Ermenek'te Kömür Ocağında İşçilerin Mahsur Kalması
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, Ermenek'te maden ocağında işçilerin mahsur kalmasına ilişkin, "Alanın uzun olması, dar olması, derin olması, görüş mesafesinin sıfır olması, ayrıca teknik bir çalışma sonucunda dalgıçlarımızın hayatlarının tamamen riske edilebileceği, olayı burada dalgıçlar boyutunda arama kurtarma yapılamayacağı sonucuna geldi" dedi.
Maden ocağında yapılan arama kurtarma çalışmaları hakkında AA muhabirine bilgi veren Oktay, olayın gerçekleştiği günden itibaren başlattıkları çalışmaların aralıksız devam ettiğini söyledi.
Su gelmesi ve basınçlı suyun bastırması ile oluşan bir kazadan bahsedildiğini ifade eden Oktay, olaydan 34 kişinin etkilendiğini, bunlardan kurtulanlar olduğunu ancak içeride halen 18 kişinin mahsur kaldığını belirtti.
Oktay, 30'dan fazla kurum ve kuruluşla alanda bulunduklarına dikkati çekerek, tüm ilgili bakanlıkların yardımlarıyla çalışmaların aralıksız devam ettiğini aktardı.
- "Alanda, 259 arama kurtarma ekibi çalışıyor"
Yapılması gereken ne varsa yapıldığını, kamunun tüm imkanlarının seferber edildiğini anlatan Oktay, şunları kaydetti:
"Alanda çok güçlü teknik ekip çalışıyor. Uzman mühendisler, ilgili kurumlar, genel müdürler ve yardımcıları sahada. Yaptığımız çalışmalar da bu teknik ekibin gözetiminde ve onayında yürüyor. Bakanlarımız bunu fiilen yürütüyor. Sayın bakanlarımızın ve bakanlıklarının yanı sıra teknik tecrübelerin bütün her şeyiyle yürütüldüğü bir çalışmadan bahsediyoruz. İlk etapta suyu çekmeye çalıştık. Burada 259 arama kurtarma ekibimiz var. Bu ekibimizin çoğunluğu kömür ocaklarında olan kazalarda arama kurtarma yapabilecek uzmanlığa sahip ekiplerimizdendir. Onun ötesinde yine destek boyutunda hizmet verebilecek ekiplerimiz de burada."
Oktay, ilk gün dalgıçların bölgeye geldiğini dile getirerek, "Hem AFAD hem de emniyetten arkadaşlar vardı. Alanın uzun olması, dar olması, derin olması, görüş mesafesinin sıfır olması, ayrıca teknik bir çalışma sonucunda dalgıçlarımızın hayatlarının tamamen riske edilebileceği, olayı burada dalgıçlar boyutunda arama kurtarma yapılamayacağı sonucuna getirdi" diye konuştu.
Fuat Oktay, bir taraftan bu çalışmalar sürerken diğer taraftan da bu çalışmalara katılanların can güveliğine dikkat ettiklerini söyledi.
- Öncelik, malzemenin dışarı çekilmesi
Bu sabaha kadar önceliklerinin su seviyesinin düşürülmesi yönünde olduğunu aktaran Oktay, şöyle devam etti:
"Ahtapot diye su çekme kapasite ve kabiliyeti güçlü olan bir ekipman var. Alanın dar olması nedeniyle orada çalışamama ihtimali yüksekti. Çok farklı yöntemleri deneyerek dün çalıştırılması sağlandı. Dünden itibaren sularımız daha yoğun çekildi. Bugünden itibaren önceliğimiz suyun çekilmesi değil, su çekildikten sonra alanda çamur boyutunda olan o malzemenin dışarı çekilmesi, basıncın etkisiyle tavanda ve yan duvarda oluşan malzeme dolgularının dışarı alınması. Ayrıca oranın da ikinci bir kazaya sebebiyet vermeyecek ve çalışma yapılabilecek şekilde güvenli alana dönüştürülmesi. Dolayısıyla orası temizlendikçe pompalar daha aşağıya indiriliyor. Bu aşamalı bir şey. Çalışmalar şu an devam ediyor."
Kaynak:Anadolu Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.