Ekvator Kağıt Ambalaj'ın hikayesi ÖZEL
Amerikan dizilerinde market sahnelerinin vazgeçilmezi. Ülkemizde bir zamanlar çocukların harçlıklarını çıkarmak için evi adeta bir atölyeye dönüştürdüğü maliyeti düşük, karı da çok olmayan mini bir işkolu. Mahalle bakkalının, manavının en büyük gereksinimi. Gazete kağıdı, un ve suyla hazırlanan kağıttan keseler. Tüketim çılgınlığıyla birlikte yerini hepimizin gözünde daha kullanışlı olan ama çevrenin de bir o kadar düşman olduğu rengarenk poşetlere bırakan kese kağıtları. Şimdi yeniden aramızda. Hem de daha modern, daha sağlıklı haliyle…
Ambalaj ve kese kağıdı kullanımını ileri teknoloji kullanarak en üst düzeydeki standartlarda kullanım alışkanlıklarına dönüştürmeyi hedefleyen Ekvator’u Hikmet Koyuncu anlattı.
Kese kağıdına yeniden hayat verme fikri nasıl oluştu? Ekvator Kağıt Ambalaj Matbaa San. Ve Tic. A.Ş.’nin kuruluşunu anlatır mısınız?
Uzun bir dönemde matbaa ve kağıt konusunda tecrübemiz oluştu. Bu tecrübe bizim kese kağıdıyla ilgili olarak ciddi bir boşluğu görmemizi sağladı. Ayrıca ambalajda sağlıklı, çevreci ürünlerin kullanımını yaygınlaştırmak da amaçlarımız arasındaydı. Koyuncu Ambalaj bünyesinde başlayan bu yatırıma daha sonra Artı Ofset ve Tuba Ambalaj da dahil oldu. Aslında ciddi bir riske girerek bu alanda yatırım yaptık. Risk de makine ve usta bulmamızdaki zorluktan kaynaklanıyordu. Ayrıca insanlarımızın gelişen teknolojiyle birlikte değişen kullanım alışkanlıkları da bir risk unsuruydu. Her şeye rağmen yatırımımızı yaptık.
Makine bulmakta güçlük çektiğinizi söylediniz. Makineleri nereden sağladınız?
Biz tek makineyle, deneme amaçlı başlamıştık. Araştırmalarımız sonucu tamamen Türkiye’de üretilen makineyle bu işe giriştik. Şu anda 13 makineye ulaştık. Bu makinelerin de tamamı Türk yapımı. Öz sermayeyle kurduğumuz tesislerimizde Konya dışından getirdiğimiz ustalarımız görev yaptı. Bu ustalarımız onlarca kişi yetiştirdi. Halen de yetiştirmeye devam ediyorlar.
Kullanım alışkanlıkları konusunda şu an ne düşünüyorsunuz?
Türk insanı da artık tükettiği ürünün sağlıklı olup olmadığına dikkat ediyor. Bilinçli tüketici olma yolunda hızla ilerliyoruz. Mesela hepimiz ekmeğini alırken bunun el değmemiş olmasına önem veriyor. Ya da ayaküstü aldığı bir simitin bile elle verilmemesini istiyor. Çevreye karşı duyarlılık da aynı şekilde. Her geçen gün bilinçli toplum olma yolunda ilerliyoruz. Tüketim alışkanlıklarımızı da bu doğrultuda yönlendirmeye devam ediyoruz.
Ürettiğiniz kese kağıdı ve ambalajların kullanım alanı ve özelliği nedir?
Ürünlerimiz gıdanın olduğu her yerde kullanılır. Bu büyük marketler, ekmek, poğaça gibi unlu mamul satan işyerleri ya da fastfood dediğimiz ürünlerin satıldığı yerler olabilir. Alan çok geniş. Şu anda 800’e yakın firmayla çalışıyoruz. Bu firmaların çok farklı ürün grubu var. Çeşitli boy ve özellikte hazırladığımız kese kağıdı ambalajlarımız talep doğrultusunda değişiklik gösterebiliyor. Ürünlerimizde insan sağlığına zararlı hiçbir madde yer almıyor. Bu ilgili makamlarca kanıtlanmış ve belgelenmiş. Direk gıdayla teması insan sağlığını tehdit etmiyor. Ayrıca özellikle ekmek, poğaça gibi ürünlerin elle temasını önlemek adına da büyük önem taşıyor. Biz de “Ekmeğinize Sadece Siz Dokunun” sloganıyla ürünlerimizi gönül rahatlığıyla kullanıma sunuyoruz.
Kese kağıdı kullanımı tüketiciye ek bir maliyet getiriyor mu?
Ürünlerin pek çoğu mutlaka ambalaj gerektiriyor. Bu poşet olabilir, kese kağıdı olabilir. Tercih sonuçta. Her ambalajın maliyeti var. Kese kağıdının maliyetinin daha yüksek olduğunu söyleyemeyiz.
Güç birliğiyle gerçekleştirdiğiniz bu oluşuma Ekvator demenizin amacı neydi?
Biz bu ürünleri yalnızca Türk Halkı’na değil tüm dünyaya ulaştırmak istedik. Tüm dünyayı sarmak istedik. Adımızı da bu yüzden Ekvator koyduk. Bu amacımız doğrultusunda da ilerliyoruz. Bugün bayilik sistemiyle Türkiye’nin dört bir yanındayız. İhracat çalışmalarımız devam ediyor. Türkiye’de alanımızda ilk 5 firma arasına girmek adına makine sayımızı artırarak üretimimize devam etme hedefindeyiz. Yeni ortaya çıkan ambalaj malzemeleri üzerinde çalışma yapmak ve gerektiğinde üretimlerine geçmek için de araştırmalarımız sürüyor.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.