KTÜN Rektörü Çelik “Dünya Su Günü” zirvesi’ne katıldı

KTÜN Rektörü Çelik “Dünya Su Günü” zirvesi’ne katıldı
 Editör
Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Rektörü Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde, Emine Erdoğan’ın himayelerinde “Dünya Su Günü” kapsamında belirlenen hedefleri ve stratejileri pekiştirmek amacıyla düzenlenen Su Verimliliği Zirves

Emine Erdoğan'ın öncülüğünde, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan "Su Verimliliği Seferberliği" tanıtım toplantısı Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlendi.

Emine Erdoğan, yaptığı konuşmada, su kaynaklarının korunması ve gelecek nesillere aktarılması için ülke sathında bir hareketin tanıtım toplantısı dolayısıyla bir arada olunduğunu söyledi. Suyun varlığının önemine işaret eden Emine Erdoğan, yaptığı konuşmada, "Bizden önce binlerce yıl bu toprakları besleyen zenginliklerin daima var olacağına dair bir yanılgıya kapılsak da kaynaklarımız sınırsız değil. Yağışların giderek azalması ve bilinçsiz su tüketimi nedeniyle tarım arazilerimiz, sulak alanlarımız, akarsu ve derelerimiz, yer altı su kaynaklarımız kuraklık tehdidiyle sınanıyor. Biz insanlar ve tüm canlılar için kuraklıkla mücadelenin aslında bir yaşam mücadelesi olduğunu kendimize hatırlatmamız lazım. Bu bakış açısıyla başlattığımız Su Verimliliği Seferberliği ile damlaya damlaya çoğalarak, yaşanabilir bir gelecek için umudu yeşerteceğimize inanıyorum" dedi.

"KONYA'DA KURAKLIK VE YER ALTI SULARININ ÇEKİLMESİNİN SONUÇLARINI HEP BİRLİKTE GÖRÜYORUZ "

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ise yaptığı konuşmada, herkese yetecek kadar su kaynaklarıyla bezenmiş yeryüzünde, son yüzyıldaki kontrolsüz kullanım nedeniyle büyük bir kriz oluştuğuna işaret eden Kurum, "Su ve toprağın kirletilmesiyle ekolojik dengenin bozulmasına yol açan bu süreç, küresel bir yok oluş tehlikesini beraberinde getirmiş, kuraklık alarm vermeye başlamıştır. Sadece Konya'da kuraklık ve yer altı sularının çekilmesinin sonuçlarını hep birlikte görüyoruz. 2 bin 500'ü aşkın obruk oluştu. Bu obruklarla yeraltı su seviyemiz 250-300 metrelere düştü. Bundan 20-25 yıl öncesine gittiğimizde 40-50 metreden su alınabilirdi." ifadelerini kullandı.

Kişi başına düşen su miktarına bakıldığında Türkiye'nin su sıkıntısı çeken ülke konumuna geldiğinin görüldüğüne dikkati çeken Kurum, "Önümüzdeki 20 yıl içinde önlem alınmazsa, ülkemizin su fakiri ülkeler arasına katılacağı öngörülmektedir. Bu anlamda suyu tasarruflu kullanmak, oluşan atık suların arıtılarak yeniden kullanımını sağlamak, mevcut su kaynaklarını korumak ülkemizin geleceği açısından hayati bir durumdur." diye konuştu.

“Suyun Verimli Kullanımı, Sadece Bugünün Değil, Gelecek Nesillerin de Sağlıklı Bir Çevrede Yaşamalarını Sağlayacak En Kritik Unsurdur”

Dünya genelinde su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı ve su verimliliği konusunda farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen bu önemli zirvede bulunmaktan memnun olduğunu belirten KTÜN Rektörü Osman Nuri Çelik ise konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Su, hayatın temel kaynağıdır. Her geçen gün artan nüfus, sanayileşme ve iklim değişikliği gibi küresel sorunlar, su kaynaklarımız üzerinde ciddi baskılar yaratmaktadır. Bu nedenle, suyun verimli kullanımı, sadece bugünün değil, gelecek nesillerin de sağlıklı bir çevrede yaşamalarını sağlayacak en kritik unsurdur. Bu zirve, suyun etkin ve verimli kullanımını artırmak amacıyla belirlenen stratejilerin, üniversiteler ve diğer paydaşlar arasında güçlü bir işbirliğiyle hayata geçirilmesi için büyük bir fırsat sunmaktadır. Üniversitemiz, bilimsel çalışmalar ve projelerle çevre, atık su, obruk gibi güncel konular üzerinde çalışmalarını yapmaya devam etmektedir.” dedi.

Su Verimliliği Seferberliğine ilişkin tanıtım filminin de gösterildiği programda Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da birer konuşma yaparak su verimliliği konusunun önemine değindi.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.