Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: EKK toplantısı Konya'da yapılacak
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Şanlıurfa’da düzenlenen GAP Eylem Planı Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı’nda bölgesel kalkınma politikaları ve GAP projelerine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.
GÜVENLİK VE KALKINMA EL ELE
Konuşmasında, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sağlanan güvenlik ve huzur ortamının kalkınmanın önündeki en büyük engellerden birini kaldırdığını vurgulayan Yılmaz, "Terör, ülkemize büyük zarar verdi ama en büyük darbeyi bu bölgelerde yaşayan vatandaşlarımıza vurdu. Huzur ve güven ortamı sayesinde kalkınma daha hızlı bir şekilde gerçekleşiyor" dedi.
2003-2024 YILLARI ARASINDA 1 TRİLYON 40 MİLYAR LİRA YATIRIM
GAP Eylem Planı’nın bölgenin geleceğini şekillendirdiğini belirten Yılmaz, plan kapsamında bugüne kadar yaklaşık 1 trilyon 40 milyar lira kamu yatırımı yapıldığını ifade etti. Sulama yatırımlarından tarıma, sanayiden eğitime kadar birçok alanda dönüşüm sağlandığını belirten Yılmaz, bölgenin ihracatının 2002 yılında 689 milyon dolardan 2023 yılında 13,7 milyar dolara çıkarak 20 kat artış gösterdiğini vurguladı.
"ŞANLIURFA BİR SANAYİ ŞEHRİ OLACAK"
Yılmaz, Şanlıurfa’nın sanayileşme yolunda önemli adımlar attığını ve bölgedeki tarımsal üretimin sanayi yatırımlarıyla yüksek katma değere dönüştürülmesi gerektiğini söyledi. Özellikle gıda sanayi yatırımları ile markalaşmanın ve ihracatın artırılmasının hedeflendiğini ifade etti.
"TURİZMİ EKONOMİK FAALİYETLE SINIRLI GÖRMÜYORUZ"
GAP Bölgesi’nin tarihsel mirasına dikkat çeken Yılmaz, turizmin sadece ekonomik bir faaliyet olmadığını, aynı zamanda bölgenin dünyaya açılmasını sağlayan önemli bir sektör olduğunu belirtti. Yılmaz, kültür ve inanç turizminin bölge için büyük bir potansiyel taşıdığını dile getirdi.
AKILLI TARIM VE YENİLENEBİLİR ENERJİ ODAKTA
Gelecek dönemde akıllı tarım uygulamalarına daha fazla önem verileceğini açıklayan Yılmaz, tarım ve hayvancılıkta verimliliği artırmak için yenilenebilir enerji projeleri ile akıllı mera uygulamalarının hayata geçirileceğini bildirdi.
SİLVAN PROJESİ DİYARBAKIR'IN ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRECEK
Silvan Projesi’nin stratejik önemine değinen Yılmaz, tamamlanmasıyla birlikte 200 bin hektardan fazla alanın sulamaya açılacağını ve yüz binlerce kişiye istihdam sağlanacağını ifade etti. Yılmaz, "Bu proje Diyarbakır’ın çılgın projesidir. Şehrin ekonomisini ve çehresini değiştirecek" dedi.
BİR SONRAKİ TOPLANTI KONYA'DA YAPILACAK
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, GAP, DAP, KOP ve DOKAP projeleriyle topyekûn kalkınmayı artırmayı hedeflediklerini belirterek, Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantılarının Konya, Giresun ve Erzurum gibi farklı şehirlerde yapılacağını duyurdu.
Bölgesel kalkınma projeleriyle ekonomik ve sosyal dönüşümün hızlandığını ifade eden Yılmaz, "Türkiye Yüzyılı vizyonumuzla tüm bölgelerimizin potansiyelini en üst seviyeye çıkaracağız" diyerek sözlerini tamamladı.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.