Konya'dan prematüre bebeklere yapay zeka destekli şifa
Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Ceylan, prematüre bebeklerin sağlık durumlarını hızlı ve doğru bir şekilde analiz edebilen yapay zeka destekli "ai2neo" adlı bir program geliştirdi.
KONYA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ’NDEN PREMATÜRE BEBEKLER İÇİN YAPAY ZEKA DESTEKLİ SAĞLIK TEKNOLOJİSİ
AA'dan alınan habere göre: Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde 2 yıldır kullanılan bu yazılım, termal görüntüleme teknolojisi ve yapay zeka algoritmalarıyla çalışıyor.
Ceylan, programın prematüre bebeklerin vücutlarındaki termal değişimleri analiz ederek hastalık tespitinde bulunduğunu belirtti. Özellikle 32 haftadan erken doğan ve 500 gramdan başlayan düşük doğum ağırlıklı bebeklerde kullanılan sistem, 4 binden fazla termal veriyi analiz ederek dünyadaki en büyük veri tabanı üzerinde işlem yaptı. Bu verilerle, hastalıkları yüzde 95 oranında doğrulukla sınıflandırabilen bir algoritma geliştirildi.
ERKEN TANI VE DAHA ETKİN TEDAVİ
Projeye katkı sunan Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Konak, yazılımın prematüre bebeklerde erken tanı ve tedavi süreçlerine önemli bir katkı sağladığını vurguladı. Konak, "Prematüre bebeklerde erken tanı, daha az tetkikle daha etkin tedavi sağlar. Bu program, ölümcül olabilecek hastalıkların erken tespiti ve hızlı müdahale açısından yenilikçi bir çözüm sunuyor." dedi.
Yapay zeka destekli "ai2neo", kan alma gibi invaziv işlemleri en aza indirerek bebeklerin daha az stres altında izlenmesini sağlıyor. Uzmanlar, programın yeni doğan yoğun bakım ünitelerinde doktorlar için büyük bir kolaylık sağlayacağını ve pediatri alanında yaygınlaşmasının beklendiğini ifade etti.
Bu yerli yazılımın, prematüre bebeklerin sağlık süreçlerini iyileştirmede yeni bir çığır açması bekleniyor.
Kaynak:Anadolu Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.