Konya'da yetiştiriliyor, Mardin'de hayvancılığa katkı sağlayacak

Konya'da yetiştiriliyor, Mardin'de hayvancılığa katkı sağlayacak
Mardin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, hayvancılıkta et ve süt verimini artıran, kuraklığa dayanıklı ve erozyonla mücadelede başarılı olan tuz çalısını yetiştiriyor

Mardin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, hayvancılıkta et ve süt verimini artıran, kuraklığa dayanıklı ve erozyonla mücadelede başarılı olan tuz çalısını yetiştiriyor. Konya ve Eskişehir’den getirilen tohumlarla başlatılan projede, yılda 4 milyon fide üretme hedefleniyor. Tuz çalısı, su istemeyen, soğuğa dayanıklı ve yüksek verim kapasitesine sahip bir bitki olarak, Türkiye genelinde hayvancılığa katkı sağlamayı amaçlıyor.

SU İSTEMİYOR, UZUN SÜRE YEŞİL KALIYOR

AA'dan alınan habere göre: Mardin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, hayvancılıkta et ve süt verimini artırması ve erozyonla mücadele amacıyla deneme bahçesinde tuz çalısı yetiştiriyor. Bu çalı türü, iklim değişikliği, çölleşme ve kuraklığa karşı dirençli özellikleriyle dikkat çekiyor.

aa-20241205-36384784-36384783-mardinde-hayvancilikta-et-ve-sut-verimini-artiran-tuz-calisi-yetistiriliyor.jpg

Tuz çalısı (Atriplex), derin kökleri sayesinde tuzlu ve sorunlu alanlarda yetişebiliyor, soğuk iklimlere dayanıklı, su istemiyor ve uzun süre yeşil kalabiliyor. ABD, İran ve Avustralya gibi birçok ülkede denenen bu bitki, erozyonla mücadelede de başarılı sonuçlar veriyor.

aa-20241205-36384784-36384775-mardinde-hayvancilikta-et-ve-sut-verimini-artiran-tuz-calisi-yetistiriliyor.jpg

Mardin'deki deneme bahçesinde geçen yıl Konya ve Eskişehir'den getirilen tohumlarla başlanan tuz çalısı üretimi, 10 dekarlık alanda yetiştirilen fidelerle devam ediyor. Bu alanda yeterli tohum temin edilmesi halinde, yılda 4 milyon fide üretimi hedefleniyor.

aa-20241205-36384784-36384777-mardinde-hayvancilikta-et-ve-sut-verimini-artiran-tuz-calisi-yetistiriliyor.jpg

"EROZYONA KARŞI ETKİLİ BİR ÇÖZÜM"

Tarım ve Orman İl Müdürü Menduh Dinler, Mardin'deki 1 milyon küçükbaş ve 80 bin büyükbaş hayvanın bulunduğu 620 bin dekarlık mera alanında tuz çalısı üretimi gerçekleştirmeyi hedeflediklerini belirtti. Dinler, bu çalışmanın, yem ihtiyacını karşılamanın yanı sıra erozyona karşı da etkili bir çözüm sunduğunu ifade etti.

aa-20241205-36384784-36384776-mardinde-hayvancilikta-et-ve-sut-verimini-artiran-tuz-calisi-yetistiriliyor.jpg

KONYA'DAN GETİRİLİYOR

Konya Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Acar, tuz çalısının verim kapasitesinin yüksek olduğunu vurguladı. Acar, bu bitkinin tuza ve soğuğa dayanıklı olduğuna dikkat çekerek, sulama gereksiniminin olmaması nedeniyle büyük bir avantaj sunduğunu belirtti. Ayrıca, tuz çalısının erozyonu önleme ve biyoçeşitliliği artırma gibi ek yararlar sağladığını söyledi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü'nden Ziraat Mühendisi Abdulmuttalip Turan da, tuz çalısının hayvancılıkla ilgili beslenme sorunlarına çözüm sunduğunu, aynı zamanda çevresindeki bitki örtüsünü olumlu etkileyerek daha verimli hale getirdiğini ifade etti.

Mardin'de başlatılan bu çalışmaların, Türkiye'nin diğer bölgelerinde de yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.