Emlak Konut Asansör deprem konutları için yüzlerce asansör üretti
Emlak Konut Asansör (EKA) Genel Müdürü Kurtuluş Erdem Bayraktar, üretimlerini gerçekleştirdikleri 750 asansörün deprem konutlarında hizmet verdiğini, montaj çalışmalarının devam ettiğini belirtti. 2021 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının himayesinde kurulan EKA, Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyetlerini sürdürüyor.
YERLİLİK ORANI YÜZDE 91,46'YA ULAŞTI
AA'dan alınan habere göre: EKA, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye’nin Milli Teknoloji Hamlesi’ne katkı sağlamak amacıyla mühendislerden oluşan 30 kişilik bir AR-GE ekibiyle yerli üretimi artırdı ve asansörlerde yerlilik oranını yüzde 91,46'ya çıkardı. Deprem bölgesindeki konut projelerinin asansör ihtiyaçlarını karşılayan EKA, 2024 yılında ihracatta da adından söz ettirmeyi hedefliyor.
KONYA ASANSÖR ÜRETİMİNDE LİDER
Konya'nın Türkiye genelinde asansör üretiminde lider konumda olduğunu vurgulayan Bayraktar, Türkiye'nin asansör ihracatının yüzde 50'sinin Konya'dan yapıldığını belirtti. Konya’nın “asansörün beşiği” olarak bilindiğini ifade eden Bayraktar, EKA olarak fabrikalarını burada kurmaktan gurur duyduklarını söyledi. Eylül 2022’de üretime başlayan EKA, Ocak 2023’te ilk sevkiyatlarını gerçekleştirerek yaklaşık 4 bin asansör üretti. Bu üretimin büyük kısmı sahaya sevk edildi.
DEPREM BÖLGESİNDE 1650 ASANSÖR
Bayraktar, EKA'nın deprem konutları için 1650’nin üzerinde asansör sağladığını ve şu ana kadar 750 asansörün çalışır durumda olduğunu kaydetti. Adıyaman'daki deprem konutlarında asansörlerin tamamının EKA tarafından yapıldığını ifade eden Bayraktar, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve diğer deprem bölgelerinde de çalışmaların devam ettiğini belirtti. Deprem bölgesindeki projelerde devletin büyük bir emek sarf ettiğini vurgulayan Bayraktar, EKA olarak bu sürecin bir parçası olmaktan gurur duyduklarını dile getirdi.
GLOBAL MARKA OLMA HEDEFİ
Bayraktar, EKA’nın yerli tedarikçi sayısının 700’ün üzerinde olduğunu, ancak global bir firma olma hedefiyle yabancı tedarikçilerle de bağlantılarının devam ettiğini belirtti. Asansörlerdeki yerlilik oranını artırmayı hedefleyen Bayraktar, EKA'nın 200 ülkede hizmet veren global bir marka olma yolunda ilerlediğini söyledi. Ayrıca, asansörlerin farklı tonaj ve hızda üretilebileceğini, EKA'nın projeleri en düşük hızdan en yüksek hıza kadar yapabilecek teknik altyapıya sahip olduğunu ifade etti. 2025 yılı için ihracat hedeflerinin büyük olduğunu ve bu doğrultuda çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.
Kaynak:Anadolu Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.