Konyalı saat tamircisi, 10 metrekarelik dükkanda zamana ayar veriyor

Konyalı saat tamircisi, 10 metrekarelik dükkanda zamana ayar veriyor
Konya'da , gelişen teknolojiyle beraber unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden biri olan saat tamirciliği, sektörün yaşayan son ustaları ile yaşatılmaya devam ediliyor

Gelişen teknolojiyle beraber unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden biri olan saat tamirciliği, sektörün yaşayan son ustaları ile yaşatılmaya devam ediliyor. Mesleğini 10 metrekare alanda devam ettiren Bizim Saatçi İşletme Sahibi Abdullah Özpınar, eski yeni tüm saatlerin tamirini yaptığını dile getirdi.

Antika saatleri tamir ederken parçasını bulursa kolay tamir edildiğini ifade eden Özpınar, “Çarşıda gezerken çırak aranıyor yazısı gördüm. Masa saatinin camını silerek başladım. Çırak olarak başladığım işin şimdi ustasıyım. Hem tamir hem de satışını yapıyorum. Mesleğim çok güzel. Günde 4-5 saat tamir ediyorum. Ama gençliğimde günde 20-30 saat tamir ederdim. Antika saatin tamiri, parçası olursa kolay tamir edilir. Yedek parçasını da kendi gibi antika bir saatten çıkarıp takıyorum. İstanbul ve Adana’dan yedek parça temin ettiğim zaman da oluyor. Şehir dışından tamir için gelen çok oluyor” dedi.

su-gibi-akip-gecen-zaman-1.jpg

‘ZAMAN HER ŞEYDEN ÖNEMLİYDİ’

İnsanların dekor ve koleksiyon amaçlı eski saatlere ilgi duyduğunu dile getiren Özpınar, bir saatin antika olup olmadığını da görünüşünden hemen anladığını belirtti. Eski değerinin kalmadığına vurgu yapan Özpınar, “Son zamanlarda antikaya merak ve dönüş var. Özellikle son 5 yıldır insanlar cep, masa ve guguklu antika saatlere de çok ilgi gösteriyor. Bir saatin antika olup olmadığını dışarıdan baktığımda anlıyorum. Göz aşinalığı olmuş artık. Koleksiyon amaçlı biriktirende var. Dede ve baba yadigârı deyip hala kullananlar da var. Fabrikatör, antikacı ve koleksiyoncular tercih ediyor. Yeniler çok verimli olmuyor. Zaman her şeyden önemliydi. Önceden sarraftan üstün tutulurdu. Şimdi bir kıymeti yok. Cep telefonları çıktı. Bizim mesleği öldürdü. Belki 10-20 sene sonra saat tamircisi kalmayacak gibi görünüyor” diye konuştu.

su-gibi-akip-gecen-zaman-2.jpg

TEKNOLOJİYE YENİK DÜŞTÜ

Eskiden ramazanda insanların sahura uyanabilmesi için günler öncesinden masa saati yaptıklarını şimdilerde ise bunun teknolojiye yenik düştüğünü aktaran Özpınar, ”Biz ramazanda insanlar sahura uyanabilsin diye çalarlı masa saati yapardık. Ramazanda çok yoğun olurduk. Bizde saat yapmak için gece-gündüz dükkânda kalırdık. Şimdi meslek teknolojiye yenik düştü” dedi.

su-gibi-akip-gecen-zaman-6.jpg‘PARA KAZANDIRIR, AÇ BIRAKMAZ’

En eski saatin cumhuriyet dönemine dayandığını ve artık mesleğinde çırak yetişmediğini belirten Özpınar, “Tamirini yaptığım en eski saat cumhuriyet dönemi saatidir. En iyi duvar saati Alman markalarıdır. Kol saatinde ise İsveç’tir. Geçmişte bazı ünlülerin saatini tamir etmişim. Ama ben bilmiyordum. O zamanlar atölye kısmında çalışıyor, tezgâha bakmıyordum. Ustalarım sonradan ünlülerin saatini tamir ettiğimi söylediler. Şimdi hem tamir hem de satışa tek başıma bakıyorum. Çırak bulmak da zorlanıyorum. Ben 6 ay ücret almadan çalışmıştım. Şimdiki çocuklar hemen haftalığı soruyor. Saat tamirciliği para kazandırır, aç bırakmaz. Ben 3 tane çocuğumun düğününü yaptım, evimi ve arabamı aldım. İşe gelmediğim gün işimi özlüyorum” ifadelerini kullandı.

•Pakize Şengül

su-gibi-akip-gecen-zaman-3.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum