HİSDER'de Seydişehir konuşuldu

HİSDER'de Seydişehir konuşuldu
 Editör
HİSDER (Hikmet İlim ve Sanat Derneği) tarafından düzenlenen Pazartesi Toplantısında, Seydişehir Seyyid Harun Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Ercan Arslan, "Seydişehir'in Kuruluş Süreci ve Seyyid Harun Velî" hakkında dernek üyelerine bilgi verdi.

HİSDER (Hikmet İlim ve Sanat Derneği) tarafından düzenlenen Pazartesi Toplantısında, Seydişehir Seyyid Harun Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Ercan Arslan, "Seydişehir'in Kuruluş Süreci ve Seyyid Harun Velî" hakkında dernek üyelerine bilgi verdi.

1000074882.jpg

Arslan, Seyyid Harun Velî hakkında bilgilerin "Makâlât-ı Seyyîd Harun" adlı eserden edinildiğini ve bu eserin üç yazma nüshasının bulunduğunu belirtti. Seyyid Harun Velî'nin 13. yüzyılda dünyaya geldiği ve soyu baba tarafından Cafer-i Sadık, anne tarafından ise Veysel Karanî'ye dayandığına dair rivayetler olduğunu aktaran Arslan, Seyyid Harun Velî'nin atalarının mezarını ziyareti sırasında aldığı ilhamla Anadolu'ya, Küpe Dağı eteğinde bir şehir kurma kararı aldığını söyledi. Seyyid Harun Velî'nin 40 kişilik kafilesiyle bu yolculuğa çıktığını ifade etti.

Tarihçi Yazar Ercan Arslan, Seydişehir'in kuruluş sürecinde tarih ve coğrafyanın ilişkisine dikkat çekerek, "Tarihçiler, olayları ele alırken manevi yönlerini göz ardı etmemelidirler" dedi. Seydişehir ve Seyyid Harun Velî hakkında bilgi edinmek için Ferit Uğur, Çağatay Uluçay, Rüştü Ergen ve Abdurrahman Ayaz gibi isimlerin eserlerinden faydalandığını belirtti.

1000074880.jpg

Arslan, Seyyid Harun Velî'nin Seydişehir'in kuruluşundaki rolüne değinerek, Seydişehir'in şehrinin kurulmasında kullanılan taş malzemelerin Roma dönemi Antik Vervelid Harabeleri'nden temin edildiğini açıkladı. Seyyid Harun Velî'nin, yerleşim yerini inşa ederken halkın yardımını alarak Ulu Kapı, Hızır Kapı ve Kiçi Kapı gibi yapıları inşa ettiğini, ardından cami, hamam ve okul gibi yapılarla şehri şekillendirdiğini ifade etti.

Seydişehir'in Malazgirt Savaşı sonrasında Türk iskanına açıldığını belirten Arslan, Seyyid Harun Velî'nin şehrin kurulumundan sonra inzivaya çekildiğini ve burada ömrünün geri kalan kısmını tefekkür içinde geçirdiğini söyledi.

Arslan, Anadolu'nun Türkleşmesi ve İslamlaşmasında önemli bir rol oynayan Seyyid Harun Velî'nin 3 Mayıs 1320'de vefat ettiğini ve türbesinin önemli bir inanç merkezi haline geldiğini vurguladı. Sohbetin ardından dernek üyeleriyle toplu fotoğraf çekildi. HİSDER Başkanı Prof. Dr. Önder Kutlu ve Tevfik Gazel, Arslan'a dernek plaketi takdim etti.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.