Kırtasiye alışverişi yapacaklar dikkat! Kırtasiye alışverişi bu sene kaça mal oluyor?

Kırtasiye alışverişi yapacaklar dikkat! Kırtasiye alışverişi bu sene kaça mal oluyor?
Okulların açılmasına kısa bir süre kala veliler ise kırtasiye masraflarını şimdiden düşünmeye başladı. Bu yıl 1. sınıfa başlayacak bir öğrencinin ilk kırtasiye masrafı ortalama kalite kırtasiye ve okul eşyalarında 3.500 TL gibi bir rakama denk geliyor

Yeni eğitim-öğretim yılına başlarken, Konya Kitap Kırtasiye Fotokopi ve Matbaacılar Odası Başkanı Ramazan Kuşpınar, velilere ve öğrencilere kaliteli kırtasiye malzemeleri konusunda önemli uyarılarda bulundu. Kuşpınar, “Velilerin kırtasiye telaşı başladı, fiyatlar geçen yıla göre büyük artış gösterdi. Uygun fiyata alışveriş için TSE ve CE belgeli yerli malı ürünlerin alınmasını tavsiye ediyoruz” dedi.

91ca27a6-725b-45bf-a2ec-267d580dc4dc.jpeg

KIRTASİYE ALIŞVERİŞLERİNDE DİKKAT!

Kırtasiye ürünü alırken dikkat edilmesi gereken hususları açıklayan “Velilerin kırtasiye telaşı başladı, fiyatlar geçen yıla göre büyük artış gösterdi. Uygun fiyata alışveriş için TSE ve CE belgeli yerli malı ürünlerin alınmasını tavsiye ediyoruz. Kırtasiye malzemeleri satın alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında, ürün üzerinde Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ve CE işaretlerinden en az birinin veya Avrupa Birliği tarafından güvenlik göstergesi olarak kabul edilmiş ‘EN 71-1, EN 71-2, EN 71-3 ve EN 71-9‘ normlarına uygun olmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Çocukların kullanacağı mataralar, şişeler ve beslenme çantalarının plastik olmamasına dikkat edilmeli, kokulu ve boyalı ürünlerden kaçınılmalıdır. Alkol bazlı ürünlerin tercih edilmesi çocuklarımız için çok önemlidir. Alışveriş yapacak vatandaşlarımızın kırtasiye esnafını tercih etmesi hem esnafa hem de ürün çeşitliliği için vatandaşımıza fayda sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

b68aff6e-d60c-41d0-a4f0-49564f12265d.jpeg

‘KIRTASİYE ÜRÜNÜ KIRTASİYECİDEN ALINIR’

Kırtasiye ürünlerinin kırtasiyeci esnafından alınması gerektiğinin altını çizen “Kırtasiye ürünleri kesinlikle kırtasiyelerden alınmalıdır. Sezon açılır açılmaz her yerde kırtasiye ürünleri satışı başlıyor. Pazarcısından tutun zücaciyesine varana kadar kırtasiye ürünü satıyor. Bir kırtasiyecinin verdiği KDV ile onlarındaki bir olmuyor. Biz bu usulsüzlüğün ortadan kalkmasını talep ediyoruz. Bu dediklerimin yanı sıra zincir marketler bu durumda bizimde önümüze geçmiş oluyor. Vatandaşlar zincir marketlerin reklamlarına aldanarak kaliteli ve uygun fiyatlı alışveriş yaptığını düşünüyor. Fakat durum bunu yansıtmıyor. Veliler tekrar eksikler için kırtasiyeci esnafın yolunu tutuyor. Küçük esnaf olan kırtasiyecilerimiz zincir marketlerin karşısında direnmekte artık zorlanıyor. Kimileri kepenk bile indirmek zorunda kalıyor. Buna bir çare bulunmasını istiyoruz. Ticaret Bakanlığı ekipleri, 2024-2025 eğitim ve öğretim yılı öncesinde kırtasiye ve okul ürünlerine yönelik denetimlerini ara vermeden sürdürüyor. Bizler kırtasiye ürünlerinin farklı yerlerde satılmamasını istiyoruz. Denetimlerinde bu yönde olmasını talep ediyoruz. Bir diğer talebimiz ise belediyelerin kırtasiye yardımlarını farklı yardımlar şeklinde değerlendirmesidir. Kırtasiye yardımında bulunan belediyelerimiz sebebi ile esnafımızın satışı giderek düşüyor” ifadelerini kullandı.

baskan.jpg

‘ÜRÜNLERDE YÜZDE YÜZE

VARAN ARTIŞ YAŞANDI’

Kırtasiye ürünlerinde fiyat artışları olduğunu belirten Sektörde faaliyet gösteren İsa Doğan, “Yeni eğitim-öğretim yılının yaklaşmasıyla birlikte veliler, artan kırtasiye fiyatlarıyla karşı karşıya kaldı. Geçen yıla göre yüzde yüze varan fiyat artışları, velilerin bütçelerini zorlayabilir. Ortalama bir anaokulu kırtasiye alışverişi 6 bin lira, ilkokul alışverişi 3 bin 50 lira ve ortaokul alışverişi ise 4 bin 500 lira tutuyor. Velilerimiz kırtasiye malzemeleri satın alırken ürün üzerinde Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ve CE işaretlerinden en az birinin veya Avrupa Birliği tarafından güvenlik göstergesi olarak kabul edilmiş ‘EN 71-1, EN 71-2, EN 71-3 ve EN 71-9‘ normlarına uygun olmasına dikkat etmesi gerekiyor. Bizler zincir marketler gibi bir ay değil on iki ay kırtasiye ürünlerimiz ile vatandaşlarımıza hizmet sunuyoruz. Kırtasiye ürünlerinin kırtasiyecilerden alınmasını tavsiye ediyoruz. Böylelikle ürünün kontrollü satıldığından emin olabilirsiniz” dedi.

7f9e203e-923f-4ab7-9a09-9f294262a996.jpeg

Peki, bu yıl bir okul çantası ortalama ne kadar tutuyor?

Yapılan bir hesaplamaya göre, bir ilkokul öğrencisi için temel kırtasiye malzemeleri en uygun şu şekilde fiyatlandırılıyor:

  • Sırt çantası: 500 TL
  • Defter (10 adet): 500 TL
  • Kurşun Kalem (5 adet): 75 TL
  • Beslenme çantası: 150 TL
  • Kalem kutusu: 100 TL
  • Pastel boya: 75 TL
  • Kuru boya: 100 TL
  • Sulu boya: 100 TL
  • Resim çantası: 150 TL
  • Resim defteri: 50 TL
  • Top a4 kâğıdı yerli: 100 TL
  • Toplam: Yaklaşık 1900 TL •Tülay Gizem Başar

    52dd5466-f499-4a01-957c-c5727560b0de.jpeg

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.