Konya'da deniz yok ama 33 ada var!

Akdeniz Bölgesi’nin Göller Yöresi’nde yer alır. Güney ve batısında, Toros Dağları; güneydoğusunda Erenler; kuzeydoğusunda Sultan Dağları bulunur. Türkiye’nin üçüncü büyük gölü. Yüzölçümü 658 km², denizden ortalama yüksekliği 1.121 m, en derin noktası 8-10 m civarında. Yağış alanı 4.086 km²dir. Uzunluğu 50 km, genişliği 28 km’dir. Gölün suyu tatlıdır.
Gölde, göl suları altındaki tepe uzantılarının oluşturduğu büyüklü küçüklü 33 ada bulunmakta. Büyük adalar genellikle gölün batısında yer alıyor. Mada Adası: 8.220 hektar alana sahip olan ada, Beyşehir Gölü'nün en büyük adasıdır ve adanın üzerinde bir köy bulunuyor.

Kuraklık ve bilinçsiz tarımsal sulama nedeniyle son yılların en düşük su seviyelerine ulaşan gölde, otlanma ve yosun oluşumu balıkçılık faaliyetlerini ve doğal yaşamı olumsuz etkiliyor.

Göl çanağının oluşumunda tektonik ve karstik süreçler etkili olmuştur.

Pliosen sonlarında kuzeybatı-güneydoğu istikametinde Beyşehir çanağı yükselemeyip faylarla çökmüştür.

Çöken bu sahada, göl oluşmuştur. Pleistosendeki nemli ve yağışlı dönemle birlikte karstlaşma süreci etkisini göstererek göl sahası genişlemiştir.

Gölün batı kesiminde birbirine paralel fay basamakları yer alır.

Tektonik hareketlerle oluşan göl çanağı, çevreden gelen erozyonal malzemelerle dolgulanmakta.

Doğu ve güneyinde alçak, batı kesiminde ise yüksek kıyılar yer alır. İçerisinde irili ufaklı otuz ada bulunmakta.

Mada, İğdeli, Orta, Aygır, Kızıl, Hacı Akif, İçeri, Terkenli, Gölkaşı, Kızkulesi, Akburun, Mındıras bu adaların bazılarıdır.

Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü, Konya ve Isparta il sınırları içerisinde bulunuyor.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.