 150 teknenin içinde balık arıyoruz, sanki iğneyle iplik arar gibi. Sezon beklediğimiz gibi gitmiyor, hamsi beklentimiz yok. Palamut hamsiyi yediği için hamsi avının fazla olacağını düşünmüyoruz. Eğer olursa sürpriz olur" diyerek durumu özetledi.

iha-20241024aw314726-9.jpg

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.