Maden İşçilerinin Kaderi, Bu Sofralarda Çizilmiş
Karaman'ın Ermenek ilçesinde meydana gelen maden faciasının ardından, şirket sahiplerinin denetime gelen müfettişlerle kurduğu 'ölüm sofrası'nın fotoğraflarına ulaşıldı.
İlçede birlikte hareket eden maden şirketlerden birinde 14 yıl muhasebecilik yapan ve işçilerin mahsur kaldığı madenin sahibi olan şirketin de tüm alışveriş trafiğini bilen Mehmet Macit'in 2011'de görüntülediği yemekte, maden sahipleri Mehmet Karadağ ile İsmet Zafer Özbey'in, temiz raporu alabilmek için denetime gelen 2 müfettişi, lüks villalarındaki içkili yemekte ağırladıkları görülüyor.
14 yıl boyunca çalıştığı şirkette, ailesinin geçimi için yaşananlara göz yuman ancak 2 yıl önce işten atılınca, kendi firması ile Ermenek'te 18 işçinin mahsur kaldığı şirket dahil, ilçede kömür madeni işleten tüm şirketlerin ipliğini pazara çıkarıp Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) ve Maliye'ye de şikâyet eden Macit, "bu sofralarda işlerin nasıl yürüdüğünü" anlattı.
İÇKİ MASASINDAN DENETİME
Kendisinin bu sistemin 'kalbi' olduğunu, maden sahiplerinin tüm işlerini ayrıntılı olarak bildiğini söyleyen Macit, şunları anlattı: "Şirkette hiçbir şey olması gereken gibi değildi. İşini doğru yapmayan denetçiler gelmeden önce patronların haberi oluyordu. Her türlü ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra akşam içki masaları kuruluyordu. Denetçiler daha sonra da göstermelik olarak ocağa geliyorlardı. Bu sırada tehlikeli olduğu için kapalı olması gereken ancak kömür çıkartılmaya devam edilen galeriler kapatılıyordu. Denetçiler, çalışma koşullarının kötülüğünü, yaşam odalarının ve gaz maskelerinin bulunmadığını gördükleri halde olumlu rapor veriyorlardı. Peşlerinden evlerine de hediyeler gönderiliyordu. Tehlikeli galeriler de onlar gittikten sonra yeniden açılıyordu." Patronların su tehlikesinden de haberdar olduklarını belirten Macit, şöyle devam etti: "Su basan ocağın arkasında bulunan başka bir ocağı da daha önce su bastı ve bir işçi öldü. Ayrıca müfettişlere yemek veren şirket ortaklarından Mehmet Karadağ'ın taşeron olarak işlettiği bir ocakta da 6.7 yıl önce yine su baskını yaşandı ve yine bir işçi öldü. Ben de defalarca bölgenin sulu alan olduğunu ve tedbirli olunması gerektiğini söyledim."
MADENCİ 3 SAAT ÖNCE UYARMIŞ
Son olayda mahsur kalan 18 kişiden Recep Çiloğlu'nun çok deneyimli bir madenci olduğunu da söyleyen Macit, korkunç bir iddiayı da gündeme getirdi: "Olaydan 3 saat önce başlarındaki mühendise, 'Daha önce matkapla kazamadığım yerler kolaylıkla dökülüp elimize geliyor. Zemin çok nemlenmiş. Burası acilen terk edilmeli' demiş. Ancak mühendis 'Bir şey olmaz' yanıtı vermiş. 3 saat sonra da facia yaşandı." Macit, maden sahiplerinin büyük oranda vergi kaçakçılığı yaptığını da savundu. (Kaynak: Sabah)
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.