DSİ 71 yaşında
18 Aralık 1953'te kabul edilen 6200 Sayılı Kanun ile teşkilatlanan DSİ, Türkiye’nin su ve enerji gücü olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Tarihi, 1925’te "Umur-u Nafıa Müdüriyet-i Umumiyesi"ne bağlı "Sular Fen Heyeti Müdürlüğü"ne kadar uzanan DSİ, bugün Türkiye’nin en yetkili su yönetim kurumu olarak yerüstü ve yeraltı su kaynaklarını planlama, yönetim ve geliştirme görevini üstleniyor.
DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (DSİ), 71 YILDIR SUYUN GÜCÜNÜ MİLLETLE BULUŞTURUYOR.
1953 yılında kabul edilen kanunla yetkileri artırılarak bugünkü teşkilatlanma yapısına kavuşan DSİ, tarım, enerji, hizmet ve çevre sektörlerinde pek çok projeyi hayata geçirerek milli ekonomiye katkı sağlamıştır. Bugün, yaklaşık 25 bin personel ile faaliyetlerini Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı olarak sürdüren DSİ, su kaynaklarını daha verimli kullanmak amacıyla sayısız mühendislik projesini tamamlamış ve gerçekleştirdiği projelerle ülke ekonomisine büyük katkı sağlamıştır.
BÜYÜK PROJELER VE BÖLGESEL KALKINMA
DSİ, Türkiye’nin en büyük barajlarını, sulama kanallarını, hidroelektrik enerji santrallerini ve içme suyu projelerini hayata geçirmiştir. Bu projeler arasında dünyada ilk kez uygulanan sistemler, en yüksek barajlar, en uzun sulama kanalları ve içme suyu tünelleri yer almaktadır. Ayrıca, DSİ, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ve Konya Ovası Projesi (KOP) gibi entegre projelerle bölgesel kalkınmayı desteklemekte ve ülke çapında bir refah zinciri oluşturmaktadır.
BAŞARILAR VE KATKILAR
Son yüz yılda, 5,5 trilyon TL maliyetle 18.168 tesis tamamlayan DSİ, barajlar ve göletlerle 183,4 milyar metreküplük su depolama kapasitesine ulaşmıştır. Ayrıca, 7,2 milyon hektar arazi sulamaya açılmış, 2 milyon hektar alan taşkınlardan korunmuş ve yıllık 5,4 milyar metreküp içme suyu temin edilmiştir. DSİ'nin hidroelektrik projeleri sayesinde, yıllık 112 milyar kilovatsaat temiz enerji üretim kapasitesine ulaşılmıştır.
GÜÇ VE İLHAMINI MİLLETİNDEN ALAN DSİ
Güç ve ilhamını aziz milletimizden alan DSİ, suyun gücünü milletle buluşturacak projelere azimle devam etmektedir. Teşkilatlandığı tarihten bugüne kadar, "Su Vatandır" anlayışıyla yapılan çalışmalar, ülkenin su ve enerji ihtiyaçlarına büyük katkı sağlamış ve sürdürülebilir kalkınmaya yön vermektedir.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.