'Bulgurun Atası' Siyez İtalya Yolunda

'Bulgurun Atası' Siyez İtalya Yolunda
Kastamonu'da, geçmişinin 10 bin yıl öncesine dayanması dolayısıyla "bulgurun atası" olarak adlandırılan siyez bulgurunun İtalya'ya ihraç edilmesi amacıyla çalışma yürütülüyor

KASTAMONU (AA) - ÖMER ERİM BAŞTİMAR - Kastamonu'da, geçmişinin 10 bin yıl öncesine dayanması dolayısıyla "bulgurun atası" olarak adlandırılan siyez bulgurunun İtalya'ya ihraç edilmesi için çalışma yapılıyor.

İhsangazi ilçesinde ekilen ve "kabulca", "kaplıca" veya "Hitit bulguru" olarak da bilinen siyez buğdayından elde edilen siyez bulguru, İtalya'ya açılıyor.

İhsangazi Siyez Üreticileri Derneği Başkanı Halit Nadir Alıcıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uluslararası ve ve halk destekli bir örgütlenme olan Slow Food Biyoçeşitlilik Vakfı'nın daveti üzerine 10 gün önce İtalya'da doğal ürünler fuarına katıldıklarını söyledi.

Torino kentindeki fuarda siyez bulguruna yoğun ilgi gösterildiğini dile getiren Alıcıoğlu, "İtalya'da siyez bulguru iyi biliniyor. Hatta bu işlerle ilgilenen bazı üreticiler siyez bulguru standını gördüklerinde 'İtalyan bulgurunun atası gelmiş' dediler. İtalya'daki bazı firmalarla görüşme yaptık. Onlar da Kastamonu'ya gelerek incelemelerde bulunacak. Siyez bulgurunu İtalya'ya pazarlamak için anlaşma imzalayacağız." ifadelerini kullandı.

İtalyanlar'ın 2 yıl önce de siyez bulguru ile ilgili kendilerinden bilgi aldıklarını belirten Alıcıoğlu, bu ilginin duyulmasının ardından kilogramı 4 liradan satılan ürünün fiyatının bugün 8 liraya ulaştığına dikkati çekti.

"Siyez buğdayı üreticisine destek verilmeli"
Siyezin 10 bin yıllık bir ürün olduğunu, genetiğinin hiç değişmediğine işaret eden Alıcıoğlu, bu nedenle uzmanların tüketilmesini önerdiğini vurguladı.

Uzmanların siyez buğdayının sağlık açısından önemli bir besin olduğu konusunda birleştiğini dile getiren Alıcıoğlu, şunları kaydetti:

"Siyezin genetiği bozulmayan tek buğday türü olduğu bilim çevrelerince de tasdiklenmiş. Bu nedenle devlet birimlerinin siyez buğdayının ekilmesi konusunda çaba harcaması gerektiğini düşünüyorum. Türkiye'de bu buğday türünün ekim alanları kısıtlı. Bu yerlerdeki çiftçilere teşvik verilmeli. Bu ürünün ekilmesi için çiftçiler özendirilmeli. Çünkü bu ürün, sağlık açısından tüm sağlık çevrelerinin üzerinde görüş birliğine vardığı nadir ürünlerdendir."

Kastamonu Üniversitesi Kastamonu Meslek Yüksekokulu Makine ve Metal Teknolojileri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Güran Ünal ise siyez bulguru üzerine birçok bilimsel çalışma yaptıklarını belirterek, "Genetiği değişmemiş, gizli kalmış bu leziz değerin tüm sofralarda kullanılmasını sağlamak gerekir." değerlendirmesinde bulundu.

Siyez buğdayı tarımı
Siyez buğdayı, Türkiye'de Kastamonu'nun İhsangazi başta olmak üzere Seydiler ve Devrekani ilçelerinde yetiştiriliyor.

Başakçıkları tek taneli ve kavuzlu yapıya sahip siyez buğdayı, kaynatıldıktan sonra kurutulur ve geleneksel yöntemlerle taş değirmenlerde öğütülerek bulgur elde edilir.

İhsangazi'de bu yıl 100 ton civarında siyez bulguru elde edilmesi bekleniyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.