GÜNCELLEME - Brüksel'deki terör saldırıları

GÜNCELLEME - Brüksel'deki terör saldırıları
Brüksel'de havalimanı ve bir metro istasyonunda meydana gelen 3 ayrı saldırıda en az 34 kişi öldü, 130'dan fazla kişi yaralandı - En az biri intihar saldırısı olan terör eylemini DAEŞ terör örgütü üstlendi- Saldırıların ardından tüm ülkede terör alarmı se

BRÜKSEL (AA) - Belçika'nın başkenti Brüksel'de havalimanı ve bir metro istasyonunda düzenlenen terör saldırılarında en az 34 kişi öldü, 130'dan fazla kişi yaralandı.

Saldırıların hedefinde ilk olarak Brüksel Zaventem Havalimanı vardı. En az biri intihar bombacısı tarafından gerçekleştirilen iki saldırıda, en az 14 kişi hayatını kaybetti, 81 kişi yaralandı. Patlamaların ardından havalimanında büyük zarar meydana geldiği ve dumanların yükseldiği görüldü. Önce güvenli bir alana alınan yolcular, daha sonra havalimanından tahliye edildi.

Aktarmalı olarak ülkesine gitmeye çalışan Slovenyalı bir yolcu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "New York'tan gelen uçağımız yeni inmişti. Patlamalar olduğu zaman uçaktaydık. Uçaktan çıkmamıza izin vermediler. 2 saat kadar uçakta kaldık, ardından da bizi bir hangara aldılar. Tüm gün beklemek zorunda kaldık" dedi.

Üçüncü saldırı ise Avrupa Birliği (AB) Komisyonu ve AB Konseyi binalarına yaklaşık 500 metre uzaklıkta bulunan Maalbeek metro istasyonunda gerçekleştirildi. Metro treni içindeki saldırıda en az 20 kişi öldü, 55 kişi yaralandı. Yolcular, karanlık tünellerden yürüyerek dışarı çıkmaya çalıştı.

- "Korktuğumuz oldu"

Belçika Başbakanı Charles Michel, ilk açıklamasında "Korktuğumuz oldu. Bugün ülkemiz için kara bir gün. Soğukkanlı ve dayanışma içinde olmalıyız" diye konuştu.

Michel, saldırıların, Paris saldırısı şüphelilerinden Salah Abdulselam'ın yakalanmasıyla ilgisinin bulunup bulunmadığının şu aşamada bilinmediğini ifade etti.

Belçika İçişleri Bakanı Jan Jambon, ülkede 3 günlük ulusal yas ilan edildiğini açıkladı.

Ülkede, AB kurumları dahil tüm bayraklar yarıya indirildi.

- Sorumluğu DAEŞ üstlendi

Yaralılardan bazılarının durumunun ağır olduğu saldırıların sorumluğunu terör örgütü DAEŞ üstlendi.

Terör örgütüne ait Amaq haber ajansından yapılan açıklamada, üyelerinin havalimanında önce ateş açtığı ve "bazılarının" üzerilerindeki bombaları patlattığı belirtildi.

Diğer bir intihar saldırganının da metroda kendini patlattığını duyuran DAEŞ, saldırıların Belçika'nın kendilerine karşı kurulan uluslararası koalisyona verdiği desteğe misilleme olarak yapıldığını kaydetti.

- Polis 3 kişinin fotoğrafını yayımladı

Belçika federal polisi, Zaventem Havalimanı'ndaki saldırılarda yer aldığından şüphe edilen 3 kişinin fotoğrafını yayımladı. Polisinin internet sitesinden yayımlanan fotoğrafların birinde, beyaz ceket ve siyah şapkalı bir kişi görülüyor. Diğer iki kişinin ise siyah giysili oldukları ve sol ellerinde eldiven bulunduğu anlaşılıyor. Polis, bu kişiler hakkında bilgisi olanların kendilerine başvurmasını istedi.

Polis ayrıca, havalimanında üçüncü bir bombanın kontrollü şekilde patlatıldığını da duyurdu. Şehir içinde en az 2 şüpheli paket de bomba uzmanları tarafından imha edildi.

- Terör seviyesi en yüksek düzey olan 4'e çıkarıldı

Saldırıların ardından Belçika, ülke genelinde terör seviyesini en yüksek düzey olan 4'e çıkardı. Halktan bulundukları yerlerden ayrılmamaları ve iç mekanlarda kalmaları istendi. Tüm sosyal etkinliklerin iptal edildiği, okullar, alışveriş merkezleri, sinemalar ve tiyatroların kapatıldığı Belçika'da Federal Savcılık, gazetecileri, soruşturmanın seyrini tehlikeye atacak bilgiler paylaşmamaları noktasında uyardı.

Basın yayın kuruluşlarının da bu uyarıyı dikkate aldığı görüldü.

- Baskınlarda çiviyle güçlendirilmiş patlayıcı bulundu

Havalimanının en erken perşembe günü açılacağı belirtilirken uçaklar, başka havalimanlarına yönlendirildi. Tren ile 2 ve 6 numaralı metro seferleri, yerel saatle 16.00'da (TSİ 17.00) geniş güvenlik önlemleri altında yeniden başladı. Uzun kuyrukların oluştuğu görüldü.

Polisin baskınları ise sürüyor. Belçika Federal Savcılığı, Brüksel'in Schaerbeek bölgesinde yapılan baskınlarda çiviyle güçlendirilmiş patlayıcı, kimyasal madde ve DAEŞ bayrağının bulunduğunu bildirdi.

Prenses Elisabeth Meydanı yakınındaki evin civarındaki diğer konutlar, patlama ihtimaline karşın boşaltıldı. Schaerbeek Belediye Başkan Yardımcısı Sait Köse, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bazı mahalle sakinlerinin akrabalarının yanına gittiklerini belirterek, "Gidecek yeri olmayanlar için ise spor salonumuzu tahsis ettik. Yataklar getirildi. 130 kişilik bir kapasitemiz var. 115 kişi kalmak için ismini yazdırdı" dedi.

- Kurbanlar anılıyor

Saldırıda hayatını kaybedenler, Brüksel'in Bourse Meydanı'nda anılıyor. Binlerce kişi, meydana giderek, çiçek bırakıyor ve mum yakıyor.

Dayanışma için AB Komisyonu binası ve Fransa'nın başkenti Paris'in en önemli sembollerinden Eyfel Kulesi, Belçika bayrağının renkleri kırmızı, sarı ve siyah renkli ışıklarla donatıldı.

- Bir Türk vatandaşı da yaralandı

Terör saldırılarında Ferhat Önder adındaki bir Türk vatandaşı da yaralandı.

Türkiye'nin Brüksel Başkonsolosu Ali Barış Ulusoy, AA muhabirine, yaralanan Türk vatandaşının yolcu değil, havaalanı çalışanı olduğunu söyledi. Leuven Hastanesinde tedavi altına alınan Önder'in eli ve yüzünde yanık olduğunu aktaran Ulusoy, "Eli, dizi ve karın bölgesine de bazı cisimler isabet etmiş durumda. Ancak hayati tehlikesi yok" dedi.

Saldırılar Türk Hava Yolları'nın (THY) havaalanında bulunan bilet satış ofisi ve check-in stantlarının uzağında meydana geldi. Saldırılarda THY çalışanları ve yolcular zarar görmedi. Brüksel'e gelmekte olan bir uçak, başka bir havaalanına yönlendirildi, kalkmaya hazırlanan uçağın yolcuları ise tahliye edildi.

- Tepkiler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel'deki terör saldırılarına ilişkin şunları kaydetti:

"Türkiye, bu zor gününde Belçika'nın yanındadır. Farklı terör örgütlerinin alçakça saldırılarına maruz kalmış olan halkımız, Belçika halkının acısını derinden hissetmekte ve paylaşmaktadır. Çok kısa bir süre önce Ankara'da PKK, arkasından İstanbul'da DAEŞ'in, onlarca insanın hayatına mal olan saldırılarının ardından şimdi de Brüksel'i hedef alan teröristler, hiçbir insani ve ahlaki değer ve sınır tanımadıklarını, kullandıkları alçakça yöntemler açısından birbirlerinden hiçbir farkları olmadığını bir kez daha göstermişlerdir."

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bugün sabah saatlerinde Brüksel'de meydana gelen, terörün küresel yüzünü bir kez daha gösteren saldırıları lanetliyor, Belçika hükümeti ve halkına taziyelerimi sunuyor, milletimiz adına dayanışma duygularını paylaşmak istiyorum" ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Barack Obama, terör saldırılarında hayatını kaybedenlerin anısına ülkedeki bayrakların 26 Mart'a kadar yarıya indirilmesi emrini verdi.

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, "Almanya, terör saldırıları karşısında Belçika’nın yanındadır. Avrupa’nın değerlerini, özgürlüğü ve demokrasiyi birlikte savunacağız" açıklamasında bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, basın mensuplarına yaptığı kısa açıklamada, Belçika halkının yanında olduklarını ve saldırılardan yalnızca Brüksel'in değil tüm Avrupa'nın zarar gördüğünü söyledi.

İngiltere Başbakanı David Cameron, Brüksel'deki patlamaların ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Brüksel'deki olaylardan dolayı şoke oldum ve endişelendim. Yardım etmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız" ifadesini kullandı.

AB Dönem Başkanı Hollanda'nın Başbakanı Mart Rutte, "Brüksel kalbinden vuruldu, Belçika kalbinden vuruldu, Avrupa kalbinden vuruldu" yorumunu yaparken, İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Twitter hesabından, "Kalbim ve aklım Brüksel'de, Avrupa'da" paylaşımını yaptı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, saldırıları kınayarak, "Bu barbarca suç, terörizmin sınırları olmadığı ve tüm dünya milletlerini tehdit ettiğini bir kez daha gösterdi" açıklamasında bulundu.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Ürdün'ün başkenti Amman'da, Ürdün Dışişleri Bakanı Nasır Cude ile düzenlediği basın toplantısı sırasında, Brüksel'den terör saldırıları haber alınca gözyaşlarına hakim olamadı ve toplantıyı yarıda kesti.

AB devlet ve hükümet başkanlarının ortak açıklamasında, "Bu son saldırı, Avrupa değerlerini ve hoşgörüsüzlerin saldırısına karşı hoşgörüyü savunma azmimizi güçlendirmiştir. Kin, aşırı şiddet ve terörizme karşı sarsılmaz şekilde birlikte olacağız" ifadesi kullanıldı.

- Belçika'daki PKK varlığı

Terör saldırılarına maruz kalan Belçika'da, AB'nin terör örgütleri listesinde bulunan PKK da etkili bir varlık gösteriyor.

PKK, Ankara'da 13 Mart'ta düzenlediği terör eyleminden sadece iki gün sonra Brüksel'de propaganda amacıyla örgüt simgelerinin yer aldığı bir çadır kurmuştu. Örgütün kırmızı bültenle aranan Avrupa’daki liderlerinden Remzi Kartal, çadırda basın toplantısı düzenlemişti.

Brüksel'de 18 Mart'ta düzenlenen Türkiye-Avrupa Birliği Zirvesi sırasında içi boşaltılan çadır, ertesi gün tekrar kurulmuş ve Belçika polisi tarafından korumaya alınmıştı.

Belçika hükümeti, Türkiye'nin en üst düzeyde ilettiği tepkilere rağmen terör örgütüne yönelik tutumunu değiştirmemişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuyla ilgili, "Bunlar ikircikli davranıyorlar. Bugün bayrağı indirmişler, posterleri kaldırmışlar, kimi aldatıyorsunuz. Dürüst olun, samimi olun. Karşınızda aldanacak bir Türkiye yok, bir Türk milleti yok. Bunu biliniz. Bunun adı teröre teslim olmaktır. Bunlar teröre teslim oldular" ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye, özellikle Batı ülkelerine, terör örgütleri arasında ayrım yapılmadan teröre karşı topyekün mücadele çağrısı yapıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.