Dikkat! Çocuklarda görünmez tehlike: Kafa travması

Dikkat! Çocuklarda görünmez tehlike: Kafa travması
Uzm. Dr. S. Nur Çetinkaya Bodur, çocukların kafa travmalarında nasıl bir yaklaşım sergilenmesi gerektiğini ve hangi durumlarda hastaneye başvurulması gerektiğini açıkladı.

Medicana Sağlık Grubu Acil Bölümü'nden Uzm. Dr. S. Nur Çetinkaya Bodur, çocukların kafa travmalarında nasıl bir yaklaşım sergilenmesi gerektiğini ve hangi durumlarda hastaneye başvurulması gerektiğini açıkladı.

KAFA TRAVMALARINDA NE YAPILMALI?

İHA'dan alınan habere göre: Çocukların denge ve koruma mekanizmalarının henüz tam olarak gelişmemiş olması nedeniyle kafa travmaları, özellikle 2-7 yaş arası dönemde daha sık görülmektedir. Bu yaş grubundaki çocuklar, oyun oynarken sıklıkla kafa travması yaşayabilirler. 7-14 yaş arasında ise daha şiddetli kafa travmaları meydana gelebilir.

Kafa travmalarının şiddetini anlamak için çocukta gözlemlenen belirtilere dikkat etmek önemlidir. Uzm. Dr. S. Nur Çetinkaya Bodur, kafa travmalarını genellikle hafif ve şiddetli olarak iki kategoride değerlendirdiklerini söyledi: "Hafif travmalarda, baş ağrısı, baş dönmesi, uyuklama, hafıza kaybı veya hafif mide bulantısı görülebilir. Ancak ciddi kafa travmalarının belirtileri daha endişe verici olabilir. Bu belirtiler arasında bilinç kaybı, şiddetli baş ağrısı, tekrarlayan kusma, gözle görülür deformasyon, nöbetler, bilinç bulanıklığı, denge kaybı veya görme problemleri sayılabilir".

Ebeveynlerin bu belirtileri dikkatlice gözlemleyip, herhangi bir ciddi belirti fark etmeleri durumunda vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini belirten Uzm. Dr. Çetinkaya Bodur, "Ebeveynler, belirtileri doğru bir şekilde değerlendirip zamanında müdahale etmeli ve çocuğun gerekli muayene ve testlerden geçmesini sağlamalıdır. Hafif travmalarda ise dikkatli bir takip ve dinlenme genellikle yeterlidir" diye vurguladı.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.