Diyabet nedir? Diyabet hastası nasıl beslenmeli?

Diyabet nedir? Diyabet hastası nasıl beslenmeli?
Diyabet, vücudunuzda pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insulin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumun da gelişen bir hastalık olarak bilinir.

Hiperglisemi olarak da bilinen diyabet, kişide, yediği besinlerden kana geçen şekeri yani glukozu kullanamaz ve kan şekerinin yükselmesine neden olur. Yediğimiz besinlerin özellikle karbonhidrat içeren besinlerin çoğu vücutta enerji için kullanılmak üzere glukoza dönüştürülür. Midenin arka yüzeyinde yerleşik bir organ olan pankreas, kaslarımızın ve diğer dokuların kandan glukozu alıp enerji olarak kullanmalarını sağlayan "insülin" adı verilen bir hormon üretir. Besinlerle kana geçen glukoz, insülin hormonu aracılığı ile hücrelere girer. Hücreler glukozu yakıt olarak kullanır . Eğer glukoz miktarı vücudun yakıt ihtiyacından fazla ise karaciğerde (şeker deposu=glikojen), yağ dokusunda depolanır.

GEREKEN DEĞERLERİN ÜSTÜNDE OLMASI DİYBAET GÖSTERGESİ

Diyabeti olmayan bir birey kan şekeri düzeyi açlık halinde 120 mg/dl, tokluk halinde (yemeğe başladıktan iki saat sonra) 140 mg/dl’nin üstüne çıkmaz. Açlıkta veya toklukta ölçülen kan şekeri düzeyinin bu değerlerin üstünde olması diyabetin varlığını gösterir. Bir kişinin diyabetli olup olmadığı Açlık Kan Şekeri (AKŞ) ölçümü veya Oral Glikoz Tolerans Testi (OGTT) yapılarak saptanır. AKŞ ölçümü 100-125 mg/dl olması gizli şeker (pre-diyabet) sinyalidir. AKŞ ölçüm sonucunun 126 mg/dl veya daha fazla olması diyabetin varlığını gösterir. OGTT’de glikozdan zengin sıvı aldıktan 2 saat sonraki kan şekeri değeri önemlidir. İkinci saat kan şekeri ölçümü 140-199 mg/dl ise gizli şeker, 200 mg/dl veya daha yüksek ise diyabet tanısı konulur.

NE İYİ GELİR?

Diyabet hastalarının, hem hastalığı hafifletmesi hem de daha sağlıklı bir metabolizmaya sahip olması için tüketmesi gereken bazı temel besinler vardır. Hastalığın etkilerini azaltmak için tüketeceğiniz bu besinlerle aynı zaman sağlıklı birer insan olabilirsiniz. Bu besinler; sebze, meyve, domates, kabak çekirdeği, keten tohumu, tam tahıllı gıdalar, tarçın, zeytinyağı, pancar, omega-3, badem.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.