Konya'daki belediye sahipsiz köpek sorununu kökten çözdü

Meram Belediyesi tarafından Sefaköy Mevkisi'nde yapımı tamamlanan 'Sahipsiz Hayvan Doğal Yaşam Alanı' hakkında planlanan teknik gezi ve basın bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, güzel bir alanda olduklarını ifade ederek "Alanın en güzel yerlerinden bir tanesi doğal yaşam alanındayız. Bulunduğumuz ortam son derece doğal, gördüğünüz gibi bir tepelikte yeşillikler içinde oluşturduğumuz bir alan. Aslında bugün hem tanıtmak hem de duyurmak için buluştuk. Ağustos'un başında hayvanları koruma kanunu ile alakalı kanununda yeni bir düzenleme yapıldı. Daha önceki kural şuydu: 'Yakala, kısırlaştır ve tekrar aldığın yere geri bırak.' Biz uzun yıllardır bunu yapıyorduk ve dolayısıyla da hayvanları toplama sadece çip takmak, kimliklendirme, aşılama, kısırlaştırmadan sonra hangi mahalleden aldıysan o hayvanları oraya geri bırakıyorduk. Yasal düzenleme bize şu imkanı sağladı ki bu da önümüzü açan bir düzenlemeydi o da 'yakala, rehabilite ve sahipleninceye kadar bak', yani salma olayı, tekrar köpeği aldığımız yere geri bırakma olayı bitti" dedi.
"ZORUNLULUK OLARAK BİR ALAN OLUŞTURMAMIZ GEREKİYORDU"
Düzenlemenin çok şey getirdiğini belirten Başkan Kavuş, "Zorunluluk olarak bir alan oluşturmamız gerekiyordu bu hayvanları burada tutabilmemiz için. Burası Orman Bölgesi, resmi olarak da bir ormanlık alan. 70 bin metrekarelik bir alan bizlere tahsis edildi. Hemen sonra, hatta yazışmalar devam ederken biz bu bölgeyi oluşturmaya başlamıştık" diye konuştu.
"ÜZÜCÜ OLAYLARA ŞAHİT OLUYORUZ"
Gerekli çalışmaların hızla yapılması gerektiğini belirten Başkan Kavuş, "Vakit kaybetmeyelim, herhangi bir çocuğumuzun, kadınımızın, yaşlımızın başına tekrar bir iş gelmesin, Allah korusun. Maalesef elim üzücü olaylara şahit oluyoruz şehrimizde ve ülkemizde. Buna benzer olaylar yaşandı. O yüzden kaybedecek tek bir günümüz dahi yoktu. Şu ana kadar biraz sessiz sedasız götürdük süreci, hem izin süreçleri hem sokaktan sahipsiz, 'sokak hayvanı' dediğimiz, aslında bu tanımlama sadece bizim ülkemizde var, hayvanlarımızı bir miktar toplayalım, topladıktan sonra neler yaptığımızı göstermek istedik. Biz burayı tamamlamıştık. Altı tane ekiple belediye ekipleriyle hem de dışarıdan iş verme yöntemiyle oluşturduğumuz çokça sayıda ekiple köpekleri toplamaya başladık. Tabii toplarken yine onlara eziyet etmeden, onlara sıkıntıya sokmadan, herhangi bir zarar görmelerinde de engel olarak da insanca bir yöntemle topladık. Zaten bu kanunun getirdiği düzenlemenin bize sağladığı şey şuydu: yaklaşımımız insani çözüm. Bunun iki tane ayağı var. Bir tanesi Cumhurbaşkanımızın söylediği ve hatta son günlerde tekrar tekrar üstüne basarak söylediği 'güvenli sokaklar, güvenli ilçeler, güvenli şehirler'. Sürekli bu vurguyu yapıyor, haklı olarak insanımızın da en temel istediği şey sokaklarında rahatça oynayabildiği, sabah okula giderken veya yaşlıların camiye giderken herhangi bir yerden bir yere sahipsiz hayvan çıkıp da saldıracak mı diye korku içinde olmadan yaşamaları gerekiyor idi. Bu gereklilik yeni oluşmadı, bu gereklilik bir süredir vardı" dedi.
"SOKAKLARI GÜVENLİ HALE GETİRELİM"
Düzenlemenin oluşmasıyla beraber yola koyulduklarını belirten Başkan Kavuş, "İnsani çözümün insan kısmını ilgilendiren tarafı buydu. Onlar için de onlara eziyet etmeden sağlıklı bir ortamda yaşayanlara ve devam edebilmeleri için sağlıklı ve doğal bir ortam oluyor. Şu anda içinde bulunduğumuz 70 bin metrekarelik alanda her biri 5 bin metrekarelik olan toplam 13 tane alan oluşturduk. Burası yaklaşık 70 bin hayvan kapasiteli. Şu ana kadar bugün itibariyle topladığımız sayı 3 bin 91, yani Şubat'ın 3'ünden başlayıp bugüne kadar topladığımız hayvan sayısı budur. Ekibi de çoğaltarak devam ediyoruz ki bir an önce sokakları güvenli hale getirelim, insanlar sokak hayvanı görmesin. Bizler uykularımızı kaçırmayalım. Her gün yatarken 'inşallah kimseye bir şey olmadan sahipsiz sokak hayvanlarını biran önce toplayalım' diye dua ediyorum. Burası Türkiye'nin en iyi alanlarından bir tanesi oldu. Bu bölümlerde ırklar, cinsler ve kısırlaştırılmış olanlar şeklinde ayrı ayrı ayırıyoruz. Gerekli şartları taşıyan hayvanlarımızı da vakti geldiğinde sahiplendireceğiz" ifadelerini kullandı.
İnsani ve vicdani bir yaklaşımla Türkiye’ye örnek olarak hayata geçirdiğimiz Sahipsiz Sokak Hayvanları Doğal Yaşam Alanı’nı kamuoyuyla paylaştık.
— Mustafa Kavuş (@MustafaKavus) April 15, 2025
Sefaköy Mevkisi'nde oluşturduğumuz 70 bin metrekarelik alanda, toplam 7 bin kapasiteyle hizmet veren tesisimiz hayvanların doğal… pic.twitter.com/F6xXhBcu62
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.