Herakleia Antik Kenti’nde mozaik hazinesi: Timsah ve yunus figürleri hayranlık uyandırdı
Muğla’nın Milas ilçesinde yer alan Herakleia Antik Kenti’nde, yıllarca ahır olarak kullanılan Roma hamamında yürütülen kazılarda, dikkat çekici mozaikler gün yüzüne çıkarıldı. Mozaiklerde timsah, yunus, flamingo ve yılan balığı gibi figürlerin betimlenmesi, hem bölge halkını hem de arkeoloji dünyasını heyecanlandırdı.
LATMOS VE HERAKLEİA KAZILARINDAN ÖNEMLİ BULGULAR
AA'dan alınan habere göre: Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Latmos ve Herakleia Kazısı Başkanı Prof. Dr. Zeliha Gider Büyüközer, Kültür ve Turizm Bakanlığının Geleceğe Miras Projesi kapsamında 2024 yılı boyunca Roma hamamında çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.
Kazılarda, Roma dönemine ait en iyi korunmuş yapılar arasında yer alan hamamın, çatı seviyesine kadar ayakta olduğunu belirten Büyüközer, şu bilgileri paylaştı:
“İki metreden fazla dolguyu kaldırarak hamamın mekanlarını açtık. Bu mekanların hem işlevlerini hem de kullanım evrelerini tespit ettik. Elde ettiğimiz arkeolojik veriler, bölge tarihi için büyük önem taşıyor.”
TİMSAH VE YUNUS BETİMLEMELİ MOZAİKLER
Büyüközer, hamamın özellikle “soğukluk” kısmında bulunan mozaiklerde altı timsah figürünün yer aldığını ve bu betimlemelerin büyük ilgi gördüğünü belirtti. Coğrafyada timsahların yaşamamış olmasına rağmen figürlerin detaylı işlenmiş olmasına dikkat çeken Büyüközer, mozaiği yapan ustanın gezici olabileceğini ve başka bölgelerdeki gözlemlerini bu esere yansıttığını ifade etti.
Ilık mekanda ise köşelere yerleştirilmiş dört yunusun arasında flamingolar ve flamingoların ağzında kırmızı taşlardan yapılmış yılan balıkları olduğu tespit edildi. Flamingoların günümüzde hala bölgede yaşadığına değinen Büyüközer, sanatçının coğrafyada gördüğü hayvanları mozaiklere yansıttığını söyledi.
KÜLTÜREL MİRASIN YENİDEN KEŞFİ
Hamamın yıllar boyunca köylüler tarafından ahır olarak kullanıldığını belirten Büyüközer, yerel halkın mozaikler ve tarihi yapılar karşısında şaşkınlık ve hayranlık yaşadığını dile getirdi. Büyüközer, “Yöre halkı, tarihi bir mirasın üzerinde yaşadıklarını keşfetmenin şaşkınlığını yaşıyor. Mozaikler, hem yerel halktan hem de çevre bölgelerden çok sayıda ziyaretçi çekiyor.” dedi.
KÖYLÜLERİN HİKAYESİ: “TARİHİN ÜZERİNDE YAŞAMIŞIZ”
Kapıkırı Mahallesi’nde yaşayan 68 yaşındaki Turcen Aydın, yıllarca mozaiklerin bulunduğu alana hayvanlarını bağladığını ve tarihi bir yapının farkında olmadığını belirtti. Aydın, “Kazı çalışmalarından sonra çıkan mozaikleri görünce çok şaşırdım. Meğerse bir tarihin üzerinde yaşamışız, haberimiz yokmuş. Çok mutluyum, bu eserleri görmek hayal bile edemezdim.” diye konuştu.
HERAKLEİA: GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE BİR HAZİNE
Herakleia Antik Kenti’nde yapılan bu keşifler, bölgenin tarihi önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Kazılarda bulunan mozaikler, Roma dönemine ait zengin bir kültürel mirası yansıtırken, coğrafyanın geçmişteki zengin biyolojik çeşitliliği hakkında da ipuçları sunuyor.
Kaynak:Anadolu Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.