Dünya'nın en yaşlı ikincisi Konya'da zamana meydan okuyor!

Dünya'nın en yaşlı ikincisi Konya'da zamana meydan okuyor!
 Editör
Dünya’nın ikinci Türkiye’nin ise en yaşlı ağacı olarak bilinen 2 bin yaşındaki juniperus foedissima türündeki "ağıl ardıç" ağacı Konya'nın Taşkent ilçesinde zamana meydan okuyor

Taşkent İlçesi’nde Ağıl Ardıç adıyla meşhur Tabiat Anıtı tarihî bir yerleşim olan Balcılar Mahallesi sınırları içinde bulunuyor.

agil-ardic-tabiat-aniti.jpg

Uçsuz bucaksız geniş bir alan içerisinde yükselen çıplak yamaçlar üzerinde tek başına bir ormancasına görkemli Ardıç Ağacını fark etmemek mümkün değil. Bu kadim ağacın ismi halk arasında “Ağıl Ardıç” olarak biliniyor.

agil-ardic-tabiat-aniti-2.jpg

Türkiye’nin en yaşlı ağacı olarak kabul edilen “Ağıl Ardıç Ağacı” 2002 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Tabiat Anıtı olarak tescil edilerek bir çitle çevrildi. Önüne dikilmiş tabelada Juniperus Foetidissima türündeki anıt ağacın tescil edildiği 10. 10. 2002 tarihinde 2.000 yaşında olduğu yazıyor.

bka4255.jpg

Gerçekten inanılmaz büyüklükte, vakur bir dev gibi toprağı kucaklamış, asırlara meydan okuyarak bugünlere gelmiş olan bu güzel ağaç görenleri şaşkınlığa uğratıyor.

Son yıllarda sıklıkla ziyaret edilmeye başlanan, yerli ve yabancı turistlerin de büyük ilgisini çeken Hz. İsa döneminden bugüne bir tanık olarak Ağıl Ardıç Ağacı’nın çevresinde milyonlarca yıl öncesine ait deniz fosillerine de rastlanıyor.

1-bka4258.jpg Muhakkak gidilmesi, görülmesi gereken bu doğa anıtının birçok hastalığa iyi geldiği, ziyaret edenlere bereket ve zenginlik kattığı rivayet ediliyor.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.