MUALLAK TAŞI İLE İLGİLİ RİVAYETLER
Muallak taşıyla alakalı dinler arasında söylenti olarak dönen bir kaç rivayet bize şöyle aktarılıyordu.
1) Müslümanlar; Hazreti İbrahim’in oğlu olan İsmail’i bu taşın üzerine yatırarak kurban etmeye çalıştığına inanırlar.
2) Hazreti Süleyman’ın asasını bu taşa dayayarak hayatını kaybettiği, kendisiyle uğraşan cinlerin ise öldüğünü bu sebepten ötürü fark etmedikleri söylenmekte. Durum böyle olunca, bir süre sonra bir kurt asayı ısırmaya çalıştığında asa kırılıp Hz. Süleyman yere düşünce öldüğü anlaşılır ve hepsi bir anda kaçışmaya başlarlar. Bu kaçış esnasında da kayayı tam yerine koymadıklarından muallak taşının havada kaldığı iddia edilir.
3) Miraç gecesi olduğunda, Hz. Muhammed’in (SAV) göğe yükseldiği esnada bu taşın da kendisiyle beraber göğe doğru kalkmaya başladığı ancak o an Hz. Muhammed’in kendisine “Dur” dediği ve taşın da Muhammed (SAV) ’in lafıyla, havaya kalkmasına vesile olan kudret arasında kaldığı söylenmekte. Taşın isminin “Muallak taşı” olmasının sebebi de budur. Kayanın daha sonrasında yerine düştüğü ve bu alana da altın kubbeli caminin inşa edildiği söylenmekte.
4) Ortaçağ döneminde Yahudiler ve Araplar arasında taşla alakalı yerinden oynayıp havaya kalktığına dair yaygın inanışlar bulunmakta imiş. O dönemde Kadı Mucirettin isimli bir şahıs bir kitap yazmış ve bu kitabında Kudüslü bir Arap kişinin taşı havaya kaldırabildiğinden bahsetmiş. Sonrasında Samuel ebn Davud isimli bir gezgin de 1641 yıllarında kaleme aldığı yazısında taşın sıklıkla havaya kalktığını ve halkın bu görüntüden(özellikle hamile kadınların) çok korktuğunu dile getirmiş.
5) Hz. Muhammed (SAV)’ in yanına bineği Burak’la gelen Cebrail’in, daha sonra ortamdan ayrılınca aynı binekle Mescid-i Aksa’ya gittiği ve Burak’ı da bu taşa bağladığı da söyleniyor.