Konya’ya has bir gelenek: Şivlilik
İslam aleminde mübarek olan Üç Aylar’ın başlangıcındaki ilk Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gece Regaip Kandili olarak kutlanıyor. Bu mübarek gecenin öncesinde ise Konya’da bir gelenek yaşatılıyor. Regaip Gecesi’nden bir gün önceki akşam Fener Alayı programı yapılıyor. Akşam hava karardıktan sonra sokağa çıkan çocuklar birlikte çeşitli oyunlar oynuyor, yaktıkları ateşin çevresinde çember oluşturuyor, fenerlerini yakıp gökyüzüne bırakıyor.
Aynı günün sabahında ise çocukları yoğun bir mesai bekliyor. Ellerine torbalarını alıp günün ilk ışıkları ile birlikte sokaklara dökülen çocuklar, kapı kapı dolaşıp komşuların, mahalle halkının Regap Gecesi’ni kutluyor. Bir taraftan zillere basan çocuklar diğer taraftan da ‘şivlilik’ diye bağırarak seslerini evlerindeki vatandaşlara duyurmaya çalışıyor. Kapılar aralandığında ise çocukları çeşitli sürprizler bekliyor. Önceden hazırlanmış olan çeşitli çikolata, şekerleme ve gofretler zillerine basılan mahalle sakinleri tarafından çocuklara ikram ediliyor. Regaip Kandili’ni kutlayıp ikramlarını ve hediyelerini alan çocuklar ise bir sonraki adrese hızlı bir şekilde ulaşmak için harekete geçiyor.
BU GELENEK TİCARETİ DE CANLANDIRIYOR
Konya’da adeta bir günlük bayram havası oluşturan şivlilik geleneği ticari hayata da olumlu yansıyor. Şivlilik günü kapılarını çalan çocuklara ikramda bulunmak ve hediyeler dağıtmak isteyen birçok Konyalı, şivlilik öncesinde hazırlıklarını tamamlıyor. Toptan gıda satışı yapan işletmeler ve marketler de bu durumu bildikleri için günler öncesinden hazırlıklarını yapıyor. Şivlilik günü için bayram havasında bir alışveriş telaşı başlıyor. Bu telaş ise ekonomiye bereket olarak yansıyor.
ŞİVLİLİK NEDİR?
Rivayete göre, Şivlilik bir rüya ile başlar. Büyük sufilerden olan Ebu Bekir Şibli Hazretleri bir gece rüyasında Sevgili Peygamberimiz Hazreti Muhammed’in (sav) anne karnına Recep ayının ilk Perşembe gecesi düştüğünü görür. Sabah uyandığında bu kutlu haberi herkese müjdelemek ister. Hemen koşarak bütün evlerin kapılarını tek tek çalar. Ev sahipleri ‘Kim o?’ diye seslenir. O ise ‘Şibli, Şibli’ diye karşılık verir. Kapıyı açan ev sahiplerine gördüğü güzel rüyayı anlatır. Bu müjdeli haberi alan ev sahipleri Şibli’ye çeşitli hediyeler verir. İştev Şivlilik kelimesi Şibli’ye verilen hediye anlamındaki ‘Şibli-lik’ sözcüğünden gelir. Bu kelime zaman içerisinde ‘şivlilik’ adını alır.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.