Green Card (Yeşil Kart) Nedir? Green Card Kimlere Verilir?
Green Card ya da daha bilinen isimleriyle “Yeşil Kart” veya “Daimi İkamet İzni”, ABD’de yerleşik olarak daimi ikamet izni sağlayan belgedir. Bu daimi izin belgesinin Yeşil Kart olarak anılmasının en temel sebebi geçmişte yeşil renge sahip olmasıdır. Günümüzde ise Daimi İkamet İzni, mavi renktedir. Yeşil Kart sahibi olan kişiler, ABD’de kalıcı olarak, yasalara uymak şartıyla; çalışma ve oturma izni elde eder. Aynı zamanda Green Card sahipleri; ABD’deki eğitim olanaklarından yararlanabilir, iş kurma hakkı elde edebilir ya da sosyal haklardan faydalanabilir. Bununla birlikte özellikle Türkiye’den ABD’de yaşamak isteyenler tarafından Green Card başvurusu ve başvuru süreci fazlasıyla merak ediliyor.
Green Card Nedir? Green Card Tarihçesi ve Tanımı
Green Card, ABD’de sürekli oturma ve çalışma izni hakkı sağlayan bir belgedir. Tarihteki ilk Yeşil Kart, ismini üzerindeki yeşil renginden almıştır. Yeşil Kartın tarihçesi ise 1940’lı yıllara kadar uzanır. Henüz II. Dünya Savaşı döneminde ABD’ye yönelik göçlerin düzenlenmesi ve engellenmesi amacıyla geliştirilmiştir.
1952 yılında ise yasal zemine dayandırılarak Daimi İkamet İzni projesi tam anlamıyla hayata geçmiştir. Her ne kadar günümüzde daimi oturma hakkı sunuyor olsa da Yeşil Kart, aslında temel olarak 10 yıllık oturum hakkı sağlar. Dolayısıyla kartın 10 yıldan sonra yenilenmesi gerekir. Belgenin verildiği tarihten önce başvuru yapılması halinde elde edilen oturma ve çalışma hakkının daimi olarak kullanılması mümkündür.
Green Card Başvurusu Nasıl Yapılır?
Green Card başvurusu, ABD’de vatandaşlık haklarına sahip olmak isteyenlerin en çok merak ettiği konulardan biridir. Bununla birlikte başvuru süreci, tercih edilecek olan Yeşil Kart çeşidine göre farklılık gösterir. Günümüzde Yeşil Kart almak için başvuru aşamasında kullanılabilecek temel olarak 4 yöntem vardır. Bu yöntemler;
- Aile Birleşim Kategorisi
- İşveren Sponsorluğu
- Çekiliş Programı
- Yatırımcı Vizesi
Bu dört yolla Green Card başvurusunda bulunmak olanaklıdır. Her bir başvuru süreci farklı işlediği gibi başvuru sahibinden beklenenler de aynı ölçüde farklıdır.
Adım Adım Green Card Başvurusu
Green Card başvurusu sürecinde dikkat edilmesi gereken birçok detay vardır. Bununla birlikte her bir başvuru türünde de adayların karşılaması gereken bazı şartlar bulunur.
Aile Birleşimi Kategorisi
Bu başvuru türünde Yeşil Kart almak için karşılanması gerekenler şartlar şu şekildedir:
- Aile Birleşim İsteği (Form I-130) doldurulmalıdır.
- ABD vatandaşlığı bulunan ya da daha önce Yeşil Kart hakkı kazanmış bir aile üyesinin sponsor gösterilmelidir.
- Başvurusu sahibinin yakınlık ilişkisi; kardeş, eş, çocuk ve ebeveyn düzeyinde olmalıdır.
İşveren Sponsorluğu
Green Card başvurusu kapsamında kullanılabilecek bir diğer yöntem ise işveren sponsorluğudur.
- Birincil başvuru şartı ABD’li bir işverenin daimi olarak çalışan talep etmesidir.
- İş İmkanları İsteği (I-140 Formu) doldurulmalıdır.
- İşveren sponsorluğu ile Yeşil Kart almak için işverenin aynı kriterlerde ABD vatandaşı başka bir çalışan bulamaması şartı aranır.
Çekiliş Programı
Çekiliş programı, Green Card başvurusu kapsamında Türkiye’de ve tüm dünyada en çok tercih edilen yöntemdir. Bu yöntemi kullanarak Yeşil Kart almak için karşılanması gereken en temel şart; online olarak çekiliş yapılacak dönem için başvuruda bulunmaktır.
Yatırımcı Vizesi
Yatırımcı vizesi yöntemiyle Green Card almak için adayların farklı sektörlerde yatırım programı oluşturmaları gerekir. İşletmeye yapılacak olan yatırımın miktarına ve söz konusu proje kapsamında yatırımcının ortaya çıkaracağı istihdam olanaklarına göre süreç farklı yönetilir.
Daimi İkamet İzni ve Geçici İkamet İzni Arasındaki Farklar
Daimi İkamet İzni (Yeşil Kart) ve Geçici İkamet İzni (Nonimmigrant Vısa) ABD’de ikamet isteyenler tarafından kullanılabilecek iki yöntemdir. Bununla birlikte her iki yöntem arasında ciddi farklar bulunur. Green Card alarak daimi oturma izni hakkı elde etmek, ABD’de kalıcı olarak yaşama şansı sunarken Geçici İkamet İzni, belli dönemleri kapsar.
Dolayısıyla Geçici İkamet İzni hakkı ile ABD’de ikamet edenlerin vize türüne bağlı olarak ikamet izinlerini güncellemeleri gerekir. Yeşil Kart ile ABD’de ikamet izni elde edilmesi halinde ise 10 yılda bir yapılan yenileme işlemleriyle sınırsız olarak oturma hakkı elde etmek mümkündür. Aynı zamanda Daimi İkamet İzni, vatandaşlık başvurusunda bulunma olanağı da sağlar.
Geçici İkamet İzninin bir diğer kısıtlaması ise iş hayatına dahil olabilme üzerinedir. Geçici İkamet İzni alanlar sahip oldukları vizenin niteliklerine göre belli sürelerde ya da belli alanlarda sınırlı olacak şekilde istihdama katılabilir. Daimi İkamet İzni alanlar ise ABD vatandaşlarının yararlandığı tüm istihdam olanaklarından eşit ölçüde faydalanabilir.
Green Card Kimlere Verilir?
Green Card başvuru süreci kısmen karmaşık olabilir. Bununla birlikte kalıcı olarak ABD’de oturma izni elde etmek isteyen herkesin eşit şartlarda şansı olduğunu söylemek mümkündür. Temel ve oldukça basit bazı kriterleri karşılayan herkes, çekiliş yöntemiyle Daimi Oturma İzni başvurusunda bulunabilir. Alternatif başvuru yöntemlerini denemek isteyenlerin ise kullanacakları yönteme uygun şekilde başvuru prosedürlerini yerine getirmeleri gerekir.
Green Card Çekilişi
Green Card çekilişi çoğunlukla her yılın Ekim ayı ile Kasım ayı arasında yapılır. Bununla birlikte çekiliş tarihinin şartlara göre değişkenlik gösterebileceği unutulmamalıdır. Çekilişe başvuracak olan adayların ABD Göçmenlik ve Vatandaşlık Hizmetleri (USCIS) ve ABD Büyükelçiliği tarafından yayınlanan çekiliş takvimini takip etmelerinde fayda vardır.
Green Card Röportajı
Green Card röportajı ve onay süreci de yine USCIS tarafından yürütülür. Röportaj sürecinde talep edilen belge ve formların eksiksiz bir şekilde tamamlanması gerekir. Röportajlarda çoğunlukla bir USCIS memuru bulunur. Memur tarafından sorulan sorular ile başvuru sahibinin; geçmişi, kimliği, kişisel durumları gibi bazı bilgiler doğrulanır. Bununla birlikte başvuru türüne göre röportaj sürecinin işleyişi de farklılık gösterir.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.