Müslüman kadının başörtüsünü zorla açan Amerikalıdan itiraf
WASHINGTON (AA) - ABD Adalet Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, New Mexico eyaletinde görülen duruşmada 37 yaşındaki ABD vatandaşı Gill Parker Payne, 2015 yılının aralık ayında bir uçakta K.A. adlı Müslüman bir kadının başörtüsünü zorla çıkarttığını itiraf etti.
İlk duruşmanın ardından yapılan açıklamaya göre, olay, 11 Aralık 2015'te Chicago'dan New Mexico'nun Albuquerque şehrine gidecek Southwest Havayolları uçağında gerçekleşti.
Mahkeme kayıtlarında Payne'in, henüz uçak kalkmadan önce, birkaç sıra arkasında oturan K.A'nın kadının yanına giderek, "Burası Amerika! Çıkar şunu!" diye bağırdığı kaydedildi. Ardından başörtüsünü arkadan tutup çeken Payne, kadının başının tamamen açılmasına neden oldu. Kadın, endişe içinde geri aldığı başörtüsünü yeniden bağladı.
Olayın ardından K.A.'nın açtığı davada ilk duruşmada Payne, başörtüsünün İslam'ın bir gerekliliği olduğunu bildiğini, kadını hiç tanımadığını ve hareketini bilinçli olarak yaptığını kabul etti.
Adalet Bakanlığı Sivil Haklar Bölümü Başkanı Vanita Gupta ise, "Hangi inançtan olursa olsun tüm Amerikalılar, herhangi bir ayrımcılığa veya şiddete maruz kalmaksızın dini inançlarını barışçıl bir şekilde yerine getirme hakkına sahiptir" açıklamasını yaptı.
Savcı Damon Martinez de yaptığı değerlendirmede, "Bu yargılama, Müslüman toplum dahil, bireylerin dini haklarına müdahale etmeyi düşünen herkese açık bir mesajdır" ifadelerini kullandı.
Payne hakkındaki ceza, farklı bir tarihte yapılacak duruşmada belli olacak.
Geçen yıl kasım ayında Paris'te ve aralık ayında Kaliforniya'nın San Bernardino kentinde meydana gelen terör saldırılarının ardından ABD'de yükselen İslamofobi, başta Cumhuriyetçi başkan aday adaylarından Donald Trump olmak üzere bazı diğer Cumhuriyetçi siyasetçilerin negatif söylemleriyle daha da yükselmişti.
ABD'nin birçok bölgesinde Müslümanlara karşı nefret suçlarında ciddi bir artış gözlemlenirken medyaya yansıyan birçok olay, özellikle uçuşlarda başörtülü Müslüman kadınlara yönelik "ayrımcı" uygulamaların sayısında artışların yaşandığını gözler önüne serdi.
Kaynak:Anadolu Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.