Çocuklarda sık üşüme, hipotiroidi belirtisi olabilir
Soğuk havaların üşümeye sebep olması yaygın bir durum olsa da, çocukların sürekli üşümesi, daha ciddi sağlık sorunlarının işareti olabilir. Çocuklarda sık üşüme, tiroit bezlerinin yeterli hormon üretmemesi nedeniyle ortaya çıkan hipotiroidinin belirtilerinden biri olabilir.
İHA'dan alınan habere göre: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülengül Altun, "Çocukların vücut ısısının düzenlenmesi çok hassas bir süreçtir. Eğer tiroit bezleri yeterince hormon üretmezse, çocuğun vücut ısısını normal seviyede tutması zorlaşır. Bu rahatsızlık tedavi edilmediğinde, büyüme geriliği, zeka gelişiminde yavaşlama gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir" açıklamasında bulundu.
TİROİT HORMONLARININ ROLÜ:
Tiroit hormonları, iskelet ve santral sinir sistemi gelişimi, metabolizma ve vücut ısısının düzenlenmesinde önemli bir rol oynar. Dr. Altun, "Tiroit hormonlarının yetersiz üretimi, vücudun enerji üretimini, büyüme ve gelişmeyi, hatta psikolojik durumu olumsuz etkileyebilir. Hipotiroidi, tiroit hormonlarının yetersiz üretimi sonucu meydana gelir ve tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir" dedi. Çocuklarda hipotiroidi doğuştan olabileceği gibi sonradan da gelişebilir. Erken tedavi, çocuğun sağlıklı gelişimini sağlamak açısından kritik öneme sahiptir.
TİROİT HORMONU EKSİKLİĞİNİN BELİRTİLERİ:
Tiroit hormonlarının eksikliği, çocuğun sağlığını ciddi şekilde etkileyebilir. Dr. Altun, bu eksikliğin belirtilerinin başlangıçta hafif olabileceğini ancak zamanla daha belirgin hale geleceğini belirtti. "Çocuklarda büyüme hızındaki azalma, sürekli uyuma hali, aşırı kilo alma, soğuğa karşı aşırı hassasiyet, kuru cilt ve kabızlık gibi belirtiler fark edildiğinde, bir uzmana başvurulması önemlidir. Çocuklarda sık üşüme, tiroit hormonlarının eksikliğini gösteren bir işaret olabilir" dedi.
HASHİMATO HASTALIĞI VE HİPOTİROİDİ:
Çocukluk yaşlarında, özellikle 5-6 yaşlarında gelişen tiroit fonksiyon bozukluklarının en yaygın nedeninin Hashimato hastalığı olduğunu belirten Dr. Altun, "Bu otoimmün hastalık, bağışıklık sisteminin yanlışlıkla tiroit bezini hedef alarak hasar vermesine yol açar. Sonuç olarak hormon üretimi azalır ve hipotiroidiye yol açar. Hashimato hastalığı, genetik yatkınlık, çevresel faktörler ve bağışıklık sistemi tepkilerinden etkilenebilir" dedi.
ERKEN TANI VE TEDAVİ:
Dr. Altun, tiroit bozukluklarının çocuğun sağlığını önemli ölçüde etkileyebileceğini belirterek, "Bu belirtiler gözlemlendiğinde bir çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanına başvurulması gerekmektedir. Erken tanı, çocuğun sağlıklı bir yaşam sürmesi için kritik öneme sahiptir" şeklinde uyarılarda bulundu. Çocuklarda sık üşüme, gelişim aksaması veya enerji düşüklüğü gibi durumlar söz konusu olduğunda profesyonel yardım almak önemlidir.
Kaynak:İhlas Haber Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.