Kazakistan'da Ramazan Gelenekleri
On bir ayın sutanını karşılamaya hazırlanan Kazaklar, "auız aşar"larda konuk ağırlama geleneklerine önem veriyor.
Ramazan ayını önemli etkinliklerle yaşayan Kazaklar, ilk orucu 28 Haziran'da tutacak. Kazakistan’daki Müslümanlar, yaklaşık 17 saat iftarı bekleyecek. Astana'da ilk iftar saat 21.41'de yapılacak.
Kazakça'da iftar "auız aşar" kelimesiyle ifade ediliyor, harfiyen tercüme edildiğinden bu "ağız açar" anlamına geliyor. "Auız aşar"lar yani iftarlar evlerin yanı sıra lokantalarda da verilebiliyor.
Kazakların "auız aşar"larında bol meyve-sebze, tatlılar ve çoğu zaman geleneksel yemekler yeniliyor.
- İftarlarda kültürel birliktelik
Yaklaşık 17 milyon nüfusa sahip Kazakistan’da, 11 milyon Müslüman yaşıyor. Müslümanların yüzde 65’ini Kazaklar oluştururken onları Özbek, Uygur, Tatar, Kırgız, Başkırd, Tacik, Azeri, Çeçen ve İnguşlar izliyor.
Kazakistan'da ramazanda konuklara hazırlanan yemekler, iftar sahibinin kökenine bağlı seçilmiyor. Ülkede yaşayan Müslüman-Türk toplulukları, kültürlerin kaynaşarak zenginleşmesi düşüncesine hakim.
Bu nedenle Kazakistan'daki iftar sofralarında Kazak geleneksel yemeği "beşbarmak"ın yanı sıra, Özbek pilavı ve Uygur yemeği "lagman"a kadar pek çok lezzete rastlamak mümkün.
Kazaklar daha çok başkent Astana'daki Orta Asya'nın en büyük camilerinden Hazret Sultan'da teravih namazlarını kılmayı tercih ediyor. Hazret Sultan'da, teravih namazları hatimle kılınıyor.
"Nur Astana" da Kazakların ramazanda yoğun olarak ibadet ettiği mekanlardan birini oluşturuyor.
Kaynak:Anadolu Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.