Konya’nın eski belediye başkanın mezarı kaldırımda! İşte o isim…

Konya’nın eski belediye başkanın mezarı kaldırımda! İşte o isim…
 Editör
Mevlana Müzesi’nin önündeki kaldırımda bulunan mezar yerli ve yabancı turistler tarafından dikkat çekiyor. Bu mezarda yatan zatın Konya’nın ilk belediye başkanı olduğu biliniyor. İşte o isim…

Mevlana’nın giriş kapısına doğru bir mezar bulunuyor. Önünden her gün binlerce insanın geçtiği bu mezar, Konya’nın ilk belediye başkanlarından İhtisap Ağası Şair Şem'i (İntisap Ağalığı bu günkü yetkilerle belediye başkanlığına eşit olarak biliniyor)nin mezarı olarak kaynaklarda yer alıyor.

a.jpg

Çeşitli kaynaklarda doğum ve ölüm tarihleri konusunda farklı yıllara işaret edilen (1772, 1784; 1834, 1841) Âşık Şem’î, Konya’nın Piresat Mahallesi’nde doğdu. Asıl adı Ahmet olup dönemin ünlü helvacılarından Mehmet Ağa’nın oğludur. Ataları, Pir Esat oğlu Hacı Hüseyin Ağa’ya kadar uzanıyor.

Mezarı, Mevlâna Türbesi’nin Üçler Mezarlığı’na bakan dış kısmında, yaya kaldırımının üzerindedir. Sülalesi, bugün, “Şemiler” diye biliniyor.

semii.jpg

MEZAR NEDEN KALDIRIMDA BULUNUYOR?

Âşık Şem’î, saraya kabul edilmiş, dönemin sultanı Üçüncü Selim (1789-1807)’in huzurunda saz çalıp şiirler okudu. Rivayete göre Sultan, âşıklara reislik eden Şem’î’nin İstanbul’da kalmasını istemişse de o kabul etmeyip Konya’ya döndü. Âşık Şem’î’nin vasiyeti üzerine Mevlana’nın yakınlarına defnedildi.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.