HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Çukutli'den Konya'da 1 Mayıs açıklaması

HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Çukutli'den Konya'da 1 Mayıs açıklaması
 Editör
HAK-İŞ Konfederasyonu, 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü'nde taleplerini Türkiye'nin dört bir yanından 1 hafta boyunca düzenlene

HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Halil Çukutli, 1 Mayıs Haftası çerçevesinde Konya'da toplantı düzenledi. HAK-İŞ Konfederasyonu, 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü'nde taleplerini Türkiye'nin dört bir yanından 1 hafta boyunca düzenlenecek çeşitli etkinliklerle kamuoyunun gündemine taşıyacak. 1 Mayıs Haftası çerçevesinde, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Halil Çukutli'nin başkanlığında Afyonkarahisar, Ankara, Antalya, Aksaray, Çankırı, Isparta, Karaman, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Mersin, Nevşehir, Niğde ve Yozgat İl Başkanları ve yönetim kurulu üyelerinin katılımları ile Konya'da basın toplantısı düzenlendi.


"BU SENE 1 MAYIS'I RİZE'DE KUTLAYACAĞIZ"


HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Halil Çukutli, "Bizler 10 yılı aşkın bir süredir 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Türkiye'nin çeşitli illerinde kutluyoruz. Bugüne kadar hep farklı illerde kutladık. Konya'da da 2015 yılında kutladığımızı hatırlıyorum. Bu sene 1 Mayıs'ı Rize'de kutlayacağız. Bu sene ama 1 Mayıs Haftası olarak değerlendireceğiz. Bu çerçevede de yönetim kurulu üyeleri olarak bizler 5 ilde çeşitli konularla toplantılar icra ettik" dedi.

"SOSYAL GÜVENLİK HARCAMALARI”

Emeklilik sisteminde prim günü arttıkça emekli aylığının düştüğü durumları gördüklerini belirten Çukutli, buna 2008 sonrası uygulamaya konulan bazı düzenlemelerin neden olduğunu savundu. "2016'dan bu yana asgari ücret, emekli maaşlarının önüne geçmiştir." diyen Çukutli, emekli maaşlarında ve emeklilik sisteminde detaylı bir düzenlemeye ihtiyaç olduğuna değindi.

Çukutli, 2002 yılında sosyal sigorta kapsamında olan nüfus oranı yüzde 70 iken, 2025 itibarıyla bu oranın yüzde 89'a yükseldiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Emekli aylıkları, yalnızca prim gün sayısına göre değil, aynı zamanda ödenen primin düzeyine ve ekonomik büyümeden alınan paya göre yeniden yapılandırılmalıdır. Kapsama alınan kişi sayısı değil, kişilere sunulan hakların kalitesi belirleyici olmalıdır. Sosyal güvenlik harcamaları, kamu bütçesinde birer gider kalemi gibi görülmemelidir. Aksine bu harcamalar ekonomik büyümeyi destekleyen, iç talebi canlandıran, istihdamı artıran, gelir dağılımını düzelten en stratejik kaldıraçlardan biridir. Uluslararası akademik literatür de bu gerçeği desteklemektedir. Sosyal güvenlik harcamalarındaki her ilave artış, uzun vadede ekonomik istikrarı ve büyümeyi desteklemektedir. Dolayısıyla bu harcamalar bir yük değil, sosyal refahın ve toplumsal barışın sigortasıdır."

"EMEKLİ MAAŞLARI”

Emekliliğin alın teriyle kazanılmış bir hak olduğunu anlatan Çukutli, konuşmasını şöyle sürdürdü:"OECD ülkelerinin büyük çoğunluğu emekli maaşlarını, fiyat artışları ve ücret gelişmelerine göre düzenlemektedir. Türkiye'de ise bu yaklaşım yetersizdir. Emekli maaşları enflasyona karşı koruyucu olmalı, büyümeden emekçiler lehine pay alınmalıdır. HAK-İŞ olarak buradan bir kez daha sesleniyoruz: Emeklilik sistemi adil ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulmalıdır, prim-maaş dengesi sağlanmalı, çalışan cezalandırılmamalıdır. Geçici ve mevsimlik istihdamla çalışan emekçilerin hakları güvence altına alınmalıdır. Sosyal güvenlik destek primi kesintileri yeniden düzenlenmeli, karşılığı olmayan primler kaldırılmalıdır. Tüm emeklilere temel yaşam koşullarını karşılayacak düzeyde maaş sağlanmalı, sosyal yardımlar yaygınlaştırılmalıdır."

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.