Konya'dan dünyaya Ramazan eli! Konya'da Ramazan bereketi paylaşılıyor

Konya'daki yardım kuruluşları, mübarek Ramazan ayında binlerce ihtiyaç sahibine umut oluyor. Sıcak yemekler, dolu dolu gıda kolileri, giyim yardımları ve nakdi desteklerle gönüller kazanılıyor. RİBAT, Cansuyu ve İHH gibi köklü vakıflar, sadece Konya’da değil, üç kıtada ve kırk farklı ülkede Ramazan'ın bereketini paylaşıyor. Özellikle savaşın, yoksulluğun ve adaletsizliğin gölgesinde Ramazan'ı geçiren coğrafyalarda kalıcı projeler hayata geçirilerek, ailelerin kendi ayakları üzerinde durmaları sağlanıyor.
Ramazan’ın birlik ve beraberlik olduğunu belirten RİBAT Konya Temsilciliği Basın Sorumlusu Ahmet Ergan, "42 yıllık bir çınar olan RİBAT Eğitim Vakfı'nın bünyesinde RİBAT İnsani Yardım, dergimiz, radyolarımız, diğer eğitim kurumlarımız, derneklerimizle birlikte hepimiz şu anda Ramazan çalışmalarımızı yürütüyoruz. Yaklaşık olarak günlük 1 bin 500-2 bin kişiye sıcak yemek dağıtıyoruz. Yemek yapamayan, hasta, felçli ihtiyaç sahibi kardeşlerimizin yemeklerini evlerine kadar götürüyoruz. Onları buraya kadar yormadan, rencide etmeden yemekleri Ramazan öncesinde evlerine kadar gidiyor, Ramazan'da da bu şekilde dağıtmaya devam ediyoruz. Amacımız kardeşlerimizin güzel iftar, güzel sahur yapmaları. Yine yurt içi hizmet birimimiz olan RİBAT Aşevinde yemek yapabilen ama durumu müsait olmayan ihtiyaç sahibi kardeşlerimize Ramazan kolisi, gıda kumanyası veriyoruz. Bir ay boyunca yetecek, etinden, sütünden, peynirinden, kuru bakliyatından, kahvaltılığına kadar her şeyi olan gıda kolilerimizin yaklaşık 2bin aileye dağıtımını gerçekleştireceğiz. Bunu hem buraya gelip alan kardeşlerimize veriyoruz hem de köylere kadar giderek, Konya merkez ilçelerine dağıtımlarını yapıyoruz. Köyde ninemiz, annemiz yaşlı, gelemiyor, durumu müsait değil. Köy muhtarıyla veya oradaki ileri gelen belediye başkanıyla irtibata geçerek köylere kadar giderek Ramazan kolilerimizi, gıda kolilerimizi dağıtımlarımızı gerçekleştireceğiz. İç Hizmet Birimimizde olan RİBAT Aşevi ‘ne bağlı olarak gıda bankamızın yanı sıra bir de giysi mağazamız var. O giysi mağazamıza gelen ihtiyaç sahibi kardeşlerimizi Ramazan boyunca sıfır kıyafetlerle giydireceğiz. Biz 3 kıta ve 40 ülkede faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Ramazan'da da inşallah bu ülkelerin hepsinin tamamında faaliyetlerimiz olacak. Kardeşlerimize yine Ramazan kolileriyle, gıda kumanyalarıyla, iftar yemekleriyle, zekât ve benzeri çalışmalarla vazifemizi yapıyoruz. Üç kıtada, kırk ülkede Ramazan neşesini bu kardeşlerimize yaşatmak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz” dedi.
“TÜRKİYE PAYİTAHT TÜRKİYE HİLAFET MAKAMI”
Dünyada ihtiyaç sahiplerine yardım elini uzatmak için çalıştıklarını belirten Ergan, “Öksüz, yetimler, hafızlar olmak üzere bir çok ihtiyaç sahibine iftar yemekleri, ailelere gıda kumanyaları, Ramazan kumanyaları, zekât nakit yardımları, zekât, fitre ve fidyeleri vererek onların güzel bir Ramazan geçirmelerine vesile olacağız. Türkiye olarak, payitahtız. Hilafet makamıyız. Türkiye'den başka bu şekilde, cihanşümul bir şekilde bu kadar çok ülkeye giden, faaliyet yapan, Allah rızası için Müslümanların kardeşlik ilkesiyle hareket eden bir ülke daha yok" diye konuştu.
Ramazan’ın bereket ve rahmet ayı olduğunu ifade eden Cansuyu Konya Temsilcisi İsmail Tozan, “Ramazan hazırlıklarına üç ayların başlamasıyla beraber başlamıştık. Konya Erbakan Hoca'nın deyimiyle belde-i muhayyerdir. Bizler yardım ediyoruz bizlere yardım edenlerde oluyor yani bizim dağıtacağımız kolinin belki daha zenginini, belki daha farklı içeriği olan bir hazırlığı yapılıyor ve bize teslim ediliyor. Bize 10 tane ihtiyaç sahibinin listesini ver, 20 tane ver, 50 tane ver diyen insanlar var. Konya elhamdülillah hayırseverleri ile dernekleri ile vakıfları ile ihtiyaç sahiplerine ulaşıyor” dedi.
“BİZİM RAKİBİMİZ YOKSULLUKTUR”
Ramazan’ın her zaman olduğu gibi böyle bir başlangıçla başladığını belirten Tozan, ”Ramazan bizim için 12 ayda mübarek olduğu için aynı çalışmaları devam ettiriyoruz. Çünkü fakirlik Ramazan'dan sonra bitmiyor. Biz hep kendimize bir rakip belirlemişizdir. Bizim rakibimiz yoksulluktur. Yani rakiplerimiz gün gün güçleniyor. Yani acaba rakibi nasıl yeneceğiz, yok edeceğiz diye uğraşırken rakibimiz güçleniyor ama elhamdülillah ki şehrimizdeki hayırsever insanlar sayesinde de muhtaç, acil, muhtacı olan insanlara ulaşmış oluyoruz. Cansuyu Derneği olarak biz sadece şehir merkezinde değil, hatta şunu da söyleyeyim yeri gelmişken, elhamdülillah Konya'mız bir bölgesel kabul edin, yani civar illerdeki kardeşlerimize de bu yıl 15 gün öncesi civar komşu illerimize de kolilerimizi götürdük" şeklinde konuştu.
“RAMAZAN'I SAVAŞIN, YOKSULLUĞUN VE ADALETSİZLİĞİN GÖLGESİNDE GEÇİRİYOR”
2025 Ramazan ayı boyunca ihtiyaç sahiplerine ulaşarak gönüllerine umut olmak ve desteklemek için çalışmalarımıza aralıksız devam edeceklerini belirten İHH İnsani Yardım Vakfı Konya Şube Müdürü Halil İbrahim Kılıç,” Dünyanın dört bir yanında, Gazze'den Doğu Türkistan'a, Yemen'den Sudan'a milyonlarca insan Ramazan'ı savaşın, yoksulluğun ve adaletsizliğin gölgesinde geçiriyor. İHH olarak bizler, onların yanında olmayı bir görev biliyoruz ve Ramazan boyunca yardım faaliyetlerimizi hayata geçireceğiz. Dünyanın dört bir yanında ihtiyaç sahibi ailelere yalnızca insani yardım malzemeleri ulaştırmakla kalmıyor, kalıcı bir kaynak oluşturarak onların kendi geçimlerini sağlayabilecekleri bir yaşam kurmaları için yıllardır yaptığımız gibi bu yıl da gelir getirici projeleri hayata geçiriyoruz. Bu kapsamda: ailelere küçükbaş ve büyükbaş hayvan desteği ile ekonomik bağımsızlık kazanmalarına yardımcı oluyoruz. Ailelere yine dikiş makinesi ve atölye desteği sağlıyoruz. Tarımsal takım desteği verilerek gıda üretimini de artırmaları destekliyoruz. Sağmal inek temin edilerek süt üretimiyle gelir elde etmelerini sağlıyoruz. Motorlu taşıma aracı verilerek ulaşım ve nakliye hizmetlerinde gelir elde etmeleri sağlanacak. Yine ailelere bakkal dükkânı açarak ticari faaliyetlerini sürdürebilmeleri desteklenecek. Böylece üretip satıp geçinmeleri sağlanacak. Motorlu balıkçı teknesi verilerek denizden kazanç elde etmeleri sağlanacak. Bu projelerle toplamda 720'den fazla aileler kendi geçimini sağlayabilecek kalıcı bir gelir kaynağına kavuşacak ve yüzlerce insan ekonomik bağımsızlığını kazanarak şartları üzerinde durabilecek. Umudu yeniden inşa ediyoruz" ifadelerini kullandı.
2012 yılından bu tarafa Tanzanya'da çalışmalarını sürdüren İRŞAD Dayanışma Vakfı 2025 yılında da aynı geleneğine devam etti. Bu kapsamda çeşitli çalışmalar yapıldığını açıklayan Başkan Ali Galip Doğan, "Ramazan faaliyetlerimize fakir insanlara nakdi ve gıda yardımlarından oluşturduk. 330 gıda paketini ihtiyaç sahiplerine bizzat teslim ettik. 30 eve nakdi yardımı bizzat ulaştırdık. Ayrıca bin 500 kişiye yemek vererek bölge halkıyla beraber olmanın mutluluğunu yaşadık. Kuran-ı Kerim dağıtımında bulunduk. Hayırseverlerimiz okuttuğu öğrencilerimizin burslarını elden teslim ettik. Tanzanya'nın Darüsselam şehrine 750 metrekarelik bir camii ve bir de su kuyusu kazandırdık” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.