Erkılınç: İşleyen sistemi bozmanın bedeli ağır olur

Erkılınç: İşleyen sistemi bozmanın bedeli ağır olur
 Editör
Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Cavit Erkılınç, Balıkesir, Bilecik, Bursa, Eskişehir, Kütahya ve Yalova’da Kurum görev alanında bulunan gazete ve internet haber sitelerinin temsilcileri ile bölge toplantısında bir araya geldi.

BİK Genel Müdürü Erkılınç, kamu kurumları tarafından yayımlatılan resmî reklamların bedeli Kurum hesabına yatırılmadan yayınların hakediş ödemelerinin yapılamayacağını belirterek, Kurumun sadece resmî ilanların hakediş ödemelerinin garantörü olduğunu söyledi.

Bursa’da düzenlenen toplantıda konuşan Genel Müdür Erkılınç, geçen ağustos ayından itibaren yeni bir yapılanmaya gidilerek 15 bölge müdürlüğü üzerinden ülke genelinde 2 bin 34 yayın ile 14 bin 360 kanuni ve özel müşteriye hizmet verilmeye başlandığını kaydetti.

Yeni yapılanmanın, bağlı bulunduğu müdürlüğü değişen illerdeki yayınlar üzerinde kısa süreli tedirginlik oluşturduğunu, ancak gelinen aşamada iş süreçlerinin aksamadan yürüdüğünü belirten Erkılınç, “Kurum olarak önce niyete bakıyoruz. Niyetiniz iyiyse, kendinize de güveniyorsanız ortada endişe edilecek bir durum yok demektir. Varsa bir hata veya kusur, önce bunun düzeltilmesini bekleriz. Hatada ısrar varsa ancak ondan sonra idari yaptırım seçeneğine başvururuz. Süreli yayınlarımızla kaderimizin ortak olduğunun bilincindeyiz ve atılan tüm adımları bu anlayış üzerine kurguluyoruz. Dolayısıyla yeni süreç, hem sizler adına hem de Kurumumuz adına daha sağlıklı, daha profesyonel ve daha konforlu çalışmayı beraberinde getirecek, hatta şimdiden bunu hissettiğinizi düşünüyorum” dedi.

“EMEKÇİLERİNİZLE EKMEĞİNİZİ BÖLÜŞMEKTEN ÇEKİNMEYİN”

Asgari fikir işçisi kadrosunda bildirilen isimlerin zaman zaman fiilen görev yapmadığı durumlarla karşılaştıklarının altını çizen Erkılınç, şunları söyledi:

“Gerçekte çalışmayan gazetecinin imzasını ara sıra haberlere atarak meseleyi geçiştirdiğinizi, hatta kandırdığınızı düşünüyorsanız burada yanılan gazetelerimiz ve internet haber sitelerimiz olur, peşinen söyleyeyim. Hele hele bir de çalıştırdığı emekçinin alın terini ödemeyen, ödemiş gibi yapıp gidip banka kartından geri çeken veya eksik ödeyenin iflah olması mümkün değildir. Alın teri ödenmemiş emekçiden okunacak, gazete sattıracak, internet sitesine trafik sağlayacak haber getirmesini bekleyemezsiniz. Bir ilimizde gazete çalışanı arkadaşımız, CİMER üzerinden maaşının ödenmediğine yönelik şikâyette bulunarak belgeleri ulaştırdı, hemen denetçilerimizi gönderdik. Baktık ki iddialar doğru, gereğini yaptık. Sonradan bu arkadaşın alacakları ödense de fayda etmedi. Lütfen emekçilerinizle ekmeğinizi bölüşmekten çekinmeyin.”

"FİYAT TARİFESİNDE SORUMLULUK AÇIKÇA BELİRTİLİYOR"

Süreli yayınlardan bedeli henüz ödenmemiş kamuya ait resmî reklamların hakediş ödemelerinin Kurum tarafından gerçekleştirilmesine yönelik talepler geldiği bilgisini paylaşan Erkılınç, “Resmi Gazete’de yayımlanan fiyat tarifesinde bir madde var. Merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri dışında kalan kurum ve kuruluşlarca yayımlatılacak ilanların ödemesinin peşin alınacağı, kanuni sebeplerden ötürü ödemesini yapamayan merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin ise fatura sonrası ödeme yapabileceği açıkça yazıyor. Bu neyle ilgili; resmî ilanlarla ilgili. Burada parasını peşin almadığım ilanlarda sorumluluğu üzerime alıyorum, parası yatmasa dahi ödemesini yapıyorum. Dolayısıyla Kurumumuz sadece resmî ilanların hakediş ödemelerinin garantörüdür.

Resmî reklamlar, bu düzenlemenin dışında olduğu için tümüyle peşin çalışılması gereken bir husus. Parası peşin ödenmemiş ancak sonradan ödeneceği beyan edilen veya ödeneceği bilinen resmî reklamı, sizlere sevk etmesek ya da ‘yayımlayamazsın’ desek, buna ilk itiraz edecek yine sizler olursunuz. Reklam ajanslarıyla uzun süreli vadelerle çalışıldığını da biliyoruz. Neden mesele bizim gibi bir kamu kurumu olunca ticaretin olağan akışına aykırı davranmamız bekleniyor? Arada sırada kamu kuruluşlarının, yerel yönetimlerin ödemelerini geciktirdiği durumlar olabilir. Gider konuşuruz, ödüyorsa öder, ödemezse de doğal olarak hukuken gereğini yaparız” ifadelerini kullandı.

“İŞLEYEN SİSTEMİ BOZMANIN BEDELİ AĞIR OLUR”

Merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin dışında kalan resmî ilanlar ile reklamların peşin alınma uygulamasına geçilmesinin özellikle reklam adetleri yönüyle büyük kayıpları beraberinde getireceğinin ve yine bundan en büyük zararı süreli yayınların göreceğinin altını çizen Erkılınç, neredeyse sorunsuz işleyen bir sistemi bozmanın bedelinin ağır olacağını söyledi.

Yayınlara yapılan ödemelere dair bir diğer konunun “vergi borcu sorgulamasına” ilişkin olduğuna değinen Erkılınç, dergi grubu ile sadece reklam yayımlayan internet haber sitelerinin, 6813 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanuna aykırılık oluşturacak talepleriyle karşılaştıklarının bilgisini verdi. Erkılınç, tüm yayınlar için “vergi borcu sorgulaması” yapılması ve vergi borcu çıkan yayınların öncelikle bu borçlarının kapatılması uygulamasına devam edileceğini vurguladı.

Kayıp-kaçak ilan ve reklamlarla mücadele

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.