Doç. Dr. Karataş Ramazan’da beslenmeyi açıkladı

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte beslenme düzeni de büyük ölçüde değişiyor. Uzun süren açlık ve susuzluk sürecinde sağlıklı beslenmek, hem beden hem de ruh sağlığını korumak açısından büyük önem taşıyor. Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Nezahat Keleşoğlu Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Karataş, Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin püf noktalarını paylaştı.
UZUN SÜREN AÇLIĞA DİKKAT!
Oruç süresince uzun saatler boyunca aç ve susuz kalmanın vücut üzerindeki etkilerine dikkat çeken Karataş, “Enerji dengesini koruyabilmek için iftar ve sahurda doğru besinleri tercih etmek önemlidir. Yanlış beslenme alışkanlıkları hem sindirim sistemi rahatsızlıklarına hem de ani kilo alımına sebep olabilir” dedi.
BESLENMEDE DENGE ÖNEMLİ
Sahurda ve iftarda doğru besinleri tüketmenin, gün içinde enerjiyi dengelemenin anahtarı olduğunu belirten Karataş, şu önerilerde bulundu:
Sahurda protein ve lif açısından zengin besinler tercih edilerek uzun süre tok kalınabilir.
Yemeklerde doğal zeytinyağı kullanmak sağlık açısından önemlidir.
Şeker, un ve tuz tüketimi sınırlandırılmalıdır.
Gün içinde yeterince su içmeye özen gösterilmeli, sıvı tüketimi artırılmalıdır.
İftarda aşırı yağlı ve ağır yemeklerden kaçınılmalı, daha hafif ve besleyici öğünler tercih edilmelidir.
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE RAMAZAN VE BESLENME ALIŞKANLIKLARI
Osmanlı döneminde beslenme kültürünün günümüz için de önemli bir referans olabileceğini ifade eden Karataş, “Tarihi kayıtlara göre, Osmanlı mutfağında gün içinde iki öğün yemek yenirdi. Geç kahvaltı ve erken akşam yemeği tercih edilirdi. Yemeklerde sulu ve hafif gıdalar ön planda tutulur, israftan kaçınılırdı. Bu beslenme düzeni, günümüzde de sağlıklı bir yaşam için uygulanabilir” dedi.
SAĞLIKLI BESLENME İÇİN ÖNERİLER
Dengeli bir oruç süreci geçirmek için sahur ve iftar öğünlerinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar olduğunu belirten Karataş, şu önerilerde bulundu:
"Sahur öğünü kesinlikle atlanmamalıdır. Yüksek proteinli ve lif içeren gıdalar tercih edilmelidir.
Beyaz şeker ve işlenmiş un tüketimi azaltılmalıdır.
İftar su ve hafif çorbalar ile açılmalı, kızartma ve ağır yemeklerden kaçınılmalıdır.
Ana yemeklerde sulu ve hafif gıdalara öncelik verilmelidir.
Bol su tüketilmeli, meyve ve sebzeye ağırlık verilmelidir.
İftardan hemen sonra tatlı tüketmek yerine meyve veya hafif sütlü tatlılar tercih edilmelidir."
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.