Dünyada İlk Kez Yapay Kalp Takılan İki Hastada "Kalangos Rıng"i Kullanıldı

Dünyada İlk Kez Yapay Kalp Takılan İki Hastada "Kalangos Rıng"i Kullanıldı
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde dünyada ilk defa yapay kalp takılan iki hastade eriyebilen kalp kapağı halkası (Kalangos Ring) kullanıldı. Hastaya hiçbir zararı olmayan halka, hastaların kalp yetme...

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde dünyada ilk defa yapay kalp takılan iki hastade eriyebilen kalp kapağı halkası (Kalangos Ring) kullanıldı. Hastaya hiçbir zararı olmayan halka, hastaların kalp yetmezliğini önleyecek ve 8 ay sonra vücutta eriyerek kaybolacak. Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, yurt dışından ithal edilen halkanın AÜ Teknokenti’nde üretileceğini söyledi.

Kalp kapağı yetmezliği çeken hastalara umut olan yöntemle ilgili Akdeniz Üniversitesi Rektörlük Senato Salonu’nda basın toplantısı düzenlendi.

Eriyebilen kalp kapağı halkasını iki hastada kullanan Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Bayezıd, "Kalbin sol tarafı vücuda kan pompalar. Kalbin sağ tarafı ise akciğere kan pompalar ve kanın oksijenlenmesini sağlar. Hastaların yüzde 95’inde kalp yetmezliği sol taraftadır. Kalpte kasılma olmazsa kalp yetmezliği gelişir. Bu durumda vücuda kanı pompalayan yapay kalp cihazları takılır. Kalbin sağ tarafında da yetmezlik başlaması durumunda hastaya ikinci bir yapay kalp cihazı takılır ya da kalp tamamen çıkarılarak tek bir kalp cihazı yerleştirilir. Ancak şuanda üretimle ilgili bir sıkıntı olduğu için tek kalp kullanımı durdu. Bu nedenle iki cihaz kullanılıyor" dedi.

Kalp kapağındaki hasarı tamir etmek ve kanın geriye kaçmasını engellemek için de ‘Kalangos Ring’i’ denilen kalp kapağı halkasının kullanıldığını anlatan Prof. Dr. Bayezid, "Eski sistemde takılan ring hastada sabit kalıyordu. Özellikle çocuk hastalarda kullanılan bu ring, çocuklar geliştikçe kalp kapağında darlık oluşmasına neden oluyordu. Bu durumda vücuda yeterli miktarda kan gidemiyordu. Bu sorunun önüne geçebilmek için hasta ikinci kez ameliyat edilip kullanılan halka çıkarılıyordu. Bizim yapay kalple birlikte ilk kez kullandığımız Kalangos Ring’i, biyolojik olarak uyumlu bir malzemeden yapılıyor ve 8 ay sonra vücutta eriyor" diye konuştu. Kalangos Ring’inin ilk defa yapay kalple birlikte kullandığını işaret eden Prof. Dr. Beyazıd, bunun tıp tarihinde bir ilk olarak kayıtlara geçtiğini aktardı.

İKİ HASTADA UYGULANDI

İki hastaya Kalongos Ring’ini uygulayan Prof. Dr.Bayezıd, AÜ Cerrahisi Kliniği’nde yapay kalple birlikte biri çocuk iki hastaya, iki farklı pozisyonda Kalongos Ringi’ni uyguladıklarını kaydetti. Hastalar hakkında bilgi veren Prof.Dr. Bayezıd, "Hastalardan birisi 17 yaşında ve sol kalbindeki mitral yetmezlik bu Kalongos Ring’i kullanılarak onarıldı. İkinci hasta ise son dönem kalp yetmezliği nedeniyle Osmaniye’den gelen 48 yaşındaki hastaydı. Bu hastanın kalbinin sol tarafına yapay kalp cihazı uygulanırken, sağ taraftaki kapağın yetmezliğin onarımı Kalangos Ring’i ile sağlandı. Her iki hastada iyi durumda. Yoğun bakımdan servise alınacak" ifadelerini kullandı.

"KADINLAR BEBEK SAHİBİ DE OLABİLİR"

Kalangos Ring’i hakkında bilgi aktaran Prof.Dr. Bayezıd, şunları kaydetti:

"Kalangos Ring’inin özelliği dünyadaki ilk ve tek eriyebilen ring olmasıdır. Vücuda uyumlu polümerden üretilmiştir. Kullanıldıktan sonra 6-8 ay sonra vücutta tamamen eriyerek yerini fibroz yapıya bırakır. Böylelikle yabancı dokunun yabancı bir cismin vücutta kalma riski ortadan kalkar. Çocuk hastalarda büyüme çocuğun büyüme potansiyelini korur. İkinci bir ameliyatın gereksinimi ortadan kaldırılmış olur. Çocuk hastalarda oldukça önemli bir ring’tir. Ayrıca kalp kapağı değiştirme ameliyatlarında kan sulandırıcı ilaç kullanımı gerekli değildir. Bu ilacın yan etkilerinden korunmuş olur, genç bayanlar hamile kalabilir. Bununla çok rahat bebeğini dünyaya getirebilir. Çocuk ve genç hastalar dışında, özellikle kalp yetmezliği çeken hastalarda triküspit(darlık ve yetmezlik) kapağın onarımı için kullanıyoruz."

"SEKİZ AY SONRA KAYBOLUYOR"

Kalongos Ring’inin kalp kapakçıklarının onarımında kullanıldığının altını çizen Prof.Dr. Bayezıd, "Sağ ve sol kalp kapakçıklarını tamir etmek ve yetmezliklerini düzeltmek için kullanılan oval yapılardı. C şeklindedir. Özellikle kalbin kapakçık etrafına dikişle yerleştirip, orada kalıcı kalmaları ve yetmezliği ortadan kaldırmalıdır. Kalongos Ring’inin özelliği ise yerleştirildikten sonra vücut içinde erimesidir. 6-8 ay içinde yok olur. Geride kalan fibroz bant ise yetmezliği önlemeye devam eder. Her iki kapaktaki yetmezlikteki tamir devam ediyor. Çocuk hastalarda çocuğun büyüme potansiyeli engellenmemiş oluyor" dedi.

"TÜRKİYE’DE 200 KİŞİ KALP NAKLİ BEKLİYOR"

Prof Dr. Bayezıd, AÜ Hastanesi’nde Türkiye’nin her yerinden kalp hastasının geldiğini belirterek, "Şu anda kalp nakli bekleyen 200 hasta var. Kap nakli yapılamayan ve organ bulunamayan hastaların bir bölümüne yapay kalp cihazlarını uyguluyoruz. Bugüne kadar 100’den fazla yapay kalp cihazlarının en gelişmiş şeklini uyguladık. Ringin önemli özelliğinden biri de enfeksiyonu az. Yabancı cisim olmadığı için daha az enfeksiyon görülüyor. AÜ Teknokent bünyesinde üretilerek dünyaya pazarlanacak olması bizi için gurur kaynağı oldu. Bu imkanı sağlayan Yakup Türkkal, Rektöre Kurtcephe’ye teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

AÜ TEKNOKENTİ’NDE ÜRETİMİ YAPILACAK

Akdeniz Üniversitesi(AÜ) Rektörü Prof.Dr. İsrafil Kurtcephe ise üniversitelerinin sağlık alanında öne geçen kurumların başında geldiğini söyledi. Sağlık alanında kullanılan malzemelere harcanan paranın önemli miktarlara ulaştığını dile getiren Prof.Dr. Kurtcephe, "Bir takım tıbbi cihazların alımı, bir bölümünün dışarıdan getirilmesi ülkemize önemli yükler getiriyordu. Görüntüleme başta olmak üzere sağlık alanında kullanılan bir çok malzememin yerli ürün olarak üretilme çalışmaları sürdürülüyor. AÜ’de bu alanda çalışmalarına devam ediyor. Bir taraftan bu çalışmalara paralel olarak, piyasada kullanılan insan sağlığının kalitesini arttıracak cihazların Türkiye’de imalatını takip ediyor. Bu çerçevede bir işadamının yaptığı görüşme sonrası AÜ Teknokenti’nde kalp kapakçığıyla birlikte kullanılan Kalangos Ring’i olarak tanınan (kalp kapağı halkası) ve özellikle de çocuk ve genç hastalarda kullanımının çok büyük katkı sağladığı bilinen bir ringin üretimi ele alındı. Türkiye kazandırılması hususunda mutabakat sağlandı. Olumlu neticelendi. Kalangos Ring’i, İsviçre’den mülkiyeti satın alındı ve AÜ Teknokenti’nde hem Arge hem de seri üretimi yapılacak. Arge çalışmasını, AÜ Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ömer Beyazid ve ekibi yürütecek" dedi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.