Hz. Mevlana'nın daha çok yiyebilmek için keşke 6 parmağım olsaydı dediği tatlı!

Hz. Mevlana'nın daha çok yiyebilmek için keşke 6 parmağım olsaydı dediği tatlı!
 Editör
Konya'nın gönüller sultanı Mevlana Celaleddin Rumi'nin, un helvasına olan düşkünlüğüyle gündeme gelen bir sözü, hem lezzet dünyasına hem de tasavvufi anlayışına yeni bir bakış açısı getiriyor.

Konya'nın en önemli tasavvuf düşünürlerinden biri olan Hz. Mevlana, hayatı boyunca hem manevi hem de maddi dünya ile ilgilenmiş özellikleriyle biliniyor. Hz. Mevlana'nın yemek kültürüne de ilgi beslediği biliniyor. Mevlana'nın en sevdiği yemeklerin başında un helvası gelmekte. Mevlana'nın eserlerinde un helvasının sıklıkla bahsedildiğini belirten Nevin Halıcı, "Mevlana, un helvasını o kadar çok seviyordu ki, keşke daha çok helva yiyebilmek için altıparmağım olsaydı" dediğini aktarıyor.

unhelvasi-1.png

"YANİ ZAHİR HAYATI UN, BATINI İSE BAL TEMSİL EDER"

Mevlana'nın un helvasını beğenmesinin bir sebebi de, bu yemeğin maddi ve manevi dünyayı simgelemesi. Yani zahir hayatı un, batını ise bal temsil eder. Un helvasında bu iki dünyanın birleşmesi, Mevlana'nın hoşgörülü ve birleştirici kişiliğinin bir yansıması olarak düşünülmekte.
Mevlana'nın büyük hayranlarından olan İbrahim Karaman hoca;
"Hz. pir öyle büyük bir âlimdir ki yediği yemek bile bir şeyleri temsil eder. Bu görüşümüz bazı insanlara, bizim ona olan sevgimizden kaynaklanıyor gibi gelebilir. Ancak açıp okunduğu zaman ne demek istediğim daha iyi anlaşılacaktır. Konunun biraz dışına çıkarsak, Hz. Mevlana'yı bugün okuyan kimse yok, okumuyorlar bir de saygısızlık yapıyorlar kulaktan dolma bilgileriyle iftira ediyorlar. Bizde bunlardan ötürü Hz. Pirin ne olduğunu değil ne olmadığını anlatmak zorunda kalıyoruz insanlara" diyerek konuştu.

ykvmayiswebsite19.png

MEVLANA'NIN EN SEVDİĞİ UN HELVASI TARİFİ İSE ŞU ŞEKİLDE:

MALZEMELER

2 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı bal
1 su bardağı su
1 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı karanfil

YAPILIŞI:

Tencereye unu alıp kısık ateşte kavurun.
Un pembeleşince üzerine su ekleyin ve karıştırın.
Su kaynamaya başlayınca şeker ve balı ekleyin.
Helva koyulaşana kadar karıştırın.
Tereyağı, tarçın ve karanfili ekleyip ocaktan alın.
Helvayı kaselere paylaştırıp servis edin.
Mevlana'nın un helvası, günümüzde de Konya'da sevilerek tüketilen bir tatlı. Hz. Mevlana'nın sevgi ve hoşgörüsünü simgeleyen bu lezzet, Konya'yı ziyaret edenlerin mutlaka tatması gereken bir tatlı.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.