Kandilli Rasathanesi nedir ne işe yarar?

Kandilli Rasathanesi nedir ne işe yarar?
 Editör
Her deprem sonrasında depreme dair veriler açıklanır ve gözler Kandilli Rasathanesi’ne çevrilir. Birçok kişi bu depremlerden sonra ‘’Kandilli Rasathanesi nedir, ne yapar?’’ gibi soruları sormakta. İşte cevabı haberimizde...

Kandilli rasathanesi depremlere dair araştırmalar yapar ve bunu hem kamuoyuyla paylaşır hem de resmi mercilere ileterek gerekli önlem ve çalışmaların yapılmasını sağlar. Peki, Kandilli Rasathanesi nedir? Ne yapar? Türkiye’nin çeşitli yerlerinde meydana gelen depremlerin şiddeti, merkez üssü gibi bilgiler Kandilli Rasathanesi tarafından paylaşılıyor. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, uluslararası işbirliğiyle nükleer patlamaları denetleyen Ulusal Veri Merkezi olarak faaliyet gösterirken, aynı zamanda İstanbul için hayati öneme sahip bir deprem erken uyarı sistemi de işletiyor.

NÜKLEER PATLAMALARI DENETLEYEN BİR KURULUŞ

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü aynı zamanda uluslararası işbirliği çerçevesinde nükleer patlamaları denetleyen bir kuruluş olup bu konuyla ilgili Ulusal Veri Merkezi görevini de yürütmekte. Bu amaçla Türkiye'de kısa ve uzun dönemli dizinler (array) çalıştırmakta, elde edilen verileri Uluslararası Veri Merkezleri'ne göndermekte, nükleer patlamaları belirleyerek yeni yöntemler denemekte ve gerekli altyapıyı kuruyor.

DEPREMİN HEMEN ÖNCESİNDE ERKEN UYARI SİNYALİ

2002 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı bünyesinde İstanbul Deprem Acil Müdahale ve Erken Uyarı Sistemi kuruldu. Sistem kapsaminda yerleştirilen 110 adet kuvvetli yer hareketi istasyonu aracılığıyla depremin hemen öncesinde erken uyarı sinyalinin üretilmesi ve depremin hemen ardından İstanbul'da hasar görmüş bina dağılımlarının belirlenmesi mümkün olmakta. İstanbul'da Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Ayasofya Müzesi, Süleymaniye Camii ve Fatih Camii’nin yanısıra değişik yüksek bina ve endüstriyel tesislerde 60 adet kuvvetli yer hareketi istasyonu şebekesi çalıştırılmakta ve ayrıca deneysel çalışmalar ve süreli uygulamalar için 40 adet kayıtçı bulunduruluyor.

Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı bünyesinde yeralan Sarsma Masası Laboratuarı'nda ise 3x3m tek eksenli, 1x1m üç eksenli sarsma masası, ivme ve deplasman ölçerler ile veri toplama cihazları yer almakta, titreşimle ilgili TSE ve diğer referans testler yapılıyor.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.