Mide küçültmek artık cüzdanı da zayıflatacak

Mide küçültmek artık cüzdanı da zayıflatacak
Zayıflamak için son dönemlerde hızla yaygınlaşan mide küçültme ameliyatlarıyla tüp mide ameliyatlarını özel hastanede yapmak artık yüzde 50 daha pahalı olacak

Obezite tedavilerinde uygulanan mide küçültme ve tüp mide ameliyatları normal sağlık hizmetlerinden çıkarılarak istisnai sağlık hizmetleri kapsamına alındı. Hastaneler bu tedavilerde artık daha fazla ilave ücret alabilecekler. Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) değişiklik yapılmasına ilişkin tebliğ, Resmi Gazete’de yayımlandı. Hükümlerinin büyük kısmı 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek tebliğe göre, SUT’un istisnai sağlık hizmetleri listesinde ekleme ve çıkarmalar yapıldı. Obezite tedavisinde uygulanan ve halk arasında mide küçültme olarak bilinen by-pass ameliyatları ile tüp mide olarak bilinen sleeve operasyonları istisnai sağlık hizmetleri listesine alındı.

Buna karşılık, ağrısız doğum yapmayı sağlayan tekli ve çoğul gebeliklerde uygulanan epidural anestezi ile vajinal doğum istisnai sağlık hizmetleri listesinden çıkarılarak normal listeye alındı. SGK’nın karşıladığı normal sağlık hizmetlerinde kuruma fatura edilebilen tutarların iki katına kadar ilave ücret alınabilirken, istisnai sağlık hizmetlerinde alınan ilave ücretler üç katına kadar çıkabiliyor.

Not: Bu rakamlar özel hastane ve vakıf üniversitesi hastanelerinde uygulanabilecek azami tutarlar. Devlet üniversitelerinde bir defada alınabilecek ilave ücret, 2 bin 168 liralık tavanı aşamıyor.

YURTDIŞI İLAÇLARA YENİ KURAL

Yatarak tedavilerde kullanılacak ilaçların hastane tarafından temin edilmesi zorunluluğuna Sağlık Bakanlığı tarafından hastanede kullanılmasına izin verilen yurtdışı ilaçlar da dahil olacak. Ancak bakanlığın izin verdiği listede yer almayan ilaçların bedelleri karşılanmayacak.

KRONİK BAKIM SGK’DAN

Kronik hastalıklar nedeniyle ağız yoluyla beslenemeyen, enfeksiyon, kas ve nörolojik hastalıklar nedeniyle solunumu bozulan, yatak yarasından enfeksiyon kapan ve benzeri durumlarda uzun süre hastane ortamında bakılması gereken yaşlı, kanser hastası gibi hastaların beslenme ve bakım giderleri, SGK tarafından karşılanacak. Ancak, bu tedavi şimdilik sadece Sağlık Bakanlığı’na bağlı olup palyatif tedavi konusunda tescil edilmiş hastanelerde verilecek.

YÜZDE 15 ARTIŞ

SGK’nın kalp damar cerrahisinde ödediği tedavi bedelleri de üniversite ve araştırma hastaneleri gibi üçüncü basamak hastanelerde yüzde 15 artırıldı. El, ayak, dirsek ve kol protezlerinin garanti süresi sonunda kullanılamaz durumda olduğunun sağlık kurulu raporu ile belgelendirilmesi halinde, bu protezleri yenileme sürelerinin dolmasını beklemeye gerek kalmayacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.