Konya'daki lise 'Bölge Okulu' kapsamına alındı
Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencilerin sanayiye yakın bölgelerde eğitim alabilmesi amacıyla 10 ilde 11 mesleki ve teknik eğitim lisesini "bölge okulu" kapsamına aldı. Bu adım, Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi doğrultusunda meslek liselilerinin istihdamını kolaylaştırmak ve fırsat eşitliği sağlamak amacıyla atıldı. Bakanlık, öğrencilerin sanayinin ve teknolojinin yoğun olduğu bölgelerde eğitim alabilmesi için sektöre entegre, ihtisas ve bölge okulu gibi dört yeni okul programını hayata geçiriyor.
BÖLGE OKULLARIYLA EĞİTİM FIRSATLARI ARTIYOR
İHA'dan alınan habere göre: Bölge okulları, bilişim, makine, otomasyon, tarım gibi sektörlerin güçlü olduğu illerde açıldı. İlk etapta, Adana, Bursa, Denizli, Gaziantep, Kayseri, Kocaeli, Samsun, İstanbul, Çankırı ve Konya'da açılan 11 okulda öğrencilerin daha donanımlı bir şekilde yetişmesi hedefleniyor. Bu okullarda yatılı eğitim imkanı da sunulurken, pansiyon imkanı olmayan okullara yakın okulların pansiyonlarıyla eşleştirmeler yapıldı.
NAKİL BAŞVURULARI BAŞLADI
Bölge okullarında yer alan branşlar arasında; endüstriyel otomasyon, dokuma üretim teknolojisi, yazılım geliştirme, elektrikli araçlar ve tarım gibi alanlar yer alıyor. Öğrenciler, Türkiye'nin farklı illerindeki bölge okullarına nakil başvurusu yaparak, kendi alanlarında eğitim alabilecek.
MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMDE YENİ DÜZENLEMELER
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla yayımlanan Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi çerçevesinde, mesleki eğitimdeki eğitim ortamları yeniden düzenleniyor. Bu belge ile meslek liselerinin sektörle entegrasyonunun artırılması, ihtisas okullarının sayısının artırılması ve iş gücü ihtiyacına uygun eğitimlerin verilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda sektöre yönelik iş birlikleri ve nitelikli iş gücü yetiştirme çalışmalarına hız verildi.
Yeni Alanlarla Mesleki Eğitimde Büyük Adım
Bölge Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri kapsamında mevcut bölümlere ek olarak tanımlanan yeni alanlar, mesleki eğitimde fırsatları genişletiyor. Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde faaliyet gösteren okullar, endüstri ve teknoloji ihtiyaçlarına uygun alanlarla donatıldı. İşte yeni eklenen alanlar:
Adana
- Sarıçam Türk Tekstil Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi: Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri ve Dokuma Üretim Teknolojisi
Bursa
- Nilüfer Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi: Bilgisayarlı Makine İmalatı
Denizli
- Pamukkale Orhan Abalıoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi: Yazılım Geliştirme
Gaziantep
- Şehitkâmil GAHİB Halıcılık ve Dış Ticaret Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi: Elektrikli Cihazlar Teknik Servisi
Kayseri
- Melikgazi Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi:
- Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri
- Dokuma Üretim Teknolojisi
- İplik Üretim Teknolojisi
Kocaeli
- İzmit Sabancı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi:
- İplik Üretim Teknolojisi
- Örme Üretim Teknolojisi
Samsun
- İlkadım Samsun Şehit İlhan Hamlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi: Elektrikli Araçlar
İstanbul
- Küçükçekmece Dr. Oktay Duran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi: Ofset Baskı Sistemleri
- Tuzla Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi: Endüstriyel Bakım Onarım
Konya
- Karatay Kılıçarslan Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi: Bilgisayarlı Makine İmalatı
Çankırı
- Merkez Şehit Mehmet Ata Tarım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi: Tarım, Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı
Bu yeni alanlar, sektörlerin ihtiyaç duyduğu yetkin iş gücünü yetiştirmede kritik bir rol oynayacak. Modern eğitim imkanlarıyla donatılan okullar, öğrencilerin meslek hayatına güçlü bir başlangıç yapmalarına olanak tanıyor.
Kaynak:İhlas Haber Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.