Dr. Muteber Gizem Keser’den kış ayları için sağlıklı beslenme tavsiyeleri

Dr. Muteber Gizem Keser’den kış ayları için sağlıklı beslenme tavsiyeleri
 Editör
Dr. Öğr. Üyesi Muteber Gizem Keser, özellikle üst solunum yolu enfeksiyonları gibi hastalıklara karşı korunmak için dikkat edilmesi gereken beslenme alışkanlıklarını paylaştı.

Kış aylarında bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Muteber Gizem Keser, özellikle üst solunum yolu enfeksiyonları gibi hastalıklara karşı korunmak için dikkat edilmesi gereken beslenme alışkanlıklarını paylaştı.

"GÜÇLÜ BİR SAVUNMA MEKANİZMASININ TEMELİNDE DENGELİ BESLENME YER ALIYOR"

Kış aylarında bağışıklık sisteminin zayıfladığını belirten Dr. Keser, hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte üst solunum yolu hastalıkları gibi birçok hastalığa daha açık hale gelindiğini belirtti. Günlerin kısalması ve havaların soğuması ile fiziksel aktivitelerin azaldığına dikkat çeken Keser, güçlü bir bağışıklık sisteminin temelinde yeterli ve dengeli beslenmenin bulunduğunu söyledi. Özellikle lifli besinlerin tüketiminin azalması sonucu kabızlık gibi sorunların ortaya çıkabileceğini belirten Dr. Keser, bu durumu engellemek için kuru baklagiller, kepekli tahıllar, C vitamini açısından zengin sebze ve meyvelerin daha fazla tüketilmesi gerektiğini vurguladı.

1-9.jpg

"İŞLENMİŞ ÜRÜN VE RAFİNE ŞEKER TÜKETİMİNDEN UZAK DURMALIYIZ"

İşlenmiş ürünler ve rafine şekerin, obezite ve kalp-damar hastalıkları gibi birçok sağlık sorununa yol açabileceğini belirten Dr. Keser, özellikle kış aylarında tatlı tüketiminde porsiyon kontrolüne dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti. Kek, pasta, kurabiye gibi şekerli ve hamur işi gıdaların fazla tüketilmemesi gerektiğini belirterek, tatlı olarak sütlü ve az şekerli alternatiflerin tercih edilmesini önerdi. Ayrıca, D vitamini eksikliği nedeniyle kış aylarında güneş ışığından yararlanmanın önemini vurgulayan Keser, kış mevsiminde kızartma ve kavurma gibi yağda pişirme yöntemlerinden kaçınılması gerektiğini belirtti. Bunun yerine haşlama, ızgara, buğulama veya fırında pişirme yöntemlerinin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

2-7.jpg

"DÜZENLİ BESLENMEYİ, MEYVE-SEBZE VE FİZİKSEL AKTİVİTE İLE DESTEKLEMELİYİZ"

Dr. Keser, yüksek miktarda sıvı ve lif içeren meyve ve sebzelerin sağlık için önemini bir kez daha hatırlatarak, her gün en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketilmesinin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini belirtti. Ayrıca, kış aylarında fiziksel aktivitenin önemine de değinen Keser, düzenli egzersiz yapmanın vücut sağlığını koruyacağını ve hastalıklara karşı direnç kazandıracağını söyledi. Yetişkinlerin haftada en az 150 dakika orta şiddetli egzersiz yapmaları gerektiğini belirten Keser, günlük yaşamda küçük değişiklikler yaparak fiziksel aktivitenin artırılabileceğini önerdi. Asansör yerine merdiven kullanmak, toplu taşıma aracından erken inip kalan mesafeyi yürümek gibi pratik yöntemlerle fiziksel aktivite seviyesinin artırılabileceğini belirtti.

Dr. Keser, kış aylarında sağlıklı beslenme alışkanlıkları ile bağışıklık sistemini güçlendirmenin önemini bir kez daha vurgulayarak, kışın en sık görülen hastalıklara karşı etkili korunma yollarını paylaştı.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.