İtikaf zamanı
Ramazanın son 10 gününde Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak üzere dünya işlerinden ilgiyi kesip camiye kapanarak yapılan ibadet olan itikafa, başkentte 94 camide girilebiliyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Türkiye genelinde itikaf için 7 bin 457 cami belirlendi. Bu kapsamda, Şanlıurfa'da 554, Van'da 317, İstanbul'da 305 ve Ankara'da 94 cami itikaf için hazırlandı.
Konya'da itikafa girecekler için İl Müftülüğü, kent genelinde 177 camiyi tahsis etti. Mevlana Müzesi çevresindeki camiler ile Selçuklu ve Osmanlı dönemi mescitleri, itikaf için sıklıkla tercih edilenlerin başında geliyor.
İTİKAF NE DEMEKTİR?
Türk Dil Kurumu sözlüğünde isim olarak "bir kenara çekilme, ortalıkta görünmeme" anlamına gelen itikaf, "Ramazan ayının son 10 gününde Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak üzere dünya işlerinden ilgiyi kesip camiye kapanarak ibadet etmek" olarak tanımlanıyor.
Cami veya cami hükmündeki bir yerde dışarı çıkmadan, dünyevi bir şey konuşmadan, Kur'an okuyup, zikir çekip, ibadet ve tefekkür ederek Allah'a yaklaşılmaya çalışılan itikaf, "Müslümanların kendisini yenilemesi için bir zaman dilimi ve diriliş" şeklinde de değerlendiriliyor.
İtikafa girecek Müslümanlar, "Niyet ettim Allah rızası için, ramazan ayının son 10 gününü mescitte geçirerek, sünnet olan itikafı eda etmeye" diye dua ederek, ibadetlerine başlıyor.
Dün akşam namazıyla başlayan itikaf, 4 Temmuz Pazartesi günü akşam namazıyla sona erecek.
Kaynak:Anadolu Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.