Kör Ahmet kimdir, nereli? Kör Ahmet biyografisi
Konya’nın kültür hayatına damgasını vuran Kör Ahmet lakaplı Ahmet Özdemir, çiçek hastalığı yüzünden 1933 yılında görme engelli olarak doğdu.
Kör Ahmet, anneannesinin verdiği kavalı eline alır almaz çalmasıyla müziğe olan yeteneğini fark ettirdi. Evin kapısına vurarak tempo tutan Küçük Ahmet, daha sonraları tepsi veya bakır güğümlerle tempo tuttu. Kör Ahmet’in yeteneği, yöresinde bulunan müzisyenlerin ve müzik öğretmenlerinin ilgisini çeker ve bazılarından kısa süre ders de aldı.
Özdemir, kısa sürede bir udî gibi çalıp söylemeye başladı. 11 yaşında başladığı ud eğitimini Şehabettin isimli öğretmeninin yardımıyla ilerleten Özdemir, daha sonrasında TRT Ankara Radyosu'nda büyük udîlerden ders alarak eğitimini tamamladı.
Ahmet Özdemir, radyo dönemlerinde Bedia Akartürk’e Elmaların Yongası adlı derlemesini verdi ve onun meşhur olmasına önayak oldu. Yıllarca böylesi birçok sanatçıya ders vererek Konya Yöresi Müziği’ni bihakkın yapmaları yününde onlara rehberlik etti.
Konya’nın ünlü yerel sanatçısını Ahmet Ağa diye çağrılmasına karşın, o kendisine Kör Ahmet diye hitap edilmesini istedi.
Ahmet Özdemir, düğün, nişan ve sünnetlerde müzisyenlik yapmasının yanı sıra Türkiye’nin nadir meddahlarından biriydi.
Yerel ağız ile yaptığı taklitler, oynadığı piyesler, Anadolu’da kökü çok eskilere dayanan hikâye anlatıcılığı Kör Ahmet’i Konya folklörünün en önemli kişilerinden biri yaptı.
Konya Yöresi kadın eğlencelerinde erkek bulunmamasına rağmen Ahmet Özdemir, kör olmasıyla Konya Yöresi’nde kadınların yaptığı kına geceleri vb. eğlencelerde tercih edilen bir isim oldu.
Özdemir evli ve Zeki adında bir çocuk sahibiydi.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.