Feyzi Halıcı kimdir, nereli? Feyzi Halıcı biyografisi

Feyzi Halıcı kimdir, nereli? Feyzi Halıcı biyografisi
Erzurumlu bir ailenin çocuğu olarak 1924 yılında Konya’da dünyaya gelen Feyzi Halıcı, Konyalı Âşık Mehmet Ağa'yı (Yakıcı) dinlediğinde halk şiirine ve ozanlarına ilgi duymaya başladı. İşte Feyzi Halıcı hakkında merak edilenler.

Feyzi Halıcı, 15 Şubat 1924 yılında Konya’da doğdu. Babası halı tüccarı olduğu için "Halıcı" soyadını aldı. Henüz ilkokuldayken babasının halı dükkânına gelen Konyalı Âşık Mehmet Ağa'yı (Yakıcı) dinleyince halk şiirine ve ozanlarına ilgi duymaya başladı.

O ara Son Posta gazetesinin açtığı bir ankete şiirle cevap verdi ve gazetenin ilk sayfasında şiirinin yayımlanmasıyla da tanındı. Sonradan yazdığı şiirleri Afacan, Mektepli, Çocuk Sesi ve Arkadaş adlı çocuk dergilerinde çıktı.

1950 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü'nden mezun oldu. Daha sonra bir süre Konya’da ticaretle uğraştı. 1957’de 2000’li yıllara kadar çıkarılan Çağrı dergisini yayımlamaya başladı.

Feyzi Halıcı, Mevlana’yı anma törenlerini, Âşıklar Bayramı'nı ve Türkiye Cirit Oyunları Şampiyonası'nı düzenledi.

1966 yılından sonra Konya’da düzenlediği “Konya Âşıklar Bayramı” bu geleneksel edebiyatın 20. yüzyılda da canlılığını korumasında büyük rol oynadı.

1968-1977 yılları arasında Konya senatörü olarak Meclis’te görev aldı. Atatürk Kültür Merkezi Bilim Kurulu, FUJET ve TÜTAV üyeliklerinde bulundu.

Konya Kültür ve Turizm Vakfı Başkanlığı gibi sayısız görev yapan sanatçı, 9 Ekim 2017 tarihinde İstanbul’da hayatını kaybetti.

EDEBİ KİŞİLİĞİ

Feyzi Halıcı, geleneksel halk şiiri biçimlerini, çağdaş şiire başarıyla uygulayan şairlerimizdendi. Doğduğu şehir ve daha küçük bir çocukken halk şiiriyle ve ozanlarla haşır neşir olması edebî anlayışını da şekillendirdi.

Ercan Turna, onun hakkında şunları söylemiştir: “Halıcı'nın şiir dünyasına girebilmek için Mevlâna'nın, Yunus'un ve diğer gönül erlerinin mana âlemine dalmak, Konya'yı tarihiyle birlikte göz önüne alıp kültür ve coğrafyasıyla bilmek gerekir.”

Şairin şiirlerinde tasavvuf ve divan edebiyatının da izleri görülmektedir. Genellikle Anadolu ve Türk kültürü etrafında yurt sevgisini dizelere işlemiştir. Halk edebiyatının ezgisini çağdaş şiir yaratma faaliyetlerinde kullanmıştır.

1987 yılında şiirlerinden bazıları Anna Masala’nın çevirisi ile İtalya’da Türkçe ve İtalyanca dillerinde yayımlanmıştır. Feyzi Halıcı hakkında Selçuk Üniversitesi ile Ankara Üniversitesi'nde mezuniyet ve doktora tezleri hazırlanmıştır.

Şairin "Candan Öte" adlı şiiri Selahattin İçli tarafından; "Günaydın, Nar Çiçeğim" adlı şiiri ise Cinuçin Tanrıkorur tarafından bestelenmiştir.

Sanatçının edebi kişiliğini en fazla inceleyen Ercan Tuna, "Köklerini Selçukya toprağına salarak Mevlâna'dan, Ahmet Yesevî'den, Hacı Bektaş-ı Veli'den Yunus'tan ve daha nice gönül padişahından bal süzerek, bütün bir Osmanlı tarihinden, medeniyetinden, kültüründen feyizler alarak Konya'nın bağrında, Mevlâna türbesinin yanı başında filizlenen Feyzi Halıcı'nın şiiri bugün görkemli bir eda ile edebiyat dünyamızdaki yerini almıştır.” değerlendirmesini yapmıştır.

Orhan Seyfi Orhon da şairin aruzun yanında Türkçeyi güzel kullanması konusundaki beğenilerini zaman zaman ifade etmiştir. Feyzi Halıcı, şiirlerinin dışında Bi­zim Şâirler (1952), İstanbul ve Fetih Şiirleri (1953), Saz Şâirlerinin Diliyle Atatürk (1981) adlı antolojileri hazırlamıştır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.