HİBRİT AMELİYATHANE AÇILDI
Prof Dr. Niyazi Görmüş: “Hibrit ameliyathaneler gelişen teknoloji ile birlikte ameliyathane ortamında hem açık cerrahi, hem de kapalı cerrahilerin birlikte yapılabildiği özel ameliyathanelerdir. Kuruluş aşamasının yaklaşık 2 yıl sürdüğü bu ameliyathanemizde anjiyografi eşliğinde damar görüntülemeleri yaparak, eskiden açık yaptığımız bazı ameliyatları artık kapalı yapabilmekteyiz. Halk arasında damar yırtılması veya balonlaşması denilen aort diseksiyon ve anevrizmalarının tedavilerinde yapılan ameliyatlarda hastalarımız çok ciddi ölüm riski taşımaktaydı veya yerleşim yerleri itibari ile daha çok ilaç tedavisi ile takip edilmekte idi. Eğer hastalarımız mutlaka ameliyat olmaları gerekiyorsa da yaklaşık 8-10 saati bulan, hem hasta için son derece riskli, hem de cerrahi ekip için son derece yorucu bir ameliyata giriyorlardı. Artık C kollu bir anjiyografi cihazı ile donatılmış olan modern hibrit ameliyathane koşullarımızda, hem aort dediğimiz büyük damarlardaki anevrizma ve diseksiyonların, hem de periferik damar hastalıkları ve derin ven trombozları gibi diğer atar ve toplardamarlardaki tıkanıklıkların tedavilerini, bu işlemler için uygun hastalarda çok daha kısa sürelerde ve daha az riskle yapabilmekteyiz.”dedi.
Muttalip Emre (26), Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp fakültesi Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölümüne, yürümekle birlikte artan göğüs ağrısı ve nefes darlığı şikâyetiyle başvurdu. Kalp işlevinin % 25’ini karşılamakta olup rahatsızlığı günlük hayatını olumsuz bir şekilde etkilemekteydi. Prof. Dr. Niyazi Görmüş tarafından ana atar damarında daralma ve bunun neticesinde aortun kalpten çıkış yerinde ciddi genişleme ile birlikte şiddetli kapak yetmezliği tanısı konuldu. İki aşamada gerçekleştirilen hastanın ameliyatı hakkında Görmüş: “İlk aşamada hastamıza açık kalp ameliyatı şartlarında Benthall operasyonu dediğimiz aortun suni damarla değiştirilmesi, kalp kapağının değiştirilmesi ve kalbi besleyen koroner damarların yerine takılması operasyonunu yaptık. Hastamızı yaklaşık 1 ay sonra bu sefer de endovasküler işlem için tekrar çağırdık ve doğuştan damar daralması olan koarktasyonuna kapalı teknikle hibrit ameliyathanemizde stent takarak darlığı gidermiş olduk.” dedi.
Kudret Özkan (53), Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp fakültesi Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölümüne, çabuk yorulma ve nefes darlığı şikâyetiyle başvurdu. Prof Dr. Niyazi Görmüş “ Hastamızda çapı 6,5 santimetreye ulaşan, yine kalpten çıkan aort damarında anevrizma dediğimiz ciddi genişlemesi mevcuttu. Fakat yerleşim itibari ile beyne giden damarları da içerisine aldığı için son derece riskli ve uzun bir ameliyata girmesi gerekiyordu. Yine bu hastamızda iki aşamalı bir ameliyat planladık. Öncelikle açık kalp ameliyatı şartlarında beyne ve kollarına giden damarlarını serbestleştirdik ve uçlarına suni damar ekleyerek anevrizmanın olmadığı sağlam aort duvarına diktik. Böylelikle bir sonraki aşama için beyni ve kolları korumak adına güvenli ve yeni bir anatomi oluşturmuş olduk. Yaklaşık 1 ay sonra da hibrit ameliyathanemizde bu sefer anevrizma dokusu içerisine 20 cm uzunluğunda kapalı teknikle stent yerleştirdik. Böylelikle hastamızın damar yırtılması ve akabinde gelişecek ani ölüm riskinden kurtarmış olduk.”dedi.
Prof.Dr. Niyazi Görmüş “Burada örnek olarak sunduğumuz her iki hastalık ve tedavisi de son derece kompleks ve planlaması yüksek teknik, bilgi ve beceri gerektirecek hastalıklardır. Her iki hastamızı da sağlıklı bir şekilde evlerine gönderebilmenin haklı gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz. Biz Meram Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği olarak bu vesile ile hibrit ameliyathane kurulumunda desteklerini esirgemeyen, bize bu olanakları sağlayarak bölge halkımıza daha iyi hizmet vermemizin yolunu açan, aynı zamanda Türkiye’de bu alanda öncü kliniklerden birisi olmamızı sağlayan Üniversitemiz Rektörlük ve Başhekimliğine teşekkürü bir borç biliyoruz.” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.