Başbakan Yardımcısı Şimşek'ten Bes Açıklaması
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Hazine olarak BES'te otomatik katılımda tüm emeklilik şirketleri faaliyet gösterecek şekilde ikincil düzenleme üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Hazine Müsteşarlığının 2017 yılı bütçesinin görüşmelerinde, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
Bireysel Emeklilik Sisteminde (BES) otomatik katılımla ilgili tek emeklilik şirketiyle anlaşma yapılacağı iddiasına ilişkin Şimşek, bunun tamamen yersiz bir iddia olduğunu ifade ederek, Hazine olarak otomatik katılımda tüm emeklilik şirketleri faaliyet gösterecek şekilde ikincil düzenleme üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Bakanlar Kuruluna işverenlerin istediği emeklilik şirketiyle çalışabilmesine imkan sağlayacak bir düzenleme ile gideceklerini anlatan Şimşek, "Dolayısıyla işverenler istedikleri takdirde birden fazla şirketle anlaşabilirler, istedikleri şirketle anlaşabilirler. Tek bir şirketle çalışma diye bir şey asla söz konusu değil, bizim gündemimizde değil." diye konuştu.
"Trafik sigorta primlerinde düşüş söz konusu"
Trafik sigorta şirketlerinin durumlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Şimşek, şu bilgileri aktardı:
"2014 yılında 1 milyon 199 bin 10, 2015'te 1 milyon 313 bin 359 kaza olmuş. Bu yıl da kazaların 183 bin 11'i ölümlü ya da yaralanmalı kazadır. Sigorta şirketlerinin kar edip etmemesi, sürdürülebilirlik açısından önemlidir. Biz bu sektörü gözetliyoruz, denetliyoruz. Trafik sigortası gelir gider dengesinde de 2015 yılında 5,5 milyar lira gelir elde edilmiş; 7,9 milyar gideri var. Dolayısıyla net zarar 2,4 milyar lira. 2016'nın ilk 6 ayında 4,5 milyar lira gelir elde edilmiş; 5,2 milyar liralık gider var. Burada çok net olarak sektörün sıkıntıları var. Yapısal sorunları çözmek için adım attık, şu anda hem toplam araçlarda özellikle otomobilde yüzde 7-9 arasında, mayıs-ekim döneminde trafik sigorta primlerinde düşüş söz konusudur."
Enflasyon sepeti
Şimşek, enflasyon sepetine ilişkin tartışmalar üzerine de TÜİK'in her sene dünyada olduğu gibi 3 ayrı anketle çalışma yaptığını ve sepeti oluşturan ürünlerin ağırlıklarını buna göre tespit ettiğini söyledi.
Bunun rutin bir durum olduğunu ifade eden Şimşek, "Bu sistemde bir değişiklik olmamıştır, olmayacaktır. Herhangi bir müdahale olmamıştır, olmayacaktır. Bu konuda en ufak bir tereddüt oluşmasın. Uluslararası standartlarda, kaliteli istatistik üretiyoruz. Bu konuda son derece şeffafız, en ufak bir tereddüdün oluşması bile Türkiye'ye büyük bir haksızlıktır." açıklamasında bulundu.
Başbakan Yardımcıları Mehmet Şimşek ile Nurettin Canikli'nin milletvekillerinin sorularını yanıtlamasının ardından Hazine Müsteşarlığı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) 2017 yılı bütçeleri kabul edildi.
Kaynak:Anadolu Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.