Kadın diplomatların gözünden Hariciye (2)
ANKARA (AA) - NAZLI YÜZBAŞIOĞLU - Dışişleri Bakanlığı Göç İltica ve Vize Genel Müdür Yardımcısı Elçi Esen Altuğ, "Diplomasi mesleği bence kadınlara daha da uygun bir meslek. Çünkü kadınlar iletişime daha da açık olabiliyorlar. Halkla ilişkilerde daha rahat olabiliyorlar. Onun için diplomasi alanında kadınların gayet başarılı olduğunu düşünüyorum" dedi.
Suriye kriziyle tetiklenen göç akınının gündemin en sıcak başlığı olduğu bu dönemde bakanlığın Göç İltica ve Vize Genel Müdür Yardımcılığında kritik bir görev yürüten Altuğ, göçmen kadınların sorunlarına Türkiye'nin yaklaşımını, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mesajını ve kadın diplomat olmasının mesleğine yansımalarını AA muhabirine değerlendirdi.
Bakanlığın bu biriminde görevli üç daire başkanının kadın olduğunu belirten Altuğ, "Özellikle bakanlığımızda insan odaklı diplomasi ön plana çıktı son yıllarda. Göç konusu da insan odaklı diplomasinin bir parçası. Kadın olmanın kazandırdığı özellikler sayesinde elimizden geldiğince işimizi yapmaya çalışıyoruz" dedi.
Altuğ, sığınmacıların arasında kadın ve kız çocuklarının sayılarının yüksek olduğuna dikkati çekerek, "Göçmenlerde kırılganlık ilkelerini gözetiyoruz. Kadın ve çocuk, bunlar kırılganlığa sahip bir kitle. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) yönettiği kamplarımızda kadınlar için özel eğitim veriliyor. Özel kurslar var, kendilerini daha iyi geliştirme kursları var" ifadelerini kullandı.
Sığınmacı çocukların yeterli düzeyde eğitim görebilmesinin önemine işaret eden Altuğ, "Bizim asıl sorunlu kesimimiz kamp dışında yaşayan Suriyeliler. Onları da Milli Eğitim Bakanlığımız okullara kabul ediyor. Bütün çocuklar okula gidiyor mu? Hayır ama önümüzdeki yıl daha çok gidecek. Uluslararası toplumla da çeşitli işbirliği projeleri var. Bütün ilgili makamlarımız buna çok önem veriyor" diye konuştu.
- "Kadınlar iletişime daha açık"
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu olan Altuğ, aday meslek memuru olarak 1985 yılında göreve başladığı Dışişleri Bakanlığında ilk yurt dışı görevini Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliğinde yaptığını, bu göreve atandığında 24 yaşında olduğunu söyledi.
Ailesinden uzak olmanın zorluklarını hissetse de Türkiye'den daha da uzakta görev yapan meslektaşlarına göre kendini şanslı saydığını dile getiren Altuğ, Mısır'daki görevinin mesleki gelişimine önemli katkı yaptığını kaydetti.
Diplomasiyi, erkeklere ait bir alan olarak düşünmediğini belirten Altuğ, "Aslında diplomasi mesleği bence kadınlara daha da uygun bir meslek. Çünkü kadınlar iletişime daha da açık olabiliyorlar. Halkla ilişkilerde daha rahat olabiliyorlar. Onun için diplomasi alanında kadınların gayet başarılı olduğunu düşünüyorum" dedi.
- "Kadınlar problemleri daha kolay çözebiliyorlar"
Altuğ, diplomatlığın, iletişim becerileri gerektirdiğine dikkati çekerek, "Diplomaside kadın olmanın avantajlarını gördüm diyebilirim. Hollanda da Rotterdam'da dört yıl başkonsolosluk yaptım. Özellikle başkonsolosluk görevinde kadın olmanın büyük avantajı var. Sanıyorum kadınlar problemleri daha kolay çözebilme yeteneğine sahipler" değerlendirmesinde bulundu.
Bugünün dünyasında kadın-erkek ayrımı yapmanın doğru olmadığını da ifade eden Altuğ, "Pek çok zorlu görevde hem kadın hem de erkek meslektaşlarımız gayet başarılılar" diye konuştu.
- "Diplomasi özveri ve fedakarlık istiyor"
Evli ve bir kız çocuk annesi olduğunu hatırlatan Altuğ, şöyle devam etti:
"Bizim mesleğin belki de en zor yönü özel yaşamınızla mesleki yaşam arasındaki dengeyi tutturmak oluyor. Bir insanın ailesine de öncelik vermesi gerekiyor yaşamında. Ama bizim mesleğimizde olunca aile bazen ikinci planda kalabiliyor. Diplomasi mesleği hakikaten çok büyük özveri ve fedakarlık istiyor. Bizim belirli mesai saatlerimiz yok. Hafta sonu da olsa her an gündemi değiştirecek çok önemli bir konu gündemimize gelebiliyor."
Dışişleri Bakanlığında kadın diplomatların arttığını vurgulayan Altuğ, “Özellikle genç meslektaşlarımızda kadın sayısının daha fazla olduğunu gözlemliyoruz, gün geçtikçe de artmasından memnunuz, destekliyoruz” dedi.
Altuğ, iş hayatında cinsiyetin değil, başarı ölçülerinin önemli olduğuna dikkati çekerek, "Tüm kadınlara mutlu olacakları, sevecekleri bir meslek, kariyer diliyorum. Ekonomik yaşam olsun, sosyal yaşam olsun kadınların daha katılımcı olmalarını bekliyorum" yorumunda bulundu.
(Bitti)
Kaynak:Anadolu Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.