Konya’da yağış azalışı yüzde 80’i aştı: Hububat veriminde umutlar gelecek aylarda

Konya’da yağış azalışı yüzde 80’i aştı: Hububat veriminde umutlar gelecek aylarda
 Editör
TMO Genel Müdürlüğü, Konya'nın da yer aldığı bazı bölgelerin ocak ayında aldığı yağış miktarının yetersiz kaldığını ve durumun böyle devam etmesi halinde hububat ürünlerinin olumsuz etkilenebileceğini belirtti.

TMO, ocak ayındaki yetersiz yağışların hububat ürünlerini olumsuz etkileyebileceğini ve rekolte ile bitki gelişiminin gelecek aylardaki yağış miktarına bağlı olduğunu açıkladı.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), hububat ve bakliyat gibi tarım ürünlerinin gelişimini yakından takip ederek, ocak ayına yönelik "Hububat ve Bakliyatta Yağış, Ekiliş ve Gelişim Analizi" raporunu hazırladı.

Verilere göre, ocak ayında ülke genelindeki yağışlar mevsim normallerine kıyasla yüzde 62, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 69 oranında azaldı.

BAZI BÖLGELERDE YAĞIŞ KAYBI YÜZDE 80’İ AŞTI

Bölgesel değerlendirmeler incelendiğinde, Orta ve Doğu Akdeniz, Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Van, Ardahan ve Kars hariç olmak üzere, Doğu Anadolu’nun büyük bir bölümü ile Konya, Karaman, Niğde, Kayseri ve Sivas çevrelerinde yağış azalmasının yüzde 80’in üzerine çıktığı gözlemlendi.

KIŞLIK HUBUBAT EKİLİŞLERİ TAMAMLANDI

Ülke genelinde kışlık hububat ekimleri tamamlandı. Doğu Anadolu Bölgesi hariç diğer bölgelerde bitkiler kardeşlenme dönemine girerken, geç ekim yapılan tarlalarda çimlenme ve çıkış aşaması devam ediyor.

Ancak ocak ayında yağışların yetersiz kalması ve bu durumun ilerleyen aylarda da sürmesi halinde hububat ürünlerinin gelişimi, verimi ve kalitesi olumsuz etkilenebilir. Uzmanlar, rekolte açısından önümüzdeki dönemdeki yağış miktarının belirleyici olacağını vurguluyor.

ÜRETİCİLER MAKARNALIK BUĞDAYDAN EKMEKLİK BUĞDAYA YÖNELDİ

Rapora göre, makarnalık buğday ekilişinde yüzde 4 oranında bir düşüş beklenirken, bazı üreticilerin ekmeklik buğdaya yönelmesiyle bu üründeki ekim oranında yüzde 2 artış öngörülüyor. Öte yandan, arpa ekilişlerinde ise yüzde 1’lik bir azalma tahmin ediliyor.

Bu gelişmeler, önümüzdeki tarım sezonunda hububat üretimi ve piyasa dengeleri açısından yakından takip edilecek.

BAKLİYAT EKİMİNDE YABANCI OT MÜCADELESİ BAŞLADI

Tarım raporuna göre, bakliyat ekilişleriyle ilgili değerlendirmeler yapıldı. Kabuklu kırmızı mercimekte ekim sürecinin tamamlandığı ve bitkilerin çıkışlarının sağlandığı belirtilirken, fizyolojik gelişimin istenilen seviyede olduğu vurgulandı. Hastalık ve zararlılar açısından genel olarak bir sorun yaşanmazken, bazı bölgelerde yabancı ot mücadelesinin başladığı gözlemlendi.

Öte yandan, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kışlık nohut ekimi Aralık ayının ilk haftasında başladı. Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin'de yürütülen ekim süreci, ocak ayı sonunda tamamlandı. Diyarbakır'da nohut ekiminde geçen yıla kıyasla belirgin bir artış gözlemlenirken, arpa ve buğday ekiliş alanlarının bir kısmının nohuda yönlendirildiği tespit edildi. Adıyaman’da arpadan nohuda yaklaşık yüzde 5’lik bir kayma yaşanırken, Gaziantep’te ise makarnalık buğday ve arpadan nohuda önemli oranda geçiş olduğu belirlendi.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.